۰

آمادگی دربار سعودی برای مقابله با شرایط تازه

يکشنبه ۱ اسد ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۲۲
آمادگی دربار سعودی برای مقابله با شرایط تازه

ملک سلمان؛ پادشاه سعودی با مجموعه احکامی تغییرات جدی را در رأس نهادهای امنیتی عربستان ایجاد کرده است.
او با ایجاد یک نهاد امنیتی جدید اداره امنیت داخلی و مقابله با تروریزم را زیر یک چتر قرار داده و درعین حال رییس گارد سلطنتی را تغییر داده و جابجایی‌هایی نیز در مقام‌های دفتر ولیعهد ایجاد کرده است.
محمد بن سلمان؛ فرزند پادشاه کمتر از یکماه پیش ولیعهد عربستان شد.
این تغییرات "برای حفظ حداکثر آمادگی برای مقابله با شرایط تازه" صورت گرفته است.
نهاد امنیتی تازه عربستان توسط عبدالعزیز بن محمد الهویرینی، جنرالی اداره می‌شود که مستقیما به پادشاه پاسخگو خواهد بود.
پیش از این وزارت داخله، مسؤول مقابله با تروریزم و امنیت و اطلاعات داخلی بود.
رییس تازه گارد سلطنتی جنرال سهیل المطیری نام دارد که به جای جنرال حمد العوهلی منصوب شده است.
این اقدامات در ادامه سلسله تصمیم هایی قابل ارزیابی است که پیشتر به برکناری محمد بن نایف؛ برادرزاده سلمان بن عبدالعزیز؛ سلطان کنونی سعودی و جانشینی محمد بن سلمان پسر او به این سمت حساس و مهم، منجر شد.
بر بنیاد گزارش ها، برکناری محمد بن نایف در اقدامی شبیه کودتا صورت گرفته و ظاهرا این شاهزاده پرنفوذ سعودی، گزینه ای جز پذیرش برکناری نداشته است.
یک گزارش تحقیقی خبرگزاری رویترز نشان می دهد که ولیعهد پیشین سعودی، اکنون در حبس خانگی به سر می برد، سفر او و اعضای خانواده اش به خارج، ممنوع شده و محافظان وی نیز تغییر کرده اند.
اقدامات امنیتی تازه هم در راستای تحکیم پایه های قدرت شاه، صورت می گیرد و به نظر می رسد که آنچه «آمادگی برای مقابله با شرایط تازه» خوانده می شود نیز تلاشی از جانب حلقه به رهبری سلمان برای پیشگیری از شورش و عصیان شاهزادگان و گسترش پایه های قدرت خانواده سلطان باشد.
از جانب دیگر، در پی افزایش سریع قدرت محمد بن سلمان؛ وزیر دفاع و ولیعهد جوان سعودی، انتظار می رود او به زودی از جانب سلمان بن عبدالعزیز، رسما به عنوان پادشاه سعودی منصوب شود و همین امر، وضعیت را در درون خانواده سلطنتی آل سعود، توفانی و تنش آلود کرده است؛ دودمانی که پیش از این، بر پایه یک سنت نانوشته، تصدی سمت های بالای حکومتی از جمله پادشاهی در آن، کاملا موروثی بود و سنت غالب در این زمینه، داشتن بیشترین سن بوده است؛ اما اینک سلمان آمده است تا این سنت را درهم بشکند و پسر جوان و بی تجربه اش را به سرعت به عالی ترین سطوح مدیریتی دربار سعودی، ارتقا دهد.
روشن است که چنین اقدام متهورانه ای، هزینه سنگینی خواهد داشت و بعید به نظر می رسد که این امر از جانب دیگر مهره های دودمان عبدالعزیز مورد پذیرش قرار بگیرد.
اما پادشاه، مصمم به این اقدام است و کودتا علیه محمد بن نایف؛ ولیعهد و وزیر داخله که طی آن، این شاهزاده سرشناس و پرنفوذ سعودی تمامی سمت های دولتی خود را از دست داد و به بهانه ابتلا به اعتیاد، محکوم به حبس خانگی شد، سرآغاز این روند محسوب می شود و پیش بینی می گردد که آرایش های امنیتی تازه هم بخشی از تمهیدات جانبی برای انتصاب پادشاه جوان باشد.
در ادامه همین اقدامات، سلطان سعودی به تازگی، یکی دیگر از پسرانش را به سمت حساس سفارت عربستان سعودی در واشنگتن گماشته است؛ پستی که پیش از این، در اختیار عادل الجبیر؛ وزیر امور خارجه کنونی رژيم سعودی و یکی از تئوریسن های اصلی سیاست های فتنه انگیزانه و فرقه گرایانه منطقه ای دربار سلطان سلمان بود.
با این حساب، دربار آل سعود به نحو کم سابقه ای شاهد جدال شاهزادگان برای تصاحب قدرت است و با توجه به سنت های سیاسی دیرینه حاکم بر آن، بعید به نظر می رسد که به آسانی شاهد فروکش کردن بحران جاری باشیم؛ به ویژه در شرایطی که تمهیدات و آرایش های امنیتی پادشاه سعودی، به خوبی نشان می دهند که او برای بدترین شرایط قابل پیش بینی، آماده می شود و در این راستا حتی از توسل به زور و به کارگیری نیروهای نظامی برای سرکوب شورش و عصیان و اعتراض احتمالی شاهزادگان هم تردید نخواهد کرد.
گماشتن پسر سلمان به عنوان سفیر عربستان در واشنگتن هم احتمالا به این نیت صورت گرفته که در صورت اوج گرفتن بحران و بروز تنش های غیر قابل مهار، در پی اقتدارگرایی خانوادگی سلمان بن عبدالعزیز، امریکا از حلقه نزدیکان پادشاه حمایت کند و به سرکوب شاهزادگان مدعی و معترض، رأی دهد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین