۰

خط و نشان پوتین برای تروریزم

پنجشنبه ۲۴ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۳۰
خط و نشان پوتین برای تروریزم


ولادیمیر پوتین؛ رئیس جمهور روسیه می گوید که امیدوار است روسیه هیچگاه مجبور نشود که سربازان خود در تاجیکستان را برای برخورد با تهدید تروریزم به افغانستان بفرستد.
او افزود روسیه این را می‎داند که اگر افراط گرایان از سرحد بگذرند یک خطر بزرگ ایجاد می‎کنند.
پوتین اظهار داشت که در مورد قاچاق مواد مخدر و یا گذشتن تعدادی از جنایتکاران سخن نمی‎گوید؛ بلکه در مورد وضیعتی صحبت می‎کند که چند سال قبل در قرقیزستان رخ داد و نظامیان مجبور شدند که با شورشیان مقابله کنند.

پوتین روز چهارشنبه در گفتگو با یک شبکه تلویزیونی گفت که روسیه بر این حقیقت اتکا می ‎کند که از قطعات روسیه به شمول فرقه ۲۰۱ آن که در تاجیکستان مستقر است، هیچگاه استفاده نکند.
رئیس جمهوری روسیه برای تماس مسکو با هر گروه به شمول طالبان سه اصل را مهم برشمرد: این گروه باید قانون اساسی افغانستان را قبول کند، خلع سلاح را بپذیرد و به آشتی ملی حاضر شود.

اظهارات تازه رییس جمهوری روسیه در مورد تهدیدهای ناشی از فعالیت جریان های تروریستی در افغانستان برای مناطق نفوذ این کشور در آسیای میانه، آشکارا به مثابه خط و نشان جدی پوتین برای تروریست ها قابل ارزیابی است.
این اظهارات به روشنی نشان می دهد که روسیه همه احتمالات قابل تصور در مصاف خود با تروریزم را مد نظر دارد و از هم اکنون برای بدترین رخدادهای ممکن، برنامه ریزی می کند.

بر بنیاد این ابراز نظر رییس جمهوری روسیه، تهدید فعالیت های تروریستی در افغانستان، مستقیما امنیت ملی آن کشور را در معرض خطر قرار داده و توجه تروریست های فعال در افغانستان به آسیای میانه و روسیه، خط سرخ مسکو در تقابل سخت افزاری با این نیروها به شمار می رود.

از این منظر و با توجه به اینکه امریکا و هم پیمانانش همچنان در افغانستان، حضور همه جانبه نظامی و اطلاعاتی دارند، اظهارات ولادیمیر پوتین، هشداری تلویحی به نیروهای غربی نیز هست که اگر آنها نتوانند به درستی و به صورت مسؤولانه و صادقانه در افغانستان با تروریزم بجنگند، مسکو برای روزی که مجبور به این کار شود، آمادگی کامل دارد.

با این وصف، موضعگیری پوتین، صرفا خط و نشانی بر علیه تروریزم فعال در افغانستان نیست؛ بلکه او در عین حال، به جبهه ضد تروریزم به رهبری امریکا هم هشدار داده است که خط سرخ امنیتی روسیه تا کجاست و مسکو تا چه اندازه حاضر است برای صیانت و پاسداری از آن، هزینه کند.

این سخنان در عین حال، این حقیقت را آشکار می کند که روسیه از توسعه پرسش برانگیز و مهندسی شده تروریزم از شرق و جنوب به شمال افغانستان آگاه است و یکی از مأموریت های نظامی و استخباراتی مهم نیروهای روسی مستقر در تاجیکستان، رصد کردن این تحرکات می باشد.

در این میان، این مهم است که کابل و متحدان غربی اش، تا چه اندازه هشدار تلویحی رییس جمهوری روسیه را جدی خواهند گرفت و تدابیر آینده آنها در مقابله با تروریزم و توقف روند توسعه آن به شمال افغانستان: نزدیک قلمروهای سنتی نفوذ روسیه و مرزهای امنیتی این کشور، چه خواهد بود.

اگر کابل نتواند وضعیت جاری در افغانستان را به گونه ای مدیریت کند که از تقابل احتمالی ابرقدرت های شرق و غرب، جلوگیری شود، این احتمال کاملا وجود دارد که در آینده، روسیه به بهانه مهار تهدیدهای تروریستی، اقدام به حمله نظامی به مراکز منسوب به تروریست ها در شمال افغانستان کند؛ کاری که اکنون پاکستان در شرق و جنوب، مشغول آن است و کابل، عملا نمی تواند در برابر آن، کاری صورت دهد.

راهکار کوتاه مدت پیشگیری از وقوع چنین رخدادی، ورود جدی تر کابل به این روند است تا نیروهای غربی به رهبری امریکا را مجبور به پذیرش مسؤولیت های خود در قبال مهار تروریزم لجام گسیخته و رو به گسترش در افغانستان کند و از آنسو، اجازه ندهد که تروریزم، دستمایه انتقام جویی های رقبای سنتی منطقه و جهان در افغانستان قرار بگیرد و تجربه دوران اشغال افغانستان توسط شوروی پیشین و فجایع پس از آن، بار دیگر تکرار شود.

اگر کابل نتواند وضعیت خطرناک پیش آمده را به درستی و بر محور منافع راهبردی ملی و اولویت های استراتژيک امنیتی خود، مدیریت کند، این امکان کاملا وجود دارد که بازی مقابله جویانه ابرقدرت های شرق و غرب، درست شبیه آنچه اکنون در سوریه جریان دارد، به سرعت به افغانستان هم کشیده شود که در آن صورت، بعید به نظر می رسد کابل با سیاست های فعلی بتواند از عهده مهار توابع ویرانگر این رخداد مهیب برآید.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین