۰

روسیه و کابوس تروریزم

سه شنبه ۱۵ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۱۶:۵۴
روسیه و کابوس تروریزم


روسیه خواستار دریافت اطلاعاتی در مورد یک شهروند روسی قیرقیزتبار شده است.
روز سه‌ شنبه، سخنگوی سازمان اطلاعات و امنیت قیرقیزستان تایید کرد که مقامات روسیه از این سازمان خواسته‌اند اطلاعاتی را در مورد مظنون احتمالی بمب‌گذاری در قطار مترو شهر سن‌پترزبورگ در اختیار آنان بگذارد. پیشتر نیز گزارش‌ شده بود که مظنون احتمالی این حمله اهل آسیای میانه است.

منابع روسی بعدا اعلام کردند که فرد مورد نظر اکبرجان جلیل‌اوف نام داشته است. او بیست و چند ساله بوده و احتمال می‌رود که جنازه او در میان کسانی باشد که در این انفجار کشته شدند.

هنوز در مورد این فرد و ارتباط احتمالی یا تاثیرپذیری او از سازمان‌های افراط گرا اطلاعات بیشتری در دست نیست.
انفجار روز دوشنبه در قطار زیرزمینی شهر سن پترزبورگ روی داد و در اثر آن، ۱۱ نفرکشته و بیش از ۴۰ نفر زخمی شده‌اند.
مقامات روس این انفجار را تروریستی تلقی می‌کنند.

پیشبینی میشود که حمله تروریستی دوشنبه، شوک شدیدی به امنیت داخلی روسیه وارد کرده باشد؛ کشوری که تمام قامت در برابر تروریزم بین المللی، ایستاده و در چندین جبهه بر علیه آن مبارزه می کند.

از سوی دیگر، اگر شناسه ادعایی تروریست متروی سن پترزبورگ آنگونه که مقام های امنیتی روس، ادعا کرده اند، تأیید شود، آسیای میانه از این پس، اندک اندک برای روسیه، دیگر یک منطقه نفوذ عاری از خطر نخواهد بود.

قیرقیزستان از مستعمرات شوروی سابق که همزمان با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، کسب استقلال کرد، از آن زمان تاکنون همانند سایر جمهوری های کوچک آسیای مرکزی، تحت نفوذ مسکو باقی مانده و روابط نزدیک خود با روسیه امروز را حفظ کرده است.

این کشور شش میلین نفری مسلمان نشین، در صورتی که عامل حمله سن پترزبورگ، اهل آن باشد و با انگیزه های افراط گرایانه و به تحریک جریان های تکفیری و تروریستی، اقدام به این حمله کرده باشد، دیگر نمی تواند یک منطقه امن و آرام برای امنیت ملی روسیه محسوب شود.

پیشبینی می شود حمله سن پترزبورگ، زنگ خطر را برای روس ها به صدا درآورد؛ آنهم نه تنها در داخل آن کشور که در سراسر منطقه وسیعی که روسیه به لحاظ سنتی، بر آن سلطه و نفوذ دارد.

از این پس، باید شاهد فشرده تر شدن کارزار روسیه و متحدانش علیه تروریزم در خاور میانه، حوزه قفقاز و آسیای مرکزی باشیم؛ چیزی که عزم مسکو را برای نزدیک شدن به طالبان به منظور آماج قرار دادن هسته های اصلی داعش در افغانستان هم جزم تر خواهد کرد.

روسیه از ماه ها پیش برای رویارویی با تروریزم در افغانستان و آسیای مرکزی، برنامه ریزی می کند و آمادگی می گیرد؛ اما حمله سن پترزبورگ بدون تردید، این برنامه ریزی و آماده سازی را چندین برابر زودتر از موعد مقرر، سرعت خواهد بخشید؛ زیرا خطر، بیش از آنچه تصور می شود، نزدیک است و روسیه هرچه زودتر باید نشان دهد که با قدرت و آمادگی کامل، ابتکار عمل را در جنگ با تروریزم به دست خواهد گرفت.

این نخستین حمله تروریستی بر علیه اهداف و منافع روسیه محسوب نمی شود. به بیان بهتر، روسیه با این نوع حمله ها کاملا بیگانه نیست؛ اما حمله سن پترزبورگ در زمان و موقعیت حساسی صورت گرفت. روسیه از یکسو درگیر نبردهای شدید و همه جانبه با تروریزم تکفیری در سوریه است و از جانب دیگر، این کشور در تلاش برای یافتن منافذ و مجاری نفوذ به افغانستان برای ضربه زدن به داعش و متوقف کردن پروژه آسیای میانه ای سازی تروریزم تکفیری می باشد.

از جانب دیگر، روسیه سال آینده میزبان مهم ترین اتفاق ورزشی جهان یعنی جام جهانی ۲۰۱۸ است؛ چیزی که نیازمند امنیت کامل، قابل اطمینان و خدشه ناپذیر می باشد و برگزاری موفقیت آمیز و خالی از خلل آن، یک پیروزی سیاسی و امنیتی برای دولت به رهبری پوتین محسوب خواهد شد.

با این حال، دولت روسیه بر خود لازم خواهد دید تا به سرعت و با تمام توان، امکانات بالقوه تکرار حمله های شبیه حمله روز دوشنبه را از میان بردارد و به کابوس تروریزم بر فرار امنیت روسیه، خاتمه دهد.

با وجود شوک شدیدی که حمله خونین روز دوشنبه بر روس ها وارد آورده، تردیدی وجود ندارد که سازمان های امنیتی روسی، به سرعت خود را برای مقابله ای بی امان با پروژه تحمیلی تروریزم آماده خواهند کرد و این همان چیزی است که چیره شدن فضای رعب و وحشتی که حامیان تروریزم تکفیری در صدد استیلای آن بر روسیه هستند را به بن بست خواهد کشاند و آنها را در رسیدن به این هدف، ناکام خواهد گذاشت.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین