۰
موسی خان اکبرزاده:

جنگ افغانستان به خاطر عقيده و دين نيست، به خاطر قدرت است!

شنبه ۲۶ جدی ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۰۱
هيچ حرف ما به طرفداري دشمن نبوده و نيست. همه اش توطئه دشمن بود. طالبان ضرورت ندارند كه بگويم فير كنند يا نكنند! طالبان به فرماندهي من نيستند.
جنگ افغانستان به خاطر عقيده و دين نيست، به خاطر قدرت است!


موسی خان اکبرزاده والی پیشین ولایت غزنی، مدت پنج سال و چهارماه اداره حکومت محلی این ولایت را عهده دار بود.
آقای اکبرزاده از ولایت پکتیا است و تعلیمات ابتدایی اش را در همین ولایت به اتمام رسانیده است و بعد، تحصیلات اش را به درجه لیسانس در دانشگاه جواهر لعل نهرو به پایان رسانید و یکسال نیز تعلمیات نظامی در هند دیده است.
وی تا سال ۱۹۸۴ میلادی در دانشگاه نظامی حضرت علی، استاد علوم نظامی بود و در سال ۱۹۹۲ مسئول روابط خارجی بخش نظامی حزب اتحاد اسلامی گماشته شد و در سال ۱۹۹۶ به حیث سرپرست سفارت افغانستان در عربستان سعودی ایفای وظیفه کرد.
در زمان ولایت او در غزنی، اتهامات زیادی منتشر شد که گویا او با طالبان ارتباط دارد. اما با آن هم، با ایجاد حکومت وحدت ملی نیز، او نزدیک به هشت ماه سرپرست ولایت غزنی باقی ماند.
خبرگزاری جمهور، این بار گفتگویی را با موسی خان اکبرزاده انجام داده و موضوعاتی چون فعالیتهای شورشیان در غزنی و پیشرفتها در حکومت محلی این ولایت را مورد بررسی قرار داده است.

سپاس آقای اکبرزاده که فرصت تان را در اختیار خبرگزاری جمهور قرار دادید؛ میخواهم بعنوان مقدمه گفتگو، به اختصار در مورد کارکردهای رهبران حکومت وحدت ملی صحبت کنید!
تشكر، به تكرار گفته ام که در حكومت وحدت ملی، دو رهبر به خاطر خدمتگزاري شريك هستند و صدا كرديم كه اگر بين شان اخلاص و همدلی باشد، حکومت به سوی ترقی پیش خواهد رفت. از همین خاطر مردم انتظار دارند که از اخلاص و همدلي باهم كار كنند و به خاطر رشد افغانستان كار كنند و اگر اخلاص نباشند و عليه يكديگر توطئه كنند حکومتداری نخواهد شد. وقت كمی از حكومت تير نشده است و بيشتر از يكسال گذشته است و جاي حكومت اسلامي را حكومت وحدت ملي گذاشت در حالي كه اسلامي بهتر است اما وحدت ملی هم خوب است.
اما همان تغييراتي كه سر آن مردم باور كنند در نظر نگرفته و در زندگي و دسترخوان مردم تغيير مثبت نيامده است. اميدوار هستيم در سال هاي بعد يك تغيير مثبت بيايد و مردم روزگار خوبي را ببینند و به كشورهاي خارجي نروند.

شما رهبری حکومت محلی غزنی را عهده دار بودید، فعالیت های گروه طالبان در این ولایت چگونه بود و از کدام طریق حمایت و یاهم دست به فعالیت های تروریستی میزدند؟

من در غزني کارهای زیادی کردم. براي طالب يك نوع عقيده غلط داده مي شود و آن ها را تشويق ميكردند كه در اين مملكت كفر است! از والی گرفته تا ماموران پائین رتبه کافر هستند و باید در برابر آنان بجنگند!
ما در برابر این تفکرات و این افراد مبارزه كرديم، فعالیت های ما شامل نشرات ديني و اسلامي ما بود. بيش از ۴ ميليون نشريه را در تمام ولسوالي ها و مساجد تقسيم كردم و به اثبات رسانيدم كه ما خادم اسلام هستيم و دين اسلام نه تنها در افغانستان بلکه باید در روي كره خاكي حكومت كند. در طول پنج سال گذشته حتي يك پوسته را از دست نداديم. در حالي كه غزني مستثني از این ناامنی ها نبود.
در حاليكه همه شورشيان در ولسوالي ناوه غزني بود. در آن زمان افتخار ميكنم كه شش پوهنتون ساخته شد كه از جلال آباد، قندهار، مزار و... غزني پيش است.
در غزني كارهاي زيادي شده است و از کارکردهای ما شهروندان غزنی راضی هستند.

در غزنی، طالبان را چی کسانی حمایت میکردند و ریشه این جنگ توسط چی کسانی آبیاری می شد؟
جنگ و طالبان تنها در غزني نيست؛ بل كساني كه مي جنگند فکر و تعلیم خراب به آن ها داده شده است. چراكه آناني كه طالبان را مي جنگانند، اول تصوير جنت را براي شان به تصوير مي كشند، همان استاداني كه تربيه مي كنند براي ما معلوم است كه كشور همسايه ما و شما و برخي كشورهاي ديگر كه طالبان را حمايت مي كند و جنگ را تقويت مي بخشند، به تمويل و تعليم آن ها می پردازند. در افغانستان كسي طالبان را تشويق نمي كند بلكه از خارج تشويق مي شوند.
.....
آقای اکبرزاده! در ولایت غزنی، شمار شورشیان طالب و سایر گروه های دیگر، به چه تعداد میرسد؟
در آن وقت ها بين ۱۵۰۰ الي ۱۷۰۰ شورشي بود و اين اطلاعات را از نهادهاي امنيتي به دست آورديم. شوراي كويته، شبكه حقاني و تعدادي عرب و مردم ديگري بودند كه از وزيرستان شمالي و جنوبي آمده بودند و تعدادشان به ۱۷۰۰ شورشي ميرسید كه تقریبا در ۱۴ ولسوالی غزنی فعالیت دارند. آنها مي جنگيدند و مراكز مختلفي را ايجاد كردند اما مراکزشان دايمي نبود و در حال حركت بودند و در مقابل نيروهاي امنيتي و مردم غزني مي جنگيدند. فعلا كه ۴ ماه مي شود در اين ولايت نيستم، فصل زمستان است كه در اين فصل طالبان عقب نشيني مي كنند و حالا دعا ميكنيم كه سال آينده سال صلح باشد نه سال جنگ.

تشکر! زمانی که شما به عنوان والی این ولایت ایفای وظیفه میکردید، اظهاراتی برضد شما به گوش میرسید که با طالبان همکاری می کنید!
اين ها مردم غاصب و دزد بودند؛ همه مردم ميدانند اگر با طالبان ارتباط ميداشتم ولسوالي ها را تسليم طالبان ميکردم، در پنج سال يك پوسته ام را نگرفته اند. بسياري قوماندان های طالبان از بين رفتند و بسياري مناطق آزاد شدند و كارهايي كه در وقت ما شده است، مردم شاهد هستند و در عمل معلوم مي شود.
هيچ حرف ما به طرفداري دشمن نبوده و نيست. همه اش توطئه دشمن بود. طالبان ضرورت ندارند كه بگويم فير كنند يا نكنند! طالبان به فرماندهي من نيستند.
شما از مردم غزني بپرسيد كه چي مي گويند! آن ها از كاركردهاي من راضي هستند و اين قدر ميگويم تا توانمندی داشتم به خاطر معارف و امنيت این ولایت تمام تلاش خود را انجام دادم.

آقای اکبر زاده! به تازگی قوماندان امنیه ولایت غزنی گفته که هلیکوپترهای امریکایی در مناطقی که طالبان حضور دارند، نشست و برخاست داشته اند، آیا در زمانی که شما والی بودید، این موضوعات وجود داشت؟
در آن زمان وقتي كه خارجي ها در غزني بودند، همزمان يكی دوبار آنها غلطي بمباران كرده بودند و مردم بيگناه را در ولسوالی های خوگياني و اندر كشتند، بعداًً ماتلاش كرديم كه معذرتخواهي كنند.
در زماني كه ما بوديم و خارجي ها بودند شاهد چنين چيزي نبودم، وقتي كه اطلاع مي رسيد خاموش نبودم و يك بار در "ولسوالی اندر" چندين كانتينر (توسط خارجی ها) پایين شد و به دست طالبان افتاد، جنرال هاي شان را پیش خود خواستم و تحقیق کردم، آن ها گفته بودند که در اين كانتينرها البسه و برخی مواد دیگری بود، طياره شان وضعيتش خوب نبود و در حال سقوط بود! يعني بعضي اوقات هر چيزي مي شد ما كوشش كرديم كه خاموش نباشیم که البته كدام ثبوت قانع كننده در وقتي كه من بودم از رابطه امریکایی ها با طالبان ندارم اما این موضوع سر زبان ها بود و من هر لحظه آن ها را تحقیق میکردم.

دورنمای طالبان را در ولایت غزنی چگونه ارزیابی می کنید؛ باتوجه به حامیانی که این گروه دارد، می تواند چقدر نگران کننده باشد؟
همه مردم غزني و کسانی که در مسند خدمت هستند، باهم برادر هستند. اين را مردم بايد بدانند، اين اتهاماتي كه وارد مي شود وقتي كه از غزني آمدم بعد از ۹ روز محبس ولایت غزني سقوط و ۳۵۰ زنداني فرار مي كند، يك علامتش اين است. در زمانی که من بودم، در میان نیروهای امنیتی هماهنگی کامل بود. بعد از من متاسفانه فرار زندانیان اتفاق افتاد كه تعداد زيادي فرار کردند. در شهر تشويش ايجاد شد و همه فکر می کردند که ولایت غزنی در حال سقوط است. در زمان خودم شاهد اين واقعه نبودم؛ اما هر واقعه بدي که در غزني باشد، دلم مي سوزد؛ ۵ سال در غزنی سپري كردم و خانه دوم من است و مردم شان را دوست دارم و اميدوار هستم كه سال آينده سال صلح باشد.

در فراری دادن زندانیان از زندان غزنی، آیا شورشیان خود موفق شدند یا از درون حکومت محلی همکاری صورت گرفته بود؟
چون من نبودم و هيئتی از نهادهای امنیتی به این ولایت رفته بود، نميخواهم در اين ارتباط فيصله كنم چون نبودم و در اين باره صلاحيت ابراز نظر هم ندارم. ارگانهاي امنيتي بايد پاسخ بدهند كه علت آن چي بوده است اما يك واقعه دلخراش بدنام و خراب بود. در تاريخ افغانستان يك داغ سياه همان روزی بود كه چطور هشت نفر، ۳۵۵ زندانی را از زندان فراری دادند!

در مورد فعالیت تروریستی گروه داعش میخواهم پرسشی را مطرح کنم که آیا امکان آن وجود خواهد داشت که غزنی تبیدل به مکان امنی برای گروه داعش شود؟ آیا فعالیت های این گروه در غزنی مشاهده شده است؟
داعش، سابقاً طالب بود، مربوط به چچن و ازبکستان و يا از ممالك عربي بود؛ كساني كه خارجي بودند و در كنار طالبان مي جنگيدند، خود را داعش اعلام كردند که تعدادشان كم هست و از ۵۰۰ نفر اضافه نيست، اين نيرو براي افغانستان هشدار دهنده نيست. مردم افغانستان از اين پديده هاي بيروني نفرت دارند حتي طالبان از داعش نفرت دارند و مخالفت دارند. اگر افغانستان با طالبان صلح کند و باهم تفاهم کنند، فكر ميكنم در "اچين" و جاهاي ديگر كه چند نفر داعش هستند آن ها مثل يك درخت خشك خواهند شد. ممالک دیگر بخصوص پاكستان نگذارند كه شورشيان و داعش تمويل شوند! جنگ بدون استراحتگاه و پناهگاه دوام یافته نمی تواند. اگر اكمالات داعش قطع شود، هيچ كاري كرده نمي توانند. فعلاً طالبان هم فهميده اند كه جنگ، جنگ بيروني است و اين جنگ بي مفهوم است، مردم افغانستان بايد هوشيار باشند كه قرباني اين جنگ ها نشوند.
جنگ به خاطر عقيده و دين نيست، جنگ به خاطر قدرت است و دين ما واضح ميگويد كه جنگ به خاطر قدرت، ناروا است.
این شرایط يك فرصت خوبي است براي گفتگوهاي صلح. تركيه كه هم ميزبان مردم افغانستان و هم میزبان طالبان بوده و بخاطر افغانستان تلاش کرده است، لازم دیده می شود تا در گفتگوهای صلح دخیل شده و در این مذاکرات سهم بگیرد تا نتیجه مؤثری را برای مردم افغانستان در قبال داشته باشد.

آقای اکبرزاده! پرسش پایانی را از پیشرفت ها و کارکردهای تان در غزنی بپرسم باتوجه به این که غزنی مرکز ثقافت اسلامی شناخته شده بود، چقدر این شهر، تغییر چهره داده است؟

كساني كه دو سال غزني را نديده بودند، اعتراف ميكردند که این ولایت غزنی باشد. چهره شهر تغيیر كرده بود اما زياد تغيير نكرده است. ما يك دونر ضعيف داشتيم و اگر قوي مي بود شايد چهره شهر را زيادتر تغيير مي داديم. ۳۲ مورد آبدات تاريخي اعمار شده است، یعنی در مجموع کارکردهای خوبی در این ولایت صورت گرفته است.
گفتگو کننده: وحیدفرزان – خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین