۰

امریکا از مبارزه با تروریزم تا مقابله با روسیه

پنجشنبه ۱۰ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۲۷
روسیه و هر قدرت خارجی دیگری به خود اجازه می دهد که با دخالت آشکار در امور داخلی و امنیتی افغانستان، با استفاده از هر مسیر و وسیله ممکن، فارغ از مشروع یا غیر مشروع بودن آن، منافع خود را دنبال کند.
امریکا از مبارزه با تروریزم تا مقابله با روسیه


یک مقام ارشد نظامی امریکایی روز چهارشنبه ادعا کرد که روسیه از گروه طالبان در افغانستان حمایت می کند تا به گونه ای نقش حکومت افغانستان و امریکا را تضعیف کند.
جنرال جوزف ووتل؛ فرمانده ستاد مرکزی ارتش امریکا گفت که دولت ترامپ خواهان ادامه حضور نظامی واشنگتن در افغانستان است.
این جنرال امریکایی همچنین گفت که به باور وی، روسیه تلاش می کند تا در منطقه از نفوذ برخوردار باشد و تصور می شود که مسکو ممکن است برای طالبان سلاح و یا سایر کمک ها را فراهم کند.
جنرال ووتل گفت مسکو فکر می کند که حکومت افغانستان و نیروهای ائتلاف در آن کشور، قادر نبوده اند تا به نگرانی هایی که در مورد داعش وجود دارد، رسیدگی کنند؛ زیرا روس ها نگرانی دارند که مبادا داعش در کشورهایی که در گذشته بخشی از اتحاد شوروی سابق بودند، نفوذ کند.
آقای ووتل افزود که مسکو همچنین خواستار نفوذ بیشتر بر طالبان در روند صلح است که چنین اقداماتی در حال حاضر مؤثر نخواهد بود.
موضعگیری جنرال ووتل، در ادامه مواضع اخیر جنرال جان نیکلسون قابل ارزیابی است که روسیه را متهم به کمک های تسلیحاتی و آموزشی به طالبان کرده بود.
اینکه در این زمینه تا چه اندازه، حق با فرماندهان نظامی ایالات متحده است، موضوع بحث این نوشته نیست؛ بلکه آنچه اهمیت دارد این است که امریکا نگران فعال تر شدن روسیه در مورد افغانستان است و این نگرانی می تواند ضریب رویارویی ابرقدرت ها در زمین افغانستان را چندین برابر افزایش دهد.

از جانب دیگر، اینکه روسیه از طالبان در برابر داعش، حمایت نظامی، تسلیحاتی یا آموزشی می کند، یک علت آنی و حرکتی ابتدا به ساکن نیست؛ بلکه محرک های اصلی این رویکرد روسیه، کارنامه ائتلاف ضد تروریزم به رهبری امریکا در افغانستان طی ۱۶ سال گذشته است.

در سخنان جنرال های امریکایی نیز به این نکته اذعان شده که روسیه نسبت به وضعیت جاری امنیتی در افغانستان و احتمال نفوذ داعش به قلمروهای سنتی خود در آسیای میانه، نگرانی دارد؛ اما اینکه گفته می شود روسیه در پی تضعیف نقش حکومت افغانستان و نیروهای نظامی امریکا در افغانستان است، ادعایی است که نیاز به اثبات دارد.

بنابراین، فرماندهان نظامی امریکا، پیش از آنکه نگران نفوذ روسیه در افغانستان باشند، ابتدا باید به این پرسش مهم، پاسخ بدهند که چه عاملی باعث اتخاذ این رویکرد از سوی مسکو شده است.

مسکو در توجیه اقدامات خود در مورد افغانستان، آشکارا به این مهم اشاره کرده که امریکا و هم پیمانانش در جنگ با تروریزم و مهار کشت و تولید و ترانزیت مواد مخدر در افغانستان، ناکام بوده و نتوانسته اند جلو رشد و توسعه تروریزم بین المللی را بگیرند. بنابراین، مسکو برای دفاع از امنیت خود و مناطق نفوذش، ناگزیر است دست به اقداماتی بزند.
از این منظر، مسؤولیت هرگونه پیامد منفی دخالت روسیه در امور امنیت و ثبات افغانستان چه در

چارچوب صلح و چه در قالب حمایت نظامی و تسلیحاتی از گروه های تروریستی، ابتدا بر عهده کسانی است که ۱۶ سال به نام مبارزه با تروریزم در افغانستان، حضور سنگین نظامی و استخباراتی داشتند؛ اما نه تنها هیچ اقدامی در زمینه مبارزه با تروریزم و تأمین امنیت، صورت ندادند؛ بلکه موجب ظهور نسخه های به روز شده تر تروریزم بین المللی مانند داعش شدند.

از این منظر، روسیه و هر قدرت خارجی دیگری به خود اجازه می دهد که با دخالت آشکار در امور داخلی و امنیتی افغانستان، با استفاده از هر مسیر و وسیله ممکن، فارغ از مشروع یا غیر مشروع بودن آن، منافع خود را دنبال کند.

اکنون کار برای امریکا و هم پیمانانش نیز دشوارتر از پیش شده است؛ زیرا پیش از این، آنها تنها ملزم به مبارزه با تروریزم بودند؛ اما اکنون مجبور اند با خطر در حال تقویت دیگری به نام نفوذ روسیه هم مقابله کنند.

این در حالی است که اگر امریکا و سایر اعضای ائتلاف به رهبری آن کشور، به مسؤولیت های خود در قبال مبارزه با تروریزم و مهار ناامنی های لجام گسیخته افغانستان، به درستی عمل می کردند، امروزه شاید روسیه نیز به خود جرأت نمی داد که با حمایت از جریان های تروریستی، در صدد تأمین منافع خود برآيد.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین