۰

شرح حال یک انگلیسی که گوانتانامو را تجربه کرد

دوشنبه ۲۳ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۴
شرح حال یک انگلیسی که گوانتانامو را تجربه کرد


شاکر عامر آخرین بریتانیایی که در گوانتانامو بازداشت بود؛ پرده از بدرفتاری و شکنجه ی زندانیان توسط بازجویان امریکایی در زندان گوانتانامو برداشت.
شاکر عامر که به تازگی پس از ۱۴ سال حبس به کشورش بازگشته مدعی شده است که بریتانیا از این گونه شکنجه ها آگاه بوده است.
به گزارش خبرگزاری جمهور به نقل از بی بی سی؛ امریکا، این شهروند بریتانیایی ۴۸ ساله را با این اتهام در بازداشتگاه گوانتانامو نگهداشته بود که یک واحد طالبان را در افغانستان رهبری کرده و با اسامه بن‌لادن رهبر القاعده دیدار داشته است. اما این اتهام‌ها هیچ‌گاه به طور رسمی به او تفهیم نشد.
شاکر عامر که عربستانی تبار است در نخستین مصاحبه رادیو تلویزیونی که پس از آزادی از گوانتانامو داشته، جزییاتی از بدرفتاری‌هایی داده است که می‌گوید بازجویان امریکایی بر سر او آورده‌اند.
او همچنین مدعی شده است که وقتی در یک پایگاه هوایی امریکا در افغانستان، جایی که در آغاز بازداشتش نگه‌داری می‌شد؛ او را لت و کوب کرده اند. یک مامور اطلاعاتی بریتانیایی هم در این جریان حضور داشته؛ ولی برای متوقف‌کردن این بدرفتاری هیچ کاری نکرده است.
آقای عامر به برنامه "ویکتوریا دربی‌شایر"، گفته است که بازجویانش در پایگاه بگرام افغانستان، به طور مکرر سر او را به دیوار کوبیده‌اند.
این شهروند بریتانیا را کسانی که به ازای دست‌گیری افراد مظنون به رابطه با القاعده‌جایزه می‌گرفتند، کمی پس از حمله‌های یازده سپتامبر، در افغانستان گرفتند. او در سال ۲۰۰۲ به بازداشتگاه گوانتانامو منتقل شد.
اتهام‌ها علیه شاکر عامر در سال ۲۰۰۷ میلادی از او برداشته شد؛ ولی هشت سال پس از آن هم‌چنان در گوانتانامو نگه داشته شد.
او می‌گوید: سال ۲۰۰۱ در افغانستان در دوره طالبان حضور داشته است تا بتواند زندگی بهتری برای خانواده‌اش رقم بزند.
آقای عامر می‌گوید: هیچ‌یک از اتهام‌هایی که به او زده شده بود، درست نبوده است: مثلا " آیا شما عامل القاعده بوده‌اید؟ نه اصلا. ولی همین را باید ثابت کنید. باید به دنیا ثابت کنید که عامل القاعده نبوده ‌اید."
شاکر عامر در مصاحبه با روزنامه "میل" همچنین ادعا کرده است که با ممانعت از خوابیدن و زنجیر شدن به کف زمین در دمای زیر صفر درجه، او را شکنجه کرده‌ اند.
او با محکوم‌کردن مواردی مانند قتل لی ریگبی در دو سال پیش، گفته است که طبق درک او از اسلام، کشتن غیرنظامیان مجاز نیست.
آقای عامر خطاب به افراط‌گرایان گفت که "اگر از این کشور عصبانی هستید، خب گورتان را گم کنید".
او گفته است که نگران شکاف بین مسلمانان و نامسلمانان است: " این به افراط‌گرایان کمک می‌کند. اگر دایما افرادی را به این چشم ببینید که تروریست اند، قبل از این که کاری کرده باشند، در واقع دارید آنها به سوی خشونت هدایت می کنید."
در واکنش به این سخنان، الکس سالموند، رهبر سابق حزب ملی‌گرای اسکاتلند، گفت با این اظهارنظرهای آقای عامر، سوال‌هایی مطرح شده است که دولت بریتانیا درباره بدرفتاری با او چه می‌دانسته است و باید به این سوال‌ها پرداخت.
یک سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا در این باره گفته است: " دولت بریتانیا قاطعانه علیه شکنجه و رفتار یا تنبیه ظالمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز ایستاده است."
وی تاکید کرده است: "ما در چنین رفتاری مشارکت نمی‌کنیم، آن را تشویق نمی‌کنیم و از آن چشم‌پوشی نمی‌کنیم. بریتانیا از این شیوه‌های موسوم به بازجویی پیش‌رفته استفاده نمی‌کند. ما همیشه موضع قطعی خود را در مخالفت با چنین رفتاری و عزممان برای مبارزه با آن در هر جا و هر زمان تصریح کرده‌ایم."
یک سخنگوی وزارت دفاع ایالات متحده هم در واکنش گفته است هیچ‌گاه درباره بدرفتاری با بازداشتی‌هایش مسامحه نکرده است و با همه این بازداشتی‌ها، به شیوه‌ای انسانی رفتار شده است.
وی بیان داشته است: " همه اتهام‌های معتبر درباره بدرفتاری، به طور کامل بررسی می‌شوند و اگر این اتهام‌ها اثبات شود؛ اقدام انضباطی صورت می‌گیرد."
شاکر عامر می‌گوید: بابت رفتاری که با او شده، خواستار عذرخواهی دولت امریکاست. او همچنین از دولت بریتانیا خواسته است که یک تحقیق و تفحص "باز و شفاف" درباره این ادعایش کند که بریتانیا هم در این بدرفتاری‌ها دست داشته است.
دولت بریتانیا پیش‌تر با دیگر بازداشتی‌های بریتانیایی گوانتانامو مصالحه کرده و گفته می‌شود آقای عامر هم در نوبت دریافت غرامت از دولت بریتانیاست.
دیوید کامرون، نخست‌وزیر بریتانیا، پیش‌تر از کمیته اطلاعاتی و امنیتی کابینه‌اش خواسته است که درباره دست‌داشتن بریتانیا در رفتارها و شکنجه‌های صورت‌ گرفته در بازداشتگاه گوانتانامو تحقیق کند.
خبرگزاری جمهور ــ اموربین الملل
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین