۰

جنگ واژه ها در مجلس نمایندگان

پنجشنبه ۶ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۲:۱۵
خالد پشتون نماینده مردم قندهار گفت: "کمال ناصر اصولی از من می خواهد که معادل فارسی پوهنتون و پوهنزی، دانشگاه و دانشکده گنجانده نشود و یا هم به این مورد رأی مخالف بدهم"... اما کسی نمی تواند نظر خودش را تحمیل کند
جنگ واژه ها در مجلس نمایندگان

گنجاندن واژه های دانشگاه و دانشکده در بخش زبان فارسی طرح قانون مؤسسات تحصیلات نظامی به جای پوهنتون و پوهنزی بار دیگر در مجلس اختلاف برانگیزه شده و نمایندگان روی درج کردن و یا نکردن این واژه ها باهم درگیر هستند.
هرچند این چنین اختلاف ها هیچگونه منطقی ندارد؛ اما در افغانستان هنوز هم مشکل آفرین بوده و به باور آگاهان می تواند پیامد منفی در سطح اجتماع داشته باشد.
روز دوشنبه هفته گذشته طرح قانون مؤسسات تحصیلات خصوصی نظامی جهت تایید و یا رد از سوی کمیسیون امور دفاعی به تالار مجلس آورده شده بود که به درگیری لفظی میان دو نماینده مجلس انجامید وسرانجام شماری از نمایندگان از تالار خارج شدند و نصاب مجلس را شکستاندند.
درگیری لفظی زمانی آغاز شد که خالد پشتون عضو کمیسیون امور دفاعی مجلس گفت: به جای واژه های پوهنتون و پوهنزی در بخش زبان فارسی طرح قانون، واژه های دانشگاه و دانشکده استفاده شده ولی "آقای اصولی از من می خواهد که معادل فارسی پوهنتون و پوهنزی، دانشگاه و دانشکده گنجانده نشود و یا هم به این مورد رأی مخالف بدهم".
آقای پشتون افزود: رأی رد و یا تایید حق هر نماینده است و کسی نمی تواند نظر خودش را تحمیل کند.
خالد پشتون ادعا داشت که نظرات اختلافی روی گنجاندن واژه دانشگاه و دانشکده در نشست مشترک کمیسیون امور دفاعی حل شده و طرح قانون مؤسسات تحصیلات نظامی بدون نظر اختلافی به تالار مجلس آورده شده است.
پس از این اظهارات، کمال ناصر اصولی نماینده مردم خوست و رییس کمیسیون فرهنگی، معارف و تحصیلات عالی اعتراض کرد و گفت که نظریات اختلافی روی گنجانیدن معادل پوهنتون و پوهنزی حل نشده است و او به آقای پشتون واژه "جت" را خطاب کرد.
آقای اصولی گفت: "نمی دانم آقای پشتون از کدام قوم است؛ به یقین که از قوم تاجیک که یک قوم باعزت افغانستان است، نیست؛ شاید از قوم جت باشد که با پوهنتون و پوهنزی مخالف است".
این سخنان اصولی سبب شد که خالد پشتون نشست مجلس را به نشانه اعتراض و توهین به خودش ترک کند؛ اما برخی نمایندگان دیگر او را به آرامش دعوت کردند و مانع بیرون شدن او از مجلس شدند.
اما سرانجام، کمال ناصر اصولی با حدود ۲۰ نماینده دیگر با هدف شکستن نصاب مجلس و عدم تصویب این طرح قانون، از تالار مجلس خارج شدند.
طرح قانون مؤسسات تحصیلات نظامی در نشست روز شنبه هفته گذشته نیز به تالار عمومی مجلس پیشنهاد شده بود؛ اما نسبت نبود نصاب و حل نظرات اختلافی روی گنجاندن واژه دانشگاه و دانشکده دوباره به نشست مشترک دیگر موکول شده بود.
خالد پشتون می گفت که مساله اختلافی روی واژه دانشگاه و دانشکده باید در نشست مشترک کمیسیون امور دفاعی حل شود و نباید در شرایط کنونی روی حل این چنین اختلاف ها در تالار عمومی بحث صورت گیرد.
اما این پایان کار نبود؛ شکستن نصاب مجلس در اعتراض به گنجانده نشدن واژه های دانشگاه و دانشکده در طرح قانون مؤسسات تحصیلات نظامی واکنش برخی نمایندگان موافق این واژه ها را نیز در پی داشت و این جنجال ها در نشست روز چهارشنبه هم ادامه داشت.
حاجی آغاجان سعیدی عضو کمیسیون امور دفاعی در نشست روز چهار شنبه مجلس گفت: "روز دوشنبه زمانی که قانون مؤسسات تحصیلات عالی خصوصی نظامی در آجندای مجلس بود، آقای اصولی در یک اعتراض غیرموجه با ۲۰ نماینده دیگر از تالار خارج شد و نصاب را قصداً شکست؛ تا زمانی که طرح این قانون تأیید نشده، اجازه نخواهیم داد قانون دیگری تصویب شود".
آقای سعیدی هشدار داد: آنان با شکستن نصاب مجلس مانع تصویب قوانین دیگر خواهد شد.
دلاور ایماق دیگر عضو مجلس نیز گفت: "تا زمانیکه قانون مؤسسات تحصیلات نظامی خصوصی در آجندای مجلس گرفته نشود ما مجلس را ترک خواهیم کرد".
اما جنگ نمایندگان روی واژه ها اعتراض برخی از اعضای دیگر مجلس را نیز در پی داشت و آنان بر این باور بودند که دامن زدن به این اختلاف ها در مجلس موجه و به نفع کشور نیست.
ذکیه سنگین یکی از اعضای دیگر مجلس گفت که دامن زدن به اختلافهای واژگانی سودی ندارد و به همین علت قانون تحصیلات عالی ۱۰ سال است که تصویب ناشده باقی مانده است.
شیرولی وردک نیز گفت: در بیش از ۶۰ درصد خاک کشور جنگ جبهه ای علیه دشمنان افغانستان جریان دارد ولی نمایندگان مجلس روی واژه دانشگاه و پوهنتون باهم اختلاف نظر و جنگ دارند. آقای وردک افزود: دامن زدن به اختلافات زبانی به ویژه در شرایط فعلی به نفع کشور نیست.
این اختلافات در حالی از سوی نمایندگان دامن زده می شود که مجلس همواره با مشکل عدم نصاب دست و پنجه نرم می کند و در نشست های متوالی یک تا دو هفته نسبت نبود نصاب نمی تواند قوانین زیر کار را تصویب کند.
عبدالله امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین