۰

دوسیه سوریه موضوع دیدار پوتین- ترامپ

پنجشنبه ۱۵ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۲۷
دوسیه سوریه موضوع دیدار پوتین- ترامپ


رکس تیلرسون،؛ وزیر خارجه امریکا، گفته که کشورش آماده است به منظور ایجاد ثبات در سوریه از جمله ایجاد مناطق پرواز ممنوع با روسیه همکاری کند و به خصوص مایل به گفتگو با مقامات روسی در مورد استقرار نیروی ناظر بر آتش‌بس و هماهنگی در ارسال و توزیع کمک‌های بشردوستانه به مردم سوریه است.

آقای تیلرسون افزود:"اگر دو کشور ما برای ایجاد ثبات عملی در سوریه همکاری کنند می‌توانیم روند پیشرفت به سوی حل و فصل بحران سوریه و آینده سیاسی آن کشور را پایه‌ریزی کنیم." قرار است نشست سران و رهبران کشورهای گروه ٢٠، از جمله روسیه و امریکا، آخر این هفته در فرانکفورت آلمان برگزار شود و اظهارات وزیر خارجه امریکا به تلاش جهت کاستن از تنش در روابط دو کشور و ایجاد زمینه همکاری بین آنها تعبیر شده است.

قرار است در حاشیه نشست سران گروه ٢٠، دونالد ترامپ با ولادیمیر پوتین، ملاقات کند و آقای تیلرسون گفته است که جنگ داخلی سوریه در دستور کار مذاکرات قرار دارد.

اظهارات وزیر امور خارجه امریکا در آستانه دیدار ترامپ- پوتین در حاشیه نشست گروه ۲۰ در فرانکفورت آلمان، آشکارا به معنای تمایل امریکا به کاهش تنش با روسیه بر سر موضوع سوریه می باشد.

این در حالی است که در حال حاضر روابط دو کشور به ویژه در مورد سوریه در بدترین و سردترین شرایط خود قرار دارد.

آیا این به معنای آن است که بحران سوریه در پی انعطاف دو قطب اصلی قدرت دخیل در آن، شاهد گشایش و نجات از بن بست و فروبستگی خواهد بود؟

در حال حاضر، چنین برداشتی اندکی بیش از حد، خوش باورانه به نظر می رسد؛ اما اگر امریکا در این موضع خود صادق باشد، چنین احتمالی، اصلا دور از امکان و انتظار نیست؛ زیرا قدرت هایی که بحران سوریه را با دخالت های سلطه گرانه خود تا این اندازه، شدت بخشیده و پیچیده تر کرده اند، بی تردید از این قدرت و ظرفیت نیز برخوردار اند که از شدت آن بکاهند و راه حل های عملی و زودبازده را برای بازگشت ثبات و آرامش و کاهش تنش، ارائه و اجرایی کنند.

اما امریکا برای اثبات حسن نیت خود در این موضع گیری، نیاز به اعتمادسازی دارد که مهم ترین مرحله آن، احتراز از اقدامات تنش آفرین در عرصه تحولات میدانی سوریه است.

در شرایطی که امریکا با پیشروی به سمت رقه، از نیروهای معارض با دولت ملی سوریه، حمایت های همه جانبه می کند و در این مسیر، تا آنجا سماجت و جدیت به خرج می دهد که حتی اجازه پرواز و عملیات رزمی جنگنده های ارتش سوریه بر فراز رقه بر علیه مواضع داعش را هم نمی دهد، چگونه می توان انتظار داشت که روسیه به آسانی، از اظهارات انعطاف پذیرانه وزیر خارجه امریکا با دیدی مثبت، استقبال کند؟

به عنوان نمونه در تازه ترین تحول مربوط به رقه، نیروهای تحت حمایت امریکا و معارض با دولت ملی سوریه، شورایی را به منظور اداره امور رقه پس از سقوط خلافت داعش، تشکیل داده اند و در آن، کوچک ترین نقشی برای دولت ملی سوریه در نظر نگرفته اند.

این در حالی است که رقه نیز مانند دمشق، حمص، حماه، تدمر، حلب و... بخشی از تمامیت ارضی و جزو حاکمیت ملی سوریه محسوب می شود و این امریکا است که بر اساس بدیهی ترین اصول حقوق بین الملل، می بایست از دولت ملی سوریه برای حضور نظامی در رقه و سایر بخش های سوریه، کسب تکلیف کند.

اینها همه بخشی از موانعی است که در مسیر همکاری استراتژيک قدرت های بزرگ دخیل در بحران سوریه به ویژه امریکا و روسیه قرار دارد و آینده هرگونه سازش و تفاهم بر سر حل صلح آمیز فروبستگی کنونی در آن کشور را به مخاطره می اندازد.

از جانب دیگر، امریکا، روسیه و سایر طرف های درگیر در بحران سوریه، ابتدا باید حق تعیین سرنوشت سیاسی آن کشور به دست مردم سوریه را به رسمیت بشناسند و به ملت سوریه به عنوان یک ملت منهدم شده و غایب نگاه نکنند. این امر، کلیدی ترین اصل در چشم انداز حل بحران سوریه می باشد.

با وجود همه اینها دیدار آتی رهبران امریکا و روسیه در آلمان، تعیین خواهد کرد که دو قطب قدرت بین المللی تا چه میزان آماده عقب نشینی از مواضع سلطه جویانه خود به نفع مردم سوریه هستند؛ اگرچه بعید به نظر می رسد که همه چیز در یک دیدار کوتاه، مشخص شود و پرونده قطور و پیچیده جنگ ۶ ساله سوریه، برای همیشه بسته گردد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین