۰
سرور دانش:

تغییر نظام سیاسی افغانستان و برگزاری لویه جرگه در شرایط فعلی ممکن نیست

دوشنبه ۳۰ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۱۸
معاون دوم رییس جمهوری می گوید که با توجه به اوضاع سیاسی و اجتماعی، تغییر نظام افغانستان در شرایط کنونی ممکن نیست.
تغییر نظام سیاسی افغانستان و برگزاری لویه جرگه در شرایط فعلی ممکن نیست


معاون دوم رییس جمهوری می گوید که با توجه به اوضاع سیاسی و اجتماعی، تغییر نظام افغانستان در شرایط کنونی ممکن نیست.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ سرور دانش معاون دوم ریاست جمهور که در مراسم نشر گزارش واحد تحقیقات و ارزیابی افغانستان در مورد قوه اجرایی و قضایی کشور در کابل صحبت می کرد، همچنین گفت، با آنکه برخی موارد قانون اساسی نیاز به بازنگری مجدد دارد ولی برگزاری لویه جرگه تغییر قانون اساسی نیز در شرایط فعلی کار دشوار است.
آقای دانش افزود، با آنکه بازنگری در قانون اساسی یک ضرورت است؛ اما در عین حال، با روح قانون اساسی نیز در تضاد می‌باشد؛ زیرا به گفته وی، هرگونه تغییر در قانون اساسی، تلاش گروه‌های مختلف سیاسی را در پی‌خواهند داشت و تداوم ثبات سیاسی را برهم می‌زند.
به گفته او، به همین دلیل ثبات سیاسی چند سال اخیر نیز مدیون انعطاف پذیری کمتر قانون اساسی در خصوص اصلاح و بازنگری آن، می‌باشد، ورنه هر گروه یا نهادی تا هنوز چندین بار برای تغییر قانون اساسی به نفع خود تلاش کرده و کشور را با هرج و مرج مواجه می‌ساختند.
او شرایط تغییر واصلاح قانون اساسی را نیز پیچیده خواند و تاکید ورزید که ارکان تشکیل لویه جرگه تغییر قانون اساسی نیز کامل نیست و دولت توان برگزاری تمامی انتخابات‌های پارلمانی، شورای ولایتی، شورای ولسوالی و شوراهای قریه را ندارد.
این در حالی است که حکومت وحدت ملی بر بنیاد توافقنامه سیاسی به میان آمده است و برگزاری لویه جرگه قانونی اساسی یکی از مواد اصلی این توافقنامه می باشد.
ریاست اجرایی و برخی سیاست مداران همسو با این نهاد هم اکنون نیز بر ضرورت تغییر قانون اساسی کشور تاکید دارند.
همیچنین، آقای دانش، نظام کنونی افغانستان را غیر قابل تغییر خواند و تاکید ورزید که نظام مشارکتی و دموکراسی ظرفیتی بزرگی دارد و در شرایط کنونی بهترین نظام برای افغانستان است.
معاون دوم ریاست جمهوری با اشاره به این که نظام پارلمانی و فدرالی در افغانستان عملی نیست، تاکید کرد که برای تغییر نظام کنونی به فدرالی و یا پارلمانی توافق کلی وجود ندارد و تغییر نظام وضعیت ثبات سیاسی و اجتماعی موجود را برهم می زند.
اما؛ آقای دانش تاکید ورزید که فصل هشتم قانونی اساسی به تغییر نیاز دارد و به منظور تمرکز زدایی قدرت باید نظام اداری کشور تغییر کند و به ولایت‌ها اختیارات بیشتر داده شود و حتا والی ها باید انتخابی شوند.
این در حالی است که برخی سیاسیون در کشور اخیراً بر تغییر نظام سیاسی در افغانستان تاکید دارند.
برخی سیاسیون می گویند که نظام پارلمانی بهترین نظام برای اداره امور کشور است و برخی دیگر می‌گویند که نظام فدرالی بهترین نظام برای اداره امور، تامین ثبات و رفاه در کشور می باشد.
به گفته منتقدان، نظام مشارکتی و دموکراسی درکشور سبب تمرکز قدرت در ارگ شده و یک گروه کوچک با در دست گرفتن اداره امور کشور خواست های شخصی خود را تحمیل می‌کنند.
از سوی هم، واحد تحقیقات و ارزیابی افغانستان با ارائه گزارشی از وضعیت سیستم اجرایی و قضایی کشور می‌گوید که نبود چارچوب کاری مشخص برای این قوه مشکلات عدیده ای را در تطبیق قانون اساسی کشور به وجود آورده است.
همچنین، این نهاد عدم نظارت دقیق از تطبیق قانون اساسی کشور را یک چالش بزرگ دانسته و می‌گوید که عملکردها و تعامل قوه اجرایی و قضایی کشور در ۱۲ سال گذشته بیشتر سیاسی بوده است نه حقوقی و این مساله سبب بی اعتباری این نهادها شده و نظام حقوقی کشور را با بنبست مواجه کرده است.
واحد تحقیق و ارزیابی افغانستان پیشنهاد می کند که این روش باید خاتمه پیدا کند.
عبدالله امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین