۰

بدبینی نمایندگان، نسبت به تعویق مذاکرات صلح افغانستان

سه شنبه ۱۸ حوت ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۱۲
بدبینی نمایندگان، نسبت به تعویق مذاکرات صلح افغانستان


شماری از نمایندگان مجلس می گویند، مذاکرات صلح از سوی طالبان باز هم فریب از سوی پاکستان است و تا زمانی که افغانستان مشکلات خود را با دولت پاکستان حل و فصل نکنند و یا از موضع قدرت مساله را یک طرفه نکند، این مذاکرات نتیجه نخواهد داد.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛ قرار بود مذاکرات رو در رو میان دولت افغانستان و طالبان هفته جاری برگزار شود، اما طالبان با نشر اعلامیه گفتند؛ به دلیل پاسخ ندادن افغانستان به شرایط این گروه در مذاکرات صلح شرکت نمی کند و دولت افغانستان نیز اعلام کرد که مذاکرات رو در رو تا دو هفته دیگر به تعویق افتاده است.
هر چند رییس جمهور غنی طی روز اخیر به تکرار طالبان را به صلح خوانده و گفته است که طالبان در یک آزمون تاریخی قرار دارند و باید راه خود را از تروریستان جدا سازد.
آقای غنی، القاعده، داعش، گروه های تروریستی کشورهای آسیای میانه را عوامل دیگر جنگ در افغانستان خوانده و تاکید کرده است که جای آنان در افغانستان نخواهد بود.
از سویی دیگر؛ معین وزارت خارجه در واکنش به اعلامیه طالبان، این اقدام طالبان را تاکتیکی خواند و برای برگزاری مذاکرات رو در رو با طالبان ابراز امیدواری کرد.
اما نمایندگان مجلس نسبت به اتفاقات اخیر در مذاکرات صلح بد بین هستند و برگزاری مذاکرات را عمل تکراری می دانند.
احمد بهزاد نماینده مردم هرات در مجلس به خبرگزاری جمهور گفت: " برنامه ای که تحت عنوان صلح با طالبان از همان ابتدا راه افتاد، محکوم به شکست بود؛ زیرا اولا دست یافتن به صلح از موضع ضعیف امکان پذیر نیست و دوم این که طالبان از خود اراده ی برای صلح یا جنگ ندارند و کارگردان اصلی این گروه پاکستان است".
آقای بهزاد علاوه کرد: تا زمانی که اراده ای در افغانستان و پاکستان به وجود نیاید تا مشکلات را حل بکنند، طرح های مذاکرات صلح به جایی نخواهد رسید.
به گفته وی؛ میان افغانستان و پاکستان مشکلات تاریخی وجود دارد و پاکستانی ها هنوز فکر می کنند که در افغانستان باید صاحب نفوذ بالای باشند؛ بخاطر اینکه از ادعاهای افغانستان نگرانی دارند. اختلافاتی که بیش از نیم قرن بین دو کشور جریان داشته باید حل و فصل شوند و ما با ضمانت جامعه جهانی به یک صلح پایدار با پاکستان برسیم؛ چیزی که در موضع گیری های رییس جمهور غنی هم در چند ماه اخیر مطرح شده است.
او یاد آور شد: مذاکرات کنونی و وعده های همکاری صلح از سوی پاکستان فریب قطعی است و طالبان و گروه های دیگر، اهرم فشار بالای افغانستان اند.
بهزاد تاکید ورزید: زمانی که مشکلات میان افغانستان و پاکستان حل شود؛ در آن صورت گروه های مانند طالبان راهی جز پیوستن به روند صلح نخواهند داشت چون اکمالات و حمایت های استخباراتی، نظامی و تدارکاتی شان قطع خواهند شد.
طالبان در اعلامیه خود از استقلال خود در مساله افغانستان گفته است.
اما احمد بهزاد می گوید: " هیچ کسی قبول نمی کند که طالبان مستقل است؛ حتی برخی از شاخه های طالبان شاخه ای دیگری را عامل پاکستان خوانده است؛ جامعه جهانی و افکار عمومی در افغانستان و پاکستان هم می دانند و مقام های پاکستانی هم ابایی ندارند و بارها چیزهای را مطرح کرده اند که حمایت شان از طالبان مشخص می شود و این که پناه گاه های رهبران طالبان در پاکستان است و در این رابطه کسی در سطح جهان تردیدی ندارد".
محمد حسین فهیمی نماینده مردم سرپل در مجلس با آنکه روند صلح را یک مساله تکراری می داند؛ اما می گوید که شرایط کنونی برای صلح مساعد است.
آقای فهیمی در صحبت به خبرگزاری جمهور گفت: "... من فکر می کنم روندی که فعلا جریان دارد در ارتباط به مسایل صلح در افغانستان یک روند تکراری است؛ به این معنی که خواست یکطرفه همیشه از جانب دولت افغانستان مطرح بوده، در طول چندین سال گذشته همیشه دولت افغانستان خواستار صلح است ولی طرف مقابل (طالبان) هیچ گاهی این خواسته را جدی نگرفته است".
این عضو مجلس افزود: هر چند شرایط برای صلح نسبت به گذشته مساعد است، به دلیل این که طالبان وضعیت گذشته را ندارند، از بین رفتن رهبری طالبان، پراکندگی آنان و همچنین وضعیت جهانی و گرفتاری هایی که حامیان طالبان در سطح منطقه ای و جهانی دارند، امکاناتی را که تهیه می کردند مثل گذشته نیست.
فهیمی خاطر نشان ساخت: فعلا تنها نیروهای منحصر به فردی که در افغانستان فعالیت های تروریستی را انجام می دهند تنها طالبان نیستند و گرینه های دیگری مانند داعش نیز وارد عرصه شده اند؛ بنا بر این فضا برای صلح آماده است ولی تا زمانی که دولت افغانستان از قدرت و توانی بالا وارد عرضه جنگ نشوند طالبان دولت را جدی نمی گیرد.
آقای فهیمی نیز تاکید کرد: زمانی دولت افغانستان در روند صلح موفق می شود که در عرصه های نظامی دست آوردهایی داشته باشد؛ در آن زمان طالبان مجبور خواهند شد که روی میز مذاکره بنشینند.
او در مورد نفوذ پاکستان در میان طالبان گفت: طبعا پاکستان هم تاثیرات خود را در مسایل افغانستان به ویژه بالای طالبان دارد و زمانی که دولت افغانستان عوامل پاکستان را از لحاظ نظامی زمین گیر کند، می تواند با پاکستان هم از یک موضع قوی حرف بزند.
به باور وی؛ مذاکرات بعدی هم اتفاق می افتد؛ ولی این که نتیجه مطلوب بدهد بستگی به قدر دولت افغانستان در برابر طالبان دارد.
این در حالی است که پیش از این دولت افغانستان ابراز امیدواری کرده بود که مذاکرات صلح تا اواخر سال جاری خورشیدی به یک نتیجه مطلوب برسد؛ اما سال ۱۳۹۴ خورشیدی در حال پایان است ولی تاهنوز از نتیجه مذاکرات خبری نیست.
عبدالله امینی – مجلس شورای ملی
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین