۰

حکومت در جستجوی نقطه ضعف ائتلاف نجات

چهارشنبه ۱۴ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۱۰
حکومت در جستجوی نقطه ضعف ائتلاف نجات


برخی منابع می گویند که معصوم ستانکزی؛ رییس امنیت ملی به دستور اشرف غنی جهت گفتگو با جنرال دوستم به ترکیه رفته؛ اما این گفتگو نتیجه ای نداشته است.
منابعی به بی بی سی گفته اند که آقای ستانکزی خواستار کناره گیری معاون اول ریاست جمهوری از ائتلاف شورای نجات افغانستان شده است.
بر اساس این خبر، رییس جمهور آماده است که در صورت انجام این کار، تمام صلاحیت های معاون اول را به جنرال دوستم تفویض کرده و دوسیه اتهامات احمد ایشچی را نیز ببندد.
اما گفته می شود که جنرال دوستم با لحنی تند این پیشنهاد رییس جمهور را رد کرده است.

تشکیل این ائتلاف، واکنش های زیادی را در میان طیف های مختلف سیاسی در داخل کشور بخصوص در حکومت برانگیخته است.
برخی جریان های همسو با دولت، تشکیل ائتلاف جدید در ترکیه را غیرقانونی خوانده اند.
خبر سفر معصوم ستانکزی به ترکیه برای دیدار با جنرال دوستم، درست باشد یا نباشد، این نکته روشن است که حکومت به شدت به دنبال پیدا کردن نقطه ضعف ائتلاف سیاسی تازه متولد شده به منظور رخنه و نفوذ در آن برای تجزیه و تلاشی آن می باشد. این شیوه ای است که پیش از این هم امتحان شده و در مواردی، از قضا با نتایج مثبت و ثمربخش نیز همراه بوده است.

اگر خبر بالا درست باشد، اشرف غنی این بار نیز از مسیر جنرال دوستم، برای رخنه در ائتلاف نوبنیاد، اقدام کرده است؛ مسیری که پیش از این، در جریان سایر ائتلاف های سیاسی نیز ضعیف و رخنه پذیر نشان داده است؛ از جمله در جریان کش و قوس های مربوط به انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۳ که در آن، دوستم و احمدضیا، به اردوگاه اشرف غنی پیوستند و هم پیمان پیشین آنها محقق، جانب عبدالله را گرفت.

پیوستن دوستم به اردوی اشرف غنی، بر بنیاد ارزیابی جمهور ناظران، علاوه بر آنکه تغییراتی اساسی در بانک رأی اشرف غنی ایجاد کرد، به لحاظ سیاسی و تبلیغاتی و روانی نیز اشرف غنی را به پیروزی از مسیری دموکراتیک بدون نیاز به تقلب و توسل به آرای گوسفندی امثال امرخیل، سر پا و امیدوار نگه داشت؛ اگرچه همه می دانستند که آرای یکدست و دست نخورده ازبک های تسلیم و تابع تام اوامر دوستم، به تنهایی برای پیروزی یک نامزد کم نفوذ و پرحاشیه در انتخابات ریاست جمهوری، کافی نبود و به همین دلیل، اشرف غنی به کمک دو ضلع دیگر محور تقلب یعنی ارگ به رهبری کرزی و کمیسیون انتخابات منصوب او، تمهیدات احتیاطی دیگری مانند آرای گوسفندی را هم از همان ابتدا لحاظ کرده بود.

پیشتر از اشرف غنی، کرزی هم از مسیر دوستم توانسته بود تا حدودی جلو بلندپروازی های انقلابی جبهه ملی با محوریت دوستم، محقق و احمدضیا را بگیرد. در آن زمان نیز جنرال دوستم، به عنوان پاشنه آشیل ائتلاف شناسایی شد و رخنه از مسیر او البته نه از طریق تطمیع که از مسیر تهدید، جواب داد.

طرح پرونده دست داشتن دوستم در تاراج منابع نفتی شمال، یکی از مواردی بود که در آن زمان، به نحو قابل توجهی از قدرت جبهه ملی فروکاست و وضعیت را به نفع حکومت تغییر داد.
پیشتر از آن، دوسیه اکبربای- دوستم هم که بی شباهت به پرونده ایشچی- دوستم نبود، تا حدودی حکومت کرزی را برای مهار دوستم، کمک کرده بود.

با این حال، اکنون وضعیت به گونه ای نیست که پرونده سازی علیه دوستم بتواند رخنه ای در ائتلاف پرقدرت رهبران شمال ایجاد کند و شرایط را به نفع ارگ و اشرف غنی تغییر دهد؛ بنابراین، از آنجایی که هدف دوستم از حضور در ائتلاف یادشده، بازگشت به پست معاونت ریاست جمهوری و بازیافت صلاحیت های از دست شده اش می باشد، بسته پیشنهادی اشرف غنی، هوشمندانه انتخاب شده است؛ اما این پندار که او بار دیگر به عنوان پاشنه آشیل ائتلاف، عمل کند و اهداف اشرف غنی را در تضعیف و تجزیه و تلاشی ائتلاف، تحقق بخشد، اندکی ساده انگارانه به نظر می رسد؛ زیرا دوستم به شدت زخم خورده، آسیب دیده و درد کشیده. افزون بر آنکه با چندین بار گزیده شدن از یک سوراخ، تصور نمی شود که بار دیگر فریب حیله گری های ارباب ارگ را بخورد و از ائتلاف نوبنیاد جدا شود.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین