۰

بحران افغانستان و استراتژي جدید امریکا

چهارشنبه ۱۷ جوزا ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۵۶
بحران افغانستان و استراتژي جدید امریکا



معاون دفتر شورای امنیت ملی ترامپ در امور آسیای مرکزی و جنوبی گفته است که استراتژی جدید امریکا برای افغانستان، تدوین و بازبینی شده و به زودی اعلام خواهد شد.
لیزا کورتس؛ معاون دستیار رییس ‌جمهور و مدير ارشد امور آسیای جنوبی و مرکزی شورای امنیت ملی امریکا این مطلب را در دیدار با حنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی اشرف‌غنی در کابل بیان کرد.
خانم کورتس در رأس هیأتی به نمایند‌گی از امریکا به منظور شرکت در نشست "روند کابل" به کابل آمده بود.
در همین حال مک مستر؛ مشاور امنیت ملی امریکا، در صحبتی تلفنی روز دوشنبه خود با اشرف غنی؛ رییس جمهور، خواهان وحدت میان افغان ها در این مقطع زمانی شد.
مک مستر حملات اخیر تروریستی در کابل را محکوم و تاکید کرد که ایالات متحده "در همبستگی با حکومت و مردم افغانستان قرار دارد."
مک مستر "پشتیبانی محکم و استوار ایالات متحده را از حکومت وحدت ملی" اعلام کرد.

مقام های امنیتی امریکا در حالی از انتشار جزئیات استراتژی تازه امریکا در قبال بحران افغانستان، خبر می دهند که وضعیت سیاسی و امنیتی کشور در حال حاضر در بدترین حالت خود به سر می برد.

در پی رویدادهای امنیتی اخیر در کابل و برخی دیگر از ولایت های مهم کشور، نزدیک به ۱۰۰۰ نفر کشته و زخمی شدند و بدتر از آن اینکه ناتوانی دولت در مدیریت مناسب بحران، موجب بروز شکاف های شدید و عمیق سیاسی و صف آرایی های هولناک جناح های فعال در عرصه سیاست و قدرت شد و دولت نیز علیرغم آنکه نام وحدت ملی را یدک می کشد، در عمل نتوانست از درگیر شدن با این جناح بندی ها و شکاف های ویرانگر سیاسی و قومی، دامن برچیند و به عنوان یک طرف ماجرا، سوگیری های نابخردانه ای انجام داد که نه تنها به مهار و مدیریت بحران، کمکی نکرد؛ بلکه چه بسا به تعمیق و تشدید آن منجر شد و شرایط را دشوارتر از آنچه بود، کرد.

در این میان، بسیاری از منتقدان، امریکا را نیز در شکل گیری این وضعیت، مقصر می دانند. عملکرد این کشور به عنوان رهبر جبهه جهانی ضد تروریزم مستقر در افغانستان در حوزه مقابله با تهدیدهای تروریستی و مهار ناامنی های رو به گسترش در کشور از یکسو و موضع سیاسی کاخ سفید مبنی بر حمایت از رویکردهای نامعقول و منافی منافع عمومی مردم افغانستان که از سوی حکومت کابل، اعمال می شود، از عوامل اصلی تشدید بحران و تعمیق تنش سیاسی ناشی از شرایط شکننده و غیر قابل تحمل امنیتی در افغانستان عنوان می شود.

با این حساب، استراتژی جدید دولت ترامپ در قبال وضعیت افغانستان، در صورتی که حاوی تصمیم های اساسی در زمینه اصلاح و بهبود امور، مسؤولیت پذیری صادقانه در عرصه مبارزه با تروریزم و تأمین امنیت، شفاف سازی نقش کلیدی امریکا در برقراری صلحی فراگیر، عادلانه و فارغ از زد و بندهای قومی و شبه مافیایی مطلوب حلقه حاکم و برکناری مهره های امنیتی که عمیقا در مظان اتهام همدستی با تروریست ها و دست داشتن در ناامنی های خونین کشور قرار دارند، نباشد، هیچ تغییری در وضعیت موجود ایجاد نخواهد شد و از همین اکنون می توان آن را محکوم به شکست ارزیابی کرد.

دولت ترامپ از آنجایی که به تعبیر احمد رشید؛ روزنامه نگار پاکستانی «مالک» افغانستان پس از سال ۲۰۰۱ میلادی است، در برابر هر رویدادی که در افغانستان، واقع می شود، مسؤول است؛ بنابراین، باید در برابر نارسایی ها و ناراستی های جاری در عرصه سیاست و امنیت کشور نیز پاسخگو باشد.

وقتی سفارت امریکا در برابر یک تظاهرات اعتراضی صلح آمیز و مدنی مردم کابل، به نفع دولت و در توجیه سرکوبگری نیروهای امنیتی، موضع می گیرد، پس حتما باید در برابر رویدادهای تلخ و خونین تروریستی در کشور هم پاسخگو باشد.

وقتی جت های جنگنده امریکایی بی هیچ ملاحظه ای، در طول شب در آسمان کابل، مانور می دهند و خواب را از ساکنان پایتخت می ربایند؛ پس باید در قبال راکت باری ها، انفجارها و کشتارهای تروریستی در این شهر نیز مسؤولیت پذیر باشند.

وقتی امریکا صریحا اعلام می کند که با تمام قدرت، در کنار دولت وحدت ملی می ایستد و از آن حمایت می کند، پس باید در خصوص تروریست های درون نظام، فساد، قوم گرایی، استبداد، تمامیت خواهی قومی و تصفیه سیاسی نیروها و احزاب دیگر توسط حلقه مرکزی قدرت نیز اعلام موضع کند.

اگر در استراتژي جدید ایالات متحده، این مسایل به دقت و شفافیت، منظور نشود، این استراتژي چیزی از بحران جاری نخواهد کاست و وضعیت سیاسی و امنیتی کشور چه بسا بدتر و وخیم تر خواهد شد.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین