۰

رقابت قدرت‌های بزرگ جهان بر سر منابع کم‌یاب طبیعی افغانستان

جمعه ۶ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۰۲:۵۳
آگاهان امور اقتصادی و سیاسی بر این باورند که رقابت کشورهای قدرتمند جهان بر سر معادن و منابع کم‌یاب طبیعی افغانستان در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت.
رقابت قدرت‌های بزرگ جهان بر سر منابع کم‌یاب طبیعی افغانستان

آگاهان امور اقتصادی و سیاسی بر این باورند که رقابت کشورهای قدرتمند جهان بر سر معادن و منابع کم‌یاب طبیعی افغانستان در سال‌های آینده افزایش خواهد یافت.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ منابع سرشار طبیعی و موجودیت عناصر کمیاب در افغانستان همواره یکی از موضوعات داغ و پر بحث در میان قدرت‌های بزرگ بوده است . موضوعی که حکومت افغانستان اما به ضعف و سوء مدیریت در این زمینه متهم است.
دیده‌بان شفافیت افغانستان چندی پیش از تاراج منابع طبیعی افغانستان ابراز نگرانی کرده و گفته بود که وزارت معادن و پترولیم توان مدیریت منابع طبیعی کشور را ندارد. گفته‌های که برخی از کارشناسان امور اقتصادی نیز به آن مهر تایید می‌زنند.
با این همه روزنامه نیوویارک تایمز به تازگی گزارشی را منتشر کرده و مدعی شده که دونالد ترامپ رییس جمهور امریکا به معادن افغانستان چشم دوخته است . روزنامه افزوده که بهره برداری امریکا از منابع طبیعی افغانستان می‌تواند صفحه‌ای جدید رقابت اقتصادی میان امریکا و قدرت‌های اقتصادی دیگر نظیر چین را کلید بزند.رقابتی که در شرایط کنونی ممکن به ضرر افغانستان تمام شود.
سیف الدین سیحون استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه کابل در گفتگوی با خبرگزاری جمهور می‌گوید که رقابت قدرت‌های بزرگ در زمینه منابع اقتصادی و سیاسی در حالی‌که افغانستان با ضعف مدیریت روبرو است به ضرر افغانستان خواهد بود.
آقای سیحون گفت:" رقابت های امنیتی و نظامی و حتی رقابت‌های اقتصادی در دراز مدت موجب تنش و تضادهای منافع در کشورهای منطقه و جهان می‌شود و افغانستان متاسفانه در این بازی با سوء مدیریت و ناتوانی که در نهاد سازی و دستگاهای دولتی دارد آسیب زیاد می‌رساند".
آقای سیحون می‌گوید هرچند امریکا در حال حاضر شریک اقتصادی افغانستان نیست اما در دراز مدت موجودیت عناصر کمیاب و منابع اقتصادی در افغانستان؛ روابط کابل- واشنگتن را در عرصه اقتصادی نیز نزدیک‌تر خواهد کرد.
در همین حال آقای سیحون تاکید می‌کند که اگر حکومت توانایی برپایی یک میدان رقابت که بسیار شفاف باشد و از این بابت دیگر کشورها هم منافع افغانستان را به رسمیت بشناسد و حکومت بتواند منابع طبیعی خود را به صورت درست مدیریت کند هیچ اتفاقی که به افغانستان ضرر برساند نخواهد افتید.
حضور شانزده ساله‌ امریکا و متحدانش در افغانستان به اندازه‌ که در دل و دماغ خودشان خوش خورده ، به همین پیمانه اما به دل و دماغ برخی از کشورهای قدرتمند دیگر چون روسیه و چین که از رقبای امریکا نیز یاد می‌شود خوش نخورده است.
اکنون که گزارش‌های مبنی بر چشم داشت امریکا به منابع طبیعی افغانستان منتشر شده است؛ ظاهرا صحنه‌ رقابت دیگری در این‌جا به نمایش گذاشته خواهد شد.صحنه‌ای که اگر درست مدیریت شود، منفعت آن به افغانستان خواهد رسید.
عبدالاحد فقیری- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین