۰

مأموریت چندگانه وزیر خارجه چین در سفر به کابل

يکشنبه ۴ سرطان ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۰۳
مأموریت چندگانه وزیر خارجه چین در سفر به کابل


وزیر خارجه چین که به کابل سفر کرده در دیداری با صلاح‌ الدین ربانی؛ همتای افغانش گفته که کشورش از روند صلح افغانستان حمایت همه ‌جانبه می ‌کند و تاکید کرده که رهبری و مالکیت این روند باید به دست افغانستان باشد.

گفته می‌ شود که دیدار وانگ‌ یی از کابل تلاشی برای کاهش تنش‌ ها میان افغانستان و پاکستان است. مقصد بعدی او اسلام ‌آباد است.

وانگ یی با اشاره به تلاش ‌های افغانستان برای صلح گفت که دو کشور در حاشیه نشست شانگهای در زمینه مبارزه مشترک با تروریزم و افراط ‌گرایی به توافق رسیدند.

او گفته است که برای مبارزه موفقیت‌ آمیز با تروریزم، همکاری و هماهنگی بیشتر دوجانبه و منطقه ‌ای نیاز است.

وزیر خارجه افغانستان هم گفته که "پروسه کابل" چارچوب صلح افغانستان را مشخص کرده است.

پروسه کابل اخیرا در کابل برگزار شد و اشرف غنی از آن به عنوان «آخرین فرصت» طالبان برای صلح یاد کرد.

با این حساب، به نظر می رسد وزیر امور خارجه چین در سفر به کابل، اهداف و مأموریت های چندگانه ای را دنبال می کند.

نخستین مأموریت او زمینه سازی برای بهبود روابط تیره، تنش آلود و بحرانی جاری میان کابل و اسلام آباد است؛ زیرا بدون آنکه اتفاقی مثبت در روابط دو همسایه بیافتد، هرگونه تلاش برای احیای روند مرده و شکست خورده صلح با تروریست های طالبان، بی ثمر و ناسودمند خواهد بود.

چین روابط سنتی نزدیکی با پاکستان دارد. عمق و گستره این روابط به اندازه ای است که حتی به چین امکان برقراری ارتباط با طالبان را نیز داده است. طالبان در سال های اخیر چندین بار هیأت هایی را به چین اعزام کرده اند.

بر پایه همین روابط نزدیک چین- پاکستان- طالبان است که سران دولت افغانستان، تلاش های تازه ای را از مجرای چین برای احیای تلاش های صلح با طالبان، به راه انداخته اند.

مرحله تازه این تلاش ها در نشست اخیر سران کشورهای عضو سازمان منطقه ای شانگهای در آستانه پایتخت قزاقستان، کلید خورد؛ نشستی که در حاشیه آن، رییس جمهور افغانستان و نخست وزیر پاکستان، پس از مدت ها باهم دیدار کردند و این دیدار در شرایطی صورت گرفت که روابط دو کشور در پی یک رشته عملیات های تروریستی خونین در افغانستان، اوج گیری بی سابقه تنش های مرزی میان دو کشور و ناامنی های ناشی از فعالیت های تروریستی چندی پیش در پاکستان که از سوی اسلام آباد به گروه های ستیزه جوی «مورد حمایت کابل» نسبت داده شد، در بدترین وضعیت خود قرار داشت.

بدیهی است که به جز چین، هیچ کشور دیگری قادر به تحقق این مأمول نیست و افغانستان نیز به خوبی نسبت به این مهم، وقوف دارد.

به جز ترمیم و بهبود روابط کابل و اسلام آباد و احیای روند راکد و مرده صلح کابل با تروریست های طالبان، وانگ یی، مأموریت دیگری نیز دارد و آن، انتقال نگرانی های رو به افزایش پکن از توسعه افراط گرایی و فعالیت های تروریستی در مناطق شمال، شرق و شمال شرق افغانستان است.

چین نیز همانند بسیاری دیگر از کشورها با خطر قدرت گیری افراط گرایان در درون مرزهای پهناور خود مواجه است و این خطر به ویژه در ایالت مسلمان نشین سنکیانگ؛ زیست بوم اویغورهای سرخورده از سیاست های تبعیض آمیز پکن، بیشتر و جدی تر است.

این منطقه با بخش هایی از ولایت بدخشان افغانستان، مرز مشترک دارد و در سال های اخیر به ویژه زمانی که افراط گرایان تکفیری در افغانستان، قدرتمندتر شده اند، جدایی طلبان اویغور هم با الهام از همگنان شان در افغانستان، اقدامات مسلحانه بیشتری را صورت داده اند.

چین در عین حال، همانند روسیه و جمهوری های آسیای میانه، خود را یکی از اهداف بالقوه قدرت گیری داعش در افغانستان می داند و در این زمینه، نسبت به سیاست های مبهم و پرسش برانگیز امریکا و ناتو در تعامل با داعش در راستای توسعه تروریزم تکفیری به مرزهای شمالی و شمال شرقی افغانستان، بدبین است.

امریکا هم از این دغدغه چینی ها آگاه است و وزارت دفاع ایالات متحده، اخیرا در گزارشی مفصل به کنگره آن کشور، چین را متهم به تلاش برای «نفوذ» در افغانستان به بهانه مقابله با خطر بالقوه افراط گرایان و همچنین صیانت از منافع اقتصادی خود کرد.

به این ترتیب، ممکن است انتظار متقابل چین از کمک به کابل برای بهبود رابطه با اسلام آباد و احیای روند صلح، پاسخ مطلوب به نگرانی های رو به فزونی پکن در مورد فعالیت داعش و توسعه تروریزم به شمال و شمال شرق افغانستان باشد.

توسعه همکاری های اقتصادی و ایجاد زمینه های تازه برای سرمایه گذاری های بلندمدت چین در حوزه های سودآوری مانند معادن، توسعه زیرساخت ها، راه سازی، حمل و نقل و... در افغانستان هم ممکن است از دیگر اهداف جانبی وانگ یی در سفر به کابل باشد.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین