۰

در اولین سالگرد شهدای دهمزنگ، محقق و خلیلی به معامله‌گری با سرنوشت مردم متهم شدند

چهارشنبه ۴ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۹:۰۸
داوود ناجی یکی از سران جنبش روشنایی در مراسم گرامی‌داشت از اولین سالگرد شهدای دوم اسد دهمزنگ کابل، کریم خلیلی رییس شورای عالی صلح و محمد محقق معاون ریاست اجرایی را به معامله‌گری با سرنوشت مردم متهم کرد.
در اولین سالگرد شهدای دهمزنگ، محقق و خلیلی به معامله‌گری با سرنوشت مردم متهم شدند

داوود ناجی یکی از سران جنبش روشنایی در مراسم گرامی‌داشت از اولین سالگرد شهدای دوم اسد دهمزنگ کابل، کریم خلیلی رییس شورای عالی صلح و محمد محقق معاون دوم ریاست اجرایی را به معامله‌گری با سرنوشت مردم متهم کرد.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ از نخستین سالگرد شهدای جنبش روشنایی طی محفلی به نام " میثاق با روشنگری " که از سوی سازمان " راه بی پایان " امروز چهارشنبه ( ۴ اسد ) در کابل برگزار شده بود؛ گرامی‌داشت شد.
جنبش روشنایی پس از آن شکل گرفت که حکومت ماستر پلان برق بیست ساله کشور را که یک شرکت آلمانی به نام " فیشنر" ارزیابی کرده بود؛ تغییر داده و مسیر دلخواه خود را در این ماستر پلان روی دست گرفت. شرکت فیشنر مسیر ورود برق ۵۰۰ کیلو ولت ترکمنستان را از راه بامیان_میدان وردک ارزیابی کرده بود اما حکومت آن‌را به مسیر سالنگ تغییر داد.
این تصمیم حکومت با موج واکنش‌ها روبرو شد و پس از گسترش دامنه‌ای این واکنش‌ها سرانجام برای عملی شدن طرح پیشنهادی شرکت فیشنر در زمینه میسر لین برق ۵۰۰ کیلوولت؛ جنبشی تحت نام " شورای عالی مردمی جنبش روشنایی" شکل گرفت.
جنبش روشنایی دو تظاهرات بزرگ را برای به کرسی نشاندن خواسته‌های شان در کابل راه اندازی کرد که در تظاهرات دوم اسد این جنبش نزدیک به صد تن در اثر سه حمله انتحاری کشته شدند و در حدود سه صد تن دیگر نیز زخم برداشتند.
رفع تبعیض سیستیماتیک، تغییر لین برق ۵۰۰ کیلوولت از جدی ترین خواسته‌های جنبش روشنایی بود. خواسته‌های که یک سال تمام با بی پاسخی حکومت به بن بست خورد و قربانی‌های زیادی نیز گرفت.
اکنون اما به تازگی پس از آن که جنبش روشنایی از راه اندازی تظاهراتی دیگری در دوم اسد امسال برای آنچه که پاسداری از خون قربانیان دوم اسد و بر آورده شدن خواسته‌های شان گفته بودند حکومت از اعضای این جنبش خواست که تظاهرات شان را به دلایل تهدیدات امنیتی لغو اعلام کنند و حکومت حاضر است به آنان مذاکره کنند. خواسته‌ای که ظاهرا جنبش روشنایی نیز به آن لبیک گفته است.
در همین حال داوود ناجی یک عضو ارشد جنبش روشنایی در مراسم اولین سالگرد شهدای دوم اسد در دهمزنگ کابل می‌گوید که آنان در آستانه مذاکره با حکومت قرار دارند اما مذاکرات آنان به حکومت هنوز شروع نشده است. آقای ناجی تاکید کرد تا زمانی‌که رویکرد مذاکره از سوی حکومت روشن نشده آنان اقدام به مذاکره با حکومت نخواهد کرد.
آقای ناجی گفت:"ما الان که در آستانه مذاکره با حکومت هستیم، باید روشن کنم که هنوز شروع نشده ؛ اول باید حکومت بی‌پذیرد که با ما مذاکره با پرنسیب و اصول کند ، اول بر سر اصولی که چگونه مذاکره می‌کنیم توافق کند. زمان مذاکره باید روشن شود ، محل مذاکره کجا باشد ، کمیسیون مذاکره کی‌ها باشد، نتیجه لازم الاجرا باشد، اگر چنین نشد ، این مذاکره همان‌گونه که در دفعات اول شروع نشد شروع نمی‌شود".
وی تاکید کرد که مذاکره و تظاهرات برای جنبش روشنایی هدف نیست بلکه وسیله‌ای است برای برآورده شدن مطالبات آنان.
روند آغاز مذاکره جنبش روشنایی با حکومت درست پس از آن بر سر زبان‌ها می‌افتد که تنش‌های سیاسی میان سران حکومتی و چهره‌های مشهور سیاسی تیره تر از هر روزی دیگری است.
برخی‌ها گمانه‌زنی های مبنی بر معامله شدن جنبش روشنایی با حکومت را زمزمزه کرده می‌گویند؛ حکومت به خاطری که مردم را با خود داشته باشد حرف مذاکره با جنبش روشنایی را پیش کرده در حالی‌که می‌توانست پیش از آنکه نزدیک به چهارصد تن از اعضای جنبش روشنایی به خاک خون کشیده شوند مذاکره کرده و به خواسته‌های انان رسیدگی کند.
همزمان با موجی از شک و تردیدها؛ داوود ناجی خطاب به هوادران این جنبش می‌گوید که در مذاکرات جنبش روشنایی اگر نتیجه‌ آن غیر خواسته‌های جنبش روشنایی بود؛بدانید که معامله صورت گرفته است.
وی به طور نمونه ریاست شورای عالی صلح که اکنون محمد کریم خلیلی ریاست آن را به عهده دارد را نتیجه معامله دانسته گفت " اگر مذاکره کننده؛ مذاکره را بر سر تطبیق درست لین برق ۵۰۰ کیلو ولت شروع کرد و نتیجه مذاکره ریاست شورای عالی صلح شد، فهمیده می شود که معامله شده است ، بخاطری‌که شورای عالی صلح هیچ ربطی به برق ۵۰۰ کیلو ولت ندارد".
محمد کریم خلیلی رییس شورای عالی صلح در آغاز شکل گیری جنبش روشنایی یکی از اعضای کلیدی این جریان بود که برق توتاپ ( مسیر لین برق ۵۰۰ کیلو ولت ) را خط قرمز خوانده بود اما پس از پا درمیانی شماری از مقامات حکومتی و یک روز پیش از تظاهرات دوم اسد با این جنبش قطع رابطه کرد.
محمد محقق معاون دوم ریاست جمهوری که اکنون یکی از مهره‌های کلیدی ایتلاف نجات افغانستان است نیز در آغاز شکل گیری جنبش روشنایی از اعضایی این جنبش بود و پس از مدتی با این جنبش پشت کرد و بجای تطبیق ماستر پلان برق ۵۰۰ کیلو ولت، طرح بدیل حکومت که آوردن ۲۲۰ کیلوولت برق از مسیر دوشی به بامیان بود را پذیرفت، اکنون اما داوود ناجی پذیرفتن طرح بدیل از سوی محمد محقق را نیز معامله می‌داند.
آقای ناجی گفت :"اگر مذاکره بر سر تطبیق درست ماستر پلان برق ۵۰۰ کیلو ولت شروع شد و نتیجه آن برق ۲۲۰ کیلو ولت شد ، آن زمان فهمیده می‌شود که معامله شد".
آقای ناجی هوادران جنبش روشنایی را برای تحقق خواسته‎های شان اطمینان داده گفت:"چه گونه یک جنبش داعیه عدالت خواهی داشته باشد، وانگهی از تامین عدالت در حق بنیان گذاران و پیش آهنگان و پیش تازترین اعضایش که در دهمزنگ سلاخی شده است می‌گذرد؛ غیر ممکن است ".
وی تاکید می‌کند که از روند مذاکرات با حکومت، مردم را لحظه به لحظه در جریان خواهند گذاشت و هیچ مساله‌ای پنهانی وجود نخواهد داشت.
عبدالاحد فقیری- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین