۰
به بهانه دو ساله شدن حکومت وحدت ملی؛

سیاست خارجی افغانستان پردستاورد بوده است

جمعه ۹ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۰۴:۳۹
سیاستمداران و کارشناسان افغان می گویند که کارکردهای حکومت وحدت ملی در دو سال گذشته در راستای سیاست خارجی پردستاورد اما سیاست های داخلی آن با مشکلات جدی روبرو بوده است.
سیاست خارجی افغانستان پردستاورد بوده است

سیاستمداران و کارشناسان افغان می گویند که کارکردهای حکومت وحدت ملی در دو سال گذشته در راستای سیاست خارجی پردستاورد اما سیاست های داخلی آن با مشکلات جدی روبرو بوده است.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛حکومت وحدت ملی که برخواسته از یک توافق سیاسی است، به روز چهار شنبه(۷ میزان) رسما دو ساله شد.
رهبران حکومت وحدت ملی در این دو سال، با تعقیب سیاست خارجی در خصوص تامین روابط با کشورهای بیرونی، دست آوردهای زیادی دارد اما روند پیشبرد سیاست خارجی با چالش های قانونی و حقوقی مواجه بوده است.
یکی از این چالش ها را می توان یاد کرد که پیشبرد سیاست خارجی کابل در نبود پالیسی سیاست خارجی انجام شده است که این امر، دست آوردهای خارجی حکومت وحدت ملی را زیر سوال برده است.
یک بار دیگر نگاه کوتاهی به سفرهای مهم رییس جمهور به کشورهای خارجی می اندازیم:
نخستین سفر خارجی رییس جمهور غنی در عربستان سعودی صورت گرفت. آقای غنی با انجام ادای فریضه حج، ملاقات گسترده ای را با مقام های ریاض انجام داد. عربستان سعودی کشوری که از نفوذ بالایی در میان گروه طالبان برخوردار است و ریاض یکی از تمویل کنندگان گروه طالبان یاد می شود.
دومین سفر خارجی رییس جمهور به چین صورت گرفت. چین کشوری که نفوذ گسترده ای در حکومت پاکستان دارد و در این سفر، سهم گیری بیجینگ در ثبات افغانستان حیاتی خوانده شد.
سومین سفر رییس جمهور غنی در پاکستان صورت گرفت. آقای غنی برای دو روز در اسلام آباد حضور داشت و بازدیدهای گسترده ای را با نظامیان پاکستانی انجام داد که این سفر ظاهرا در آن وقت، خوشبینی های زیادی را میان میان کابل – اسلام آباد به وجود آورد.
چهار مین سفر رییس جمهور غنی در بریتانیا انجام شد و در نشست سران ناتو در لندن اشتراک کرد. آقای غنی در این نشست از سران ناتو خواست که افغانستان را تنها نگذارند.
پنجمین سفر رییس جمهور در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان بود که در نشست شانگهای اشتراک کرد و در این نشست، اقای غنی، سخنان تند را به جانب اسلام آباد حواله کرد.
آگاهان روابط بین الملل، سیاست خارجی حکومت وحدت ملی را موفق آمیز پر دست آورد میدانند.
هارون میر آگاه روابط بین الملل در گفت وگو به خبرگزاری جمهور گفت که سیاست خارجی، وابستگی کامل به وضعیت سیاسی داخلی کشور دارد که تاهنوز به شدت، شکننده به نظر میرسد.
آقای میر خاطرنشان کرد که تلاش های حکومت وحدت ملی در دو سال گذشته در پیشبرد سیاست های خارجی ، موفقانه عمل کرده است اما در برابر آن، وضعیت سیاسی داخلی نیز، چندان مناسب نبوده است.
احمد ولی مسعود رییس نهاد آجندای ملی نیز دیدگاه اش را چنین مطرح می کند:" در پانزده سال گذشته، دستگاه دیپلوماسی افغانستان غیر فعال بود اما با شکل گیری حکومت وحدت ملی، این دستگاه فعال شد و تا حدی، سیاست خارجی افغانستان به شکل درست آن، پی گیری شد ولی این سیاست خارجی، در دو سال اخیر، با اما و اگرهایی زیادی همراه بوده است.
آقای مسعود اما انتقاد دارد که سیاست خارجی حکومت وحدت ملی بر اساس اصول روابط خارجی نه، بلکه بر اساس سلیقه ها و افکار شخصی دنبال شده است.
و اما آگاهان حقوقی می گویند که دست آوردهای سیاست خارجی حکومت کابل با چالش های قانونی همراه بوده است. نصرالله استانکزی آگاه امور حقوقی افزود که این دست آوردها، در نبود پالیسی سیاست خارجی حکومت به دست آمده است.
پالیسی سیاست خارجی افغانستان، در زمان حکومت آقای کرزی روی دست گرفته شده بود اما تاهنوز این پالیسی، روند قانونی خود را طی نکرده است.
روزنامه نگاران افغان باورمند هستند که نزدیکی روابط میان کابل – دهلی جدید و به انزوا کشانیدن اسلام آباد در سطح جامعه جهانی، از سیاست خارجی افغانستان بوده است.
نظری پریانی روزنامه نگار افغان خاطرنشان کرد که منزوی شدن پاکستان در سطح جامعه جهانی از دست آوردهای سیاست خارجی دهلی جدید بود نه کابل.
مقام های شورای عالی صلح در خصوص دست آوردهای سیاست خارجی حکومت وحدت ملی نیز، ابراز خوشبینی می کنند. مولوی عبدالخبیر اوقچون معاون شورای عالی صلح افزود که در دو سال حکومت وحدت ملی، جلب و جذب همکاری کشورهای منطقه و جهان، برای کشانیدن گروه های مخالف مسلح در میز مذاکرات صلح، در اولویت سیاست خارجی افغانستان قرار داشت که این روند، با خوشبینی های زیادی همراه شده است.
در دو سال اخیر به دنبال سیاست خارجی و کشانیدن گروه های مخالف مسلح به میز مذاکره، حکومت کابل فقط در زمینه گفت وگوهای صلح با حزب اسلامی، موفق بوده است و این نخستین و بزرگترین دست آوردی بود که کابل به آن دست یافت و حزب اسلامی را به رهبری گلبدین حکمتیار در نظام سیاسی افغانستان سهیم ساخت اما سایر گروه های مخالف مسلح، هنوزهم به طبل جنگ می کوبند و همواره به ندای صلح حکومت کابل، پاسخ منفی داده است.
وحید فرزان – خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین