۰

غرب و چشم انداز تاریک یک مأموریت شکست خورده

جمعه ۲۳ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۱۵:۳۸
غرب و چشم انداز تاریک یک مأموریت شکست خورده


فرانک والتر اشتاین‌مایر؛ رئیس جمهور آلمان، روز پنجشنبه در سفر به کابل، وضعیت امنیتی افغانستان را "نگران‌ کننده" خواند.
آقای اشتاین‌مایر گفته که بدون فهم سیاسی و شناخت واقعیت‌ها، نمی‌توان به بحران افغانستان پایان داد.
رئیس جمهور آلمان گفت وضعیت امنیتی کشور، به ویژه در شماری از مناطق، در دو سال گذشته به طور قابل توجهی بدتر شده است.
رئیس جمهور آلمان تأکید کرد که آینده افغانستان به دست آلمان، ناتو و یا سازمان ملل متحد نبوده، بلکه مردم افغانستان خود باید سعی کنند تا این "کشور چندپارچه" را بسازند.

آنگلا مرکل؛ صدراعظم آلمان، اخیرا بر ادامه کمک‌ها به افغانستان تأکید کرده؛ اما با این حال گفته که با اعزام نیروی بیشتر به افغانستان مخالف است.

از سوی دیگر، دن کوتس؛ رئیس تشکیلات اطلاعاتی امریکا، چند ماه قبل گفته بود که با وجود افزایش کمک‌های نظامی از سوی امریکا و متحدانش، اوضاع سیاسی و امنیتی افغانستان تقریبا به طور قطع در سال ۲۰۱۸ میلادی بدتر خواهد شد.

اظهارات این مقام آلمانی هم در ادامه موضع گیری های ناامیدکننده دیگر مقام های ارشد غربی درباره چشم انداز امنیتی افغانستان صورت می گیرد و نشان می دهد که غربی ها به نحو روزافزونی نسبت به چشم انداز آینده مأموریت نظامی و سیاسی جاری خود در افغانستان، سرخورده و ناامید می شوند.
این در حالی است که به نظر می رسد شکست در پروسه دولت سازی و ایجاد اصلاحات اساسی در دولت و نهادهای امنیتی، سهم بزرگی در این ناامیدی و سرخوردگی دارد.

فرانک والتر اشتاین مایر؛ رییس جمهوری آلمان در کابل گفت که اگرچه پس از انتقال مأموریت تأمین امنیت از ناتو به نیروهای امنیتی افغانستان، بروز این وضعیت بحرانی، قابل پیش بینی بود؛ اما او به صورت تلویحی تأیید کرد که اوضاع با سرعت غیر قابل انتظاری رو به بدتر شدن است و این به معنای آن است که وضعیت جاری حتی در محاسبات غرب برای بدترین شرایط ممکن در افغانستان پس از ناتو هم در نظر گرفته نشده بود و این همان چیزی است که شکست در مأموریت غرب در افغانستان را قطعی و اجتناب ناپذیر می سازد.

البته در این میان، بحث های پیچیده و کدهای مرموزی نیز در بدتر شدن ترسناک وضعیت، وجود دارد که به سهم خود، نیازمند توجه و اعتنای جدی و عمیق است.

به عنوان نمونه، ۴۵ روز پیش از سفر رییس جمهوری آلمان، کابل شاهد یک انفجار مهیب و کم سابقه تروریستی در نزدیکی سفارت آلمان و در منطقه ای حساس و به شدت حفاظت شده بود که صدها کشته و زخمی بر جای گذاشت.

بعدا رسانه های آلمانی خبرهایی را درز دادند که نشان می داد سرویس های جاسوسی آلمان، ۵ یا ۶ ماه قبل از وقوع انفجار، اطلاعاتی دقیق و جزئی از زمان، مکان، هدف و حتی وسیله مورد استفاده در آن حمله در اختیار داشتند. به دنبال افشای این گزارش ها، رییس امنیت ملی افغانستان، مدعی شد که سرویس های امنیتی کابل، حتی دقیق تر از آنچه آلمانی ها در این باره می دانستند، در جریان این رویداد بودند.

با این وصف، این پرسش جدی مطرح می شود که چرا سرویس های امنیتی و اطلاعاتی خارجی و داخلی از جمله آلمانی ها، علیرغم اطلاعات دقیق از جزئیات آن حمله، هیچ اقدام پیشگیرانه ای برای مهار آن صورت ندادند؟

این پرسشی است که تاکنون هیچکس حاضر به پاسخگویی به آن نشده است و این همان چیزی است که بخشی از ابعاد شکست در مأموریت نظامی غرب در افغانستان را تاریک و غیر قابل درک می سازد. اینکه آیا غرب آگاهانه به سمت پرتگاه سقوط و شکست حرکت می کند؟!

بنابراین، برای عبور از این وضعیت، علاوه بر آنکه دولتمردان کابل، به تعبیر آقای اشتاین مایر، برای عبور از بحران، باید به فهم سیاسی و درک واقعیت ها برسند، به نظر می رسد این توصیه برای خود رهبران غربی نیز قابل استفاده است و لازم است که آنها هم با درک دشواری ها و هزینه های سنگین ناشی از شکست در طولانی ترین مأموریت جنگی خود در خارج از قلمرو ناتو، برای عبور از این وضعیت، از زوایای تاریک آن، ابهام زدایی کنند و از بازی های فریبکارانه استخباراتی که به تولید بیشتر فاجعه و بحران می انجامد، پرهیز نمایند؛ در غیر آن، همان گونه که انفجار مهیب اخیر کابل، منجر به واکنش های سهمگین و کم سابقه سیاسی و اجتماعی در برابر دولت فاسد مورد حمایت غرب در کابل شد، ممکن است وضعیت جاری، روزی به مرحله غیر قابل بازگشتی برسد.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین