۰

شنبه دیپلماتیک کابل و بیم ها و امیدها

يکشنبه ۲۲ سرطان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۵۹
فراگیربودن یک دولت، الزاما به معنای ائتلافی بودن آن دولت نیست. یک رئیس دولت -در مورد افغانستان رئیس جمهور- در صورت گزینش شدن بر مبنای آرای پاک ملت، مجبور به تشکیل یک دولت ائتلافی نیست...
شنبه دیپلماتیک کابل و بیم ها و امیدها

شنبه، برای جان کری، دو نامزد و کارگروه های فنی- سیاسی شان روز سخت و خسته کننده ای بود. آنچه از محتوای این مذاکرات به بیرون درز کرده چندان روشن نیست. اطلاعات موجود حاکی از مانور دیپلماتیک جان کری در دو مسیر نسبتا متناقض است. وزیر امور خارجه ایالات متحده طی سه مرحله گفتگو، طرح اعلامی خود در روز جمعه مبنی بر تشکیل یک دولت فراگیر و ائتلافی را مجددا مطرح کرد.
اگر به بار حقوقی دو واژه "فراگیر" و "ائتلافی" دقیقتر بنگریم، سر نخ تناقض را در همینجا می یابیم.

فراگیربودن یک دولت، الزاما به معنای ائتلافی بودن آن دولت نیست. یک رئیس دولت -در مورد افغانستان رئیس جمهور- در صورت گزینش شدن بر مبنای آرای پاک ملت، مجبور به تشکیل یک دولت ائتلافی نیست، چراکه با کسب اکثریت مطلق آراء مجاز است رأسا و بدون الزام به مشورت یا کسب رضایت نامزد مقابل، دولت تشکیل دهد. اما به طور طبیعی می کوشد دولتی با حضور نخبگان از تمامی سلایق و قومیتها تشکیل دهد تا از این رهگذر به نفوذ و مقبولیت دولتش در بین آحاد مردم بیافزاید. این همان مؤلفه" فراگیری" حکومت است.
از طرف دیگر، دولتی ملزم به ائتلاف است که یا به اکثریت مطلق آراء دست نیافته باشد – که این در مورد انتخابات دو مرحله ای اخیر صدق نمیکند- و یا در یک فرآیند انتخاباتی سست و شکننده و به هر شکل ممکن پیروز شده باشد و حال برای جبران عدم مشروعیت عرفی و رفع نقصان مقبولیت مردمی اش، دست به دامان ائتلاف اندازد.

اگر یکی از دو نامزد – اشرف غنی احمدزی و یا عبدالله عبدالله- مشخصا و بی تردید پیروز انتخابات اخیر شده باشد – و یا بشود-، مطلقا ملزم به ائتلاف نخواهد بود. اما اگر یکی از آن دو به صورتی که تا امروز شاهد بوده ایم پیروز اعلام شود، طبعا برای جلب موافقت طرف مقابل و کسب مشروعیت عمومی، به ائتلاف و دادن سهم به رقیب در کابینه اش جبرا رضایت خواهد داد.

انتقادی که بر طرح جان کری وارد است، معلق بودن برنامه پیشنهادی او میان حق انتخاب فراگیر بودن دولت یا اجبار به ائتلاف از سوی رئیس جمهور بالقوه است.
البته آنچه از بطن شنبه ی دیپلماتیک کابل بیرون آمد، مایه دلگرمی مردم و ناظرانی است که نگران پیامدهای بحران و انسداد سیاسی کنونی هستند.
شاید مهم ترین نتیجه گفتگوهای فشرده دو سه روز اخیر، همان همجواری نوید بخش دو نامزد با چهره های خندان در یک قاب تصویر باشد. دو نامزدی که تا پیش از این مذاکرات، هزاران فرسنگ از هم دور شده بودند.
محمدنادر اخباری- ارسالی به خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین