۰
دیدبان شفافیت بین المللی:

ادارات مبارزه با فساد افغانستان، نیاز به اصلاحات جدی دارند

چهارشنبه ۲۸ دلو ۱۳۹۴ ساعت ۱۴:۰۱
ادارات مبارزه با فساد افغانستان، نیاز به اصلاحات جدی دارند


دیدبان شفافیت افغانستان در همکاری با سازمان بین المللی شفافیت گزارشی را به نشر سپرده است که در آن از فساد گسترده در ادارات که مسوولیت مبارزه با فساد را دارند ابراز نگرانی شده است.
به گزارش خبرگزاری جمهور؛‌ این گزارش عملکرد و استقلال ۸ نهاد دولتی از جمله ادارات مبارزه با فساد افغانستان و ۴ نهاد خصوصی را ارزیابی کرده است.
در این گزارش آمده که ادارات مبارزه با فساد اداری، قوه قضاییه و دادستانی کل به دلیل دخالت های سیاسی و عدم استقلال در انجام وظایف شان نه تنها بر علیه فساد اداری مبارزه نمی توانند بلکه خود سبب افزایش فساد می شوند.
سریراک پلیپات رییس بخش آسیایی سازمان بین المللی شفافیت گفت: " مردم افغانستان از فساد گسترده در ادارات رنج می برند و بیشتر ادارات که به خاطر شفافیت کار می کنند شفاف نیستند و نیاز به بازنگری جدی دارند؛ این گزارش به دولت افغانستان کمک می کند که چگونه پالیسی مبارزه با فساد را روی دست گیرد".
آقای پلیپات سیستم قضای افغانستان را فاسد خواند و افزود: این سیستم به اصلاحات گسترده نیاز دارد و هم اکنون نسبت فساد کارایی خود را از دست داده و تاهنوز هیچ مفسدی به دادگاه کشانیده نشده است.
او مداخلات سیاسی را در استخدام قاضیان نیز یک چالش عمده خواند.
پلیپات در مورد ادارات مبارزه با فساد گفت: ادارات که در راستای مبارزه با فساد اداری کار می کنند به دلیل عدم هماهنگی کارایی ندارند و دولت افغانستان دیگر نباید وقت خود را ضایع کند و باید هرچه زودتر برای اصلاح این ادارات تصمیم بگیرد؛‌ ما نمی همکار استیم و نمی خواهیم که ۱۰ سال بعد هم چنین مشکلاتی در افغانستان ادامه داشته باشد.
او از این که مردم افغانستان فساد را جزو زندگی خود قبول کرده اند ابراز نگرانی کرد و از دولت خواست؛ کمپاینی وسیع به راه اندازد و از مردم بخواهد که فساد را به چالش بکشانند.
جسلن مسن معاون یو ان دی پی در افغانستان نیز گفت: " مبارزه با فساد کار ساده ای نیست؛ این گزارش نشان می دهد که در ادارت دولت افغانستان چه مشکلات وجود دارند؛ دولت افغانستان باید میکانیزم های مشخصی جهت بهبود شفافیت در ادارات برای تقویت هماهنگی و هم صدایی میان سه قوه ایجاد کند".
عزت الله عظیم مدیر تحقیق دیدبان شفافیت که این گزارش تحقیقی تازه را انجام داده گفت: " هدف ما تنها جمع آوری معلومات نه بلکه ارایه راهکار به دولت نیز است که چه گونه با فساد مبارزه صورت گیرد".
آقای عظیم افزود: این گزارش بر اساس مصاحبه با مقام های عالی رتبه دولتی و غیردولتی تهیه شده است.
مسوولان دیدبان شفافیت و سازمان شفافیت بین المللی اقدام رییس جمهور غنی مبنی بر بازگشایی پرونده کابلبانک و آوردن اصلاحات در کمیسیون ملی تدارکات را جزو گام های موثر دولت خواند؛‌ اما بسنده ندانستند.
در همین حال؛ میاگل وثیق مشاور اداره امور نیز در مراسم رونمایی این گزارش تحقیقی گفت: " دولت در مبارزه با فساد مصمم است؛ ولی در نتیجه جنگ ۴۰ ساله در کشور یک فرهنگ بد رواج یافته که افراد همواره به منافع شخصی خود فکر می کنند و اگر هر کس مبارزه با فساد را از خود شروع کنند نتیجه مثبت می دهد".
در این گزارش تازه؛ راهکارهای مشخصی برای مبارزه موثر با فساد اداری و آوردن شفافیت در ادارت دولتی نیز پیشنهاد شده است.
ایجاد اداره جدید و مستقل برای تقویت هماهنگی میان ادارات مبارزه با فساد، ایجاد کمیسیون مستقل خدمات قضایی، تدوین قانون سازگار با معیارهای جهانی، فرهنگ شریک سازی معلومات با مردم و ایجاد معیارهای روشن به منظور غیرسیاسی سازی و حرفه ای ساختن سکتور عامه جز پیشنهادات گزارش تحقیقی به دولت است.
این در حالی است که سازمان بین المللی شفافیت هم در گزارش اخیر خود به اداره مبارزه با فساد افغانستان از نگاه شفافیت صفر و به دادستانی کل ۲۵ نمره داده بود و به همین اساس افغانستان را از نگاه شفافیت جزو سه کشور فاسد جهان اعلام کرد.
در آن گزارش آمده بود که ۵۰ درصد افغانها گفته اند که برای اجرای کارشان در ادارات رشوت داده اند و میزان مجموعی رشوت داده شده هم ۳.۹ میلیارد دالر اعلام شده است.
عبدالله امینی – کابل
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین