۰

چرا کندز سقوط کرد؟

سه شنبه ۷ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۲۲
چرا کندز سقوط کرد؟

ولایت کندز، مهمترین ولایت در شمال کشور می باشد و مهمترین بندر را در شمال با کشورهای همسایه دارد و در چند کیلومتری شهر مزار موقعیت دارد. در دوران "امارات اسلامی" نیز این ولایت محور تمرکز طالبان بود، کندز با کشور های تاجیکستان هم مرز و بندر تجارتی دارد. وضعیت افکار عامه در اکثریت مناطق کندز طالبانی و مدارس دینی آن مذهبی تندرو است، ده ها مکتب و مدرسه در این ولایت فعالیت دارند و از بودجه سازمان های استخباراتی خارجی حمایت میگردد و به ترویج افراط گرایی می پردازند.
گذشته از آن؛ سقوط ولایت کندز آن هم در ظرف یک روز غیرقابل باور است، چراکه این مسئله جز با همکاری افراد وحلقات در داخل نظام، امکانپذیر نیست. ارتش افغانستان بعد از گرفتن مسئولیت امنیت کشور توسط ناتو، در چندین جنگ ثابت ساختند که توانایی دفاع از کشور را دارند؛ جنگ ولسوالی سنگین هلمند، دفاع از شهر کندز و پاکسازی چهاردره و دشت ارچی، عملیات در ولسوالی ناهور ولایت غزنی و عملیات موفقانه علیه نیروهای داعش در جلال آباد و ده ها عملیات دیگر در بدخشان و دیگر مناطق کشور نشان از توانایی و پیشرفت ارتش افغانستان دارد.
از سویی هم بیش از سه هزار نیرو در ولایت کندز با کماندوهای قوی و تجهیزات و وسایل جنگی پیشرفته حضور داشتند، اما با آنهم شهر، بدون مقاومت خالی گردیده و نیروهای امنیتی بدون مقاومت فرار می نمایند، همچنین رئیس امنیت و والی در ولایت حضور ندارند، بدون شک این یک عمل مدیریت شده است که با همکاری حلقات و افرادی در درون نظام صورت گرفته است.
عوامل سقوط کندز:
به باور من سقوط کندز سه دلیل اصلی دارد:
۱- بعد از تحولات اخیر سوریه و دخالت روسیه در این کشور و اعزام نیرو و کمک به رژیم بشار اسد، مانور و عکس العمل غرب به این کار روسیه است و از این طرف بر روسیه فشار وارد میکند.
۲- با مرگ ملاعمر و اختلاف بین رهبران این گروه و ایجاد دو دستگی در میان طالبان، این گروه با همکاری افراد خویش در داخل نظام، قدرتنمایی نموده و یکسالگی دولت وحدت ملی را به چالش کشیدند و همچنان با این عمل روحیه ارتش و مردم را تضعیف نموده و قدرت بازیافته خویش را نمایش دادند.
۳- در نگاه دیگر، حلقات سازمان های استخباراتی نبود رئیس اجرائیه را فرصت شمرده و با مدیریت و طرح قوی در داخل نظام و خارج از نظام و در یک معامله بزرگ، با این عمل نقش طالبان را در مذاکرات صلح پر رنگ نموده و به جامعه بین الملل نشان دهند که هنوز طالبان قدرتمند هستند و توانایی تصرف شهرهای مهم و آن هم در شمال کشور را دارند و مانور بزرگی را علیه ائتلاف شمال به نمایش بگذارند و فشار علیه ولایت بلخ و استاد عطامحمد نور.
همانطوریکه امروز سربازان با تصرف دوباره اکثریت مناطق شهر کندز ثابت ساختند که توانایی دفع حملات گروه های تروریستی را در هر منطقه و محل دارند، و دفاع از شهر ها و ولسوالی ها بدون مداخله مقامات بلند دولتی و افرادِ وابسته به سازمان های استخباراتی، کار سخت و دشوارِ نخواهد بود.
سقوط کندز شبیه به سقوط موصل می ماند، عامل اصلی سقوط یکبارگی شهر موصل معامله نیروهای حزب بعث بود که بدون مقاومت این شهر بطور کامل تحت تصرف داعش در آمد و تمام تجهیزات ارتش بدست داعش افتاد، و همینطور جنگ کندز، بدون دخالت حلقات داخلی امکانپذیر نیست چراکه عامل داخلی مهمترین و اصلی ترین عامل سقوط کندز محسوب میگردد. والی این ولایت همواره متهم به همکاری با طالبان گردیده و بدون شک جنگ شمال و بخصوص سقوط کندز را میتوان برنامه مدیریت شده و تازه دانست.
طالبان با تصرف شهر کندز با کشتار، تجاوز و غارت و سوزاندن منازل مسکونی، غارت بانک و جواهر فروشی ها و خانه های مردم، ماهیت اصلی خویش را به نمایش گذاشتند. اما مسآله نگران کننده اینجاست که با رهایی ۵۰۰ زندانی و گرفتن ذخایر تسلیحات ارتش، چالش بزرگی را خلق خواهند کرد، اگر دیروز ۲۰۰۰ هزار طالب به شهر حمله نمودند فردا با ۲۵۰۰ و مجهزتر از دیروز حمله خواهند کرد.
مهدی پارسا- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین