۰

نشست مسکو؛ به نام افغانستان، به کام روسیه

شنبه ۲۶ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۴۵
نشست مسکو؛ به نام افغانستان، به کام روسیه


مسکو میزبان دور دیگری از گفتگوهای صلح درباره افغانستان با حضور نمایندگانی از افغانستان، ایران، چین، پاکستان، هند و چند کشور آسیای میانه شد. در این نشست از طالبان خواسته شد تا از فعالیت‌های نظامی خود دست بردارند و برای حل بحران با دولت افغانستان وارد مذاکرات مستقیم شوند.
هدف از برگزاری این نشست "ادامه تلاش‌های منطقه‌ای برای تأمین صلح و امنیت در افغانستان" خوانده شده است.
وزارت خارجه روسیه گفته که شرکت‌کنندگان این نشست تأکید کردند که بحران افغانستان هیچ راه حل نظامی نداشته و جنگ باید از طریق راه‌های سیاسی حل و فصل شود.
این وزارت همچنین گفته که مقام‌های بلندپایه کشورهای شرکت‌کننده در نشست در مورد افزایش فعالیت‌های تروریستی که منجر به تشدید جنگ و خونریزی در افغانستان شده، ابراز نگرانی کردند.

در نشست روز جمعه ۲۵ حمل، امریکا با وجود دعوت مسکو، شرکت نکرد. کاخ سفید می‌گوید که روسیه با دخالت دادن طالبان در گفتگوهای صلح، به این گروه، مشروعیتی می‌بخشد که شایستگی آن را ندارد.

آنچه در نشست مسکو رقم خورد، درست همان نتیجه ای بود که عموما از این نوع نشست ها انتظار می رود. به بیان دیگر، سال هاست که کشورهای مختلف، میزبان نشست های گوناگون با موضوعی یگانه در مورد صلح و ثبات در افغانستان بوده اند؛ اما در هیچیک از این نشست ها، چیزی فراتر از یک درخواست غیر الزام آور، بی پشتوانه و تکراری از گروه طالبان مبنی بر ترک مخاصمه و ورود به روند مذاکرات مستقیم با دولت افغانستان، مطرح نشده و به دست نیامده است.

در نشست مسکو هم قرار نبود که روند راکد صلح افغانستان به یکباره متحول شود. به همین دلیل، افغانستان عملا از نشست مسکو، هیچ بهره ای به دست نیاورد و این نشست،‌ پایان یافت در حالی که طالبان همچنان یک گروه تروریستی ضد دولتی تحت سلطه پاکستان و سایر رژيم های حامی تروریزم، باقی ماند و پرونده جنگ افغانستان نیز همچنان باز خواهد بود. این در حالی است که هیچ تضمین قابل اتکایی وجود ندارد که طالبان این بار به توصیه نشست مسکو، عمل کنند.

با این حال، به نظر می رسد به جز افغانستان، جوانب دیگر شرکت کننده در نشست مسکو، بهره های مورد چشمداشت خود از این نشست را بردند. یکی از اصلی ترین طرف ها، روسیه بود.

اینکه در این نشست، تأکید شد که بحران افغانستان، راه حل نظامی ندارد، پیش از آنکه حمایت از موضع دولت و بازتاب نظر واقعی مردم افغانستان باشد، امتیازی بود که مسکو و سایر اعضای محور منطقه ای به رهبری روسیه برای طالبان، قایل شدند؛ زیرا این به معنای آن است که دولت افغانستان از طریق سرکوب نمی تواند بر طالبان غلبه کند؛ بنابراین، باید برای این گروه، امتیازاتی را در نظر بگیرد تا دست از کشتار و خشونت و ترور بردارد.

این در حالی است که با گروه سازش ناپذیری مانند طالبان که هیچ طرح صلحی را نمی پذیرد و حتی حاضر به گفتگوهای رویارو با دولت هم نمی شود، جز با منطق زور و سرکوب و نظامی گری، چگونه می توان برخورد کرد؟

صرف نظر از این مسایل، حتی اگر نشست مسکو، تلاشی صادقانه برای ایجاد صلح و ثبات و امنیت در افغانستان بوده باشد، عدم شرکت امریکا در آن، عملا مسیر آینده این نشست برای رسیدن به این هدف را سد کرد و بدتر از آن اینکه تقابل سنتی امریکا و روسیه در افغانستان را وارد مرحله تازه ای کرد.

با این حساب، یکی از مهمترین بهره هایی که روسیه می تواند از این نشست به دست آورد، تمرکز قدرت و پتانسیل این محور بر تقویت و بهبود نقش روسیه در رهبری یک جبهه سیاسی ضد امریکا در موضوع افغانستان است.

این در حالی است که تقویت نقش روسیه یا هر قدرت خارجی دیگری که به هدف تقابل با دیگر قدرت های خارجی در افغانستان، صورت بگیرد، هرگز به سود افغانستان نیست و درست به همین دلیل است که می توان نشست مسکو را اگرچه به نام افغانستان برگزار شد، به کام روسیه ارزیابی کرد؛ هرچند هنوز مشخص نیست که آیا همه بهره های مورد نظر مسکو از این نشست، چه از منظر تقویت روابط خود با طالبان و چه از رهگذر تضعیف نقش و موقعیت امریکا و هم پیمانانش در افغانستان، به صورت کامل، برآورده خواهد شد یاخیر.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


مهاجر
Iran, Islamic Republic of
با سلام، بهتر است برای ارزیابی تقابل قدرتها درافغانستان، به سه ده ای گزشته برگردیم، وقتی شوروی با درخواست رسمی دولت کمونستی کابل،

وارد افغانستان شد ونتیجه آن انقلاب مردمی بوقوع پیوست،و بعد ازسالها جنگ ،شوروی شکست خورد ودولت مجاهدین روی کار آمد،تااین مرحله مشکلی نیست؛ اما غربیها به کمک پولهای کثیف نفتی عربستان و...؛برضد ملت ودست آوردهای جهاد مقدس ما توطئه کردند؛ونگزاشتند مردم ما طعم شیرین پیروزی را بچشد؛دراین میان گروهی را بنام طالب بوجودآوردند تا ثمره ای جهاد مقدس ما نابود سازد؛وآمریکائیها برای پرکردن جای خالی شوروی؛حتی خودزنی کردند وبرجهای دوقولو ی خودها منفجر کردند وآن را به گردند طالبان والقاعده انداختند؛ونتیجه آن حمله آمریکا به افغانستان واشغال کشور مابود؛ وبرای مردم فهیم ماپوشیده نیست که گروهای مانند طالبان وداعش؛دست پرورده خود امریکائهاست ؛تااهداف آنهارا پیش ببرد؛ودراین میان روسها درفکر انتقام ازآمریکائهاست؛ آنهم با همان وجه ای که امریکا وعربستان؛ به روسها وشوروی ضربه زد و به نام دین وجهاد درافغانستان ؛فکر منحط وضد اسلام؛
وهابیت راترویج کردند؛ امروز روسها درست همان حربه را بر ضد امریکا به کار خواهد گرفت وازخود طالبانی که ناراضی هستند ؛وبرای پول انتحار می کند؛ استفاده خواهد کرد؛البته این شرائط را خود امریکائها بوجود آورده وبه تعهد ها ووعده های خود درقبال افغانستان عمل نکرده وهمه ای ملت از این وضع ناراضی هستند؛وامروز شرائط برای انقلاب دیگری فراهم شده است؛این بار برضد امریکا!
وباکچک ترین حمایت از جانب روسها !اخراج امریکائیها از کشور فراهم شده!!!
پربازدیدترین