۰

کار عملی پروژه تاپی آغاز شد

دوشنبه ۲۳ قوس ۱۳۹۴ ساعت ۰۷:۰۷
کار عملی پروژه تاپی آغاز شد


کار عملی پروژه ی خط لوله ی گاز ترکمنستان به پاکستان و هند از طریق افغانستان (تاپی) رسما افتتاح شد.
روسای جمهور افغانستان و ترکمنستان، نخست وزیر پاکستان و معاون رییس جمهور هند سنگ تهداب این پروژه را روز یکشنبه در شهر ماری در جنوب ترکمنستان طی مراسمی یک دکمه پیوند دو لوله گاز را به عنوان نشانه افتتاح فشار دادند.
قربان‌قلی بردی محمدوف، رییس جمهوری ترکمنستان در این مراسم گفت: " این یک پروژه صلح و ثبات برای منطقه است. اعمار این خط لوله هزارها فرصت‌ کاری ایجاد می‌کند و موجب توسعه اجتماعی- اقتصادی در منطقه می‌شود. امیدوارم همه کشورها دخیل در این پروژه با هم همکاری کنند."
آقای برمحمدوف گفت که این پروژه تا دسامبر سال ۲۰۱۹ تکمیل خواهد شد و ۳۳ میلیارد متر مکعب گاز را در طول ۱۸۱۴ کیلومتر از طریق افغانستان به پاکستان و هند منتقل خواهد کرد.
محمداشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان نیز گفت: " امروز ما شاهد یک رویداد تاریخی هستیم؛ دهه‌ها است در این مورد صحبت کردیم. امروز تعهد خود را نشان دادیم. فصل جدید روابط ما با ترکمنستان، پاکستان و هند امروز آغاز شد."
آقای غنی گفت: " این پروژه بخشی از برنامه چند شاخه‌ ای شامل فایبر نوری، خطوط آهن و انتقال برق است که موازی با پروژه تاپی به پیش برده خواهد شد. یک شاهراه فوق‌العاده همکاری میان آسیای مرکزی و آسیای جنوبی."
نوازشریف، نخست وزیر پاکستان هم با تاکید بر اهمیت منطقه‌ای این پروژه گفت: " امروز روزی مهم برای همه ما است. این نشانه‌ واضح برای آغاز پروژه‌ای است که سرنوشت‌ها را تغییر خواهد داد. از مدیریت افغانستان و پاکستان سپاسگزارم. این پروژه سعادت مشترک ما را در پی دارد."
حامد انصاری، معاون رییس جمهوری هند نیز گفت: " ما تعهد قوی به اجرای این پروژه داریم. ما نمی ‌توانیم چشم‌انداز خود را زیر تاثیر دیدگاه مردمان گمراه قرار بدهیم. با چشم‌انداز مشترک به سوی آینده‌ روشن نسل‌های بعدی گام بر می‌داریم."
ترکمن‌گاز، شرکت دولتی گاز ترکمنستان مدیریت کنسرسیوم اعمار خط لوله گاز تاپی را خود به عهده گرفته و این تصمیم پس از آن گرفته شده است که شرکت‌های مهم بین‌المللی از مشارکت در این پروژه اجتناب کردند.
تاپی، گاز ترکمنستان را از حوزه گالکینیش که ذخایر آن تا ۱۶ تریلیون متر مکعب برآورد شده از راه ولایات هرات، هلمند و قندهار افغانستان به کویته پاکستان و از آنجا به شهر ملتان این کشور منتقل می‌کند و بالاخره در منطقه فاضلکا در پنجاب هند به پایان می‌رسد.
این خط لوله گاز بعد از ۱۴۷ کیلومتر در خاک ترکمنستان وارد افغانستان می‌شود.
انتظار می‌رود که این خط لوله گاز در داخل افغانستان که هزینه ی آن نزدیک به ۱۰ میلیارد دالر برآورد شده؛ برای ۱۲ هزار نفر فرصت شغلی مستقیم ایجاد کند.
بر اساس توافقنامه پروژه تاپی، سالانه میلیون‌ها دالر از محل پرداخت حق عبور خط لوله گاز به دولت افغانستان پرداخت خواهد شد و بخشی از نیازمندی‌های افغانستان به گاز نیز رفع خواهد گردید.
خبرگزاری جمهور ــ کابل


نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین