۰

شکست داعش، شکست یک ائتلاف

جمعه ۴ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۲۲:۲۱
شکست داعش، شکست یک ائتلاف


وزرای امور خارجه و نمایندگان عالی‌رتبه ۶۸ کشور عضو ائتلاف جهانی مبارزه با داعش بر نابودی کامل این گروه تاکید کردند.
نشست وزرای ائتلاف جهانی مبارزه با داعش به میزبانی امریکا در واشنگتن برگزار شد.
صلاح الدین ربانی؛ سرپرست وزارت خارجه افغانستان نیز در این نشست اشتراک کرد.
آقای ربانی در صفحه رسمی فیسبوک خود نوشته است که در این نشست، راه های جلوگیری از گسترش حضور و فعالیت داعش و هماهنگی اقدامات همه کشورها برای سرکوب این پدیده شوم، به عنوان تهدید مشترک، بررسی شد.

آقای ربانی گفته که در اعلامیه مشترک این نشست، ائتلاف جهانی مبارزه با داعش، مساعی دولت و نیروهای امنیتی افغانستان در راستای سرکوب داعش و تطبیق استراتژی ملی مبارزه با داعش را ستایش کرد.

در این نشست، نابودی کامل داعش از اهداف اساسی این ائتلاف عنوان شد.
رکس تیلرسون؛ وزیر خارجه امریکا نیز در این نشست گفت که زمان نابودی کامل داعش نزدیک شده و مرگ رهبر داعش دیر یا زود فرامی رسد.

این در حالی است که این ائتلاف، برخلاف آنچه وانمود می شود، از همان ابتدا تاکنون نتوانسته به عنوان یک ائتلاف فراگیر بین المللی علیه تهدیدی مشترک به نام داعش ظاهر شود.

امریکا، اروپا و چند کشور عربی و آسیایی در حالی ائتلاف ضد داعش تشکیل دادند که به عنوان نمونه، سوریه در کانون اصلی مبارزه با تروریزم قرار دارد و تمامی زیربناهای این کشور طی حدود شش سال مبارزه با تروریزم از بین رفته است، نیروهای ارتش این کشور هزاران نفر از اعضای خود را در راستای مبارزه با تروریزم، قربانی کرده است، صدها هزار نفر از اتباع غیر نظامی سوریه طعمه تروریست های خون آشام شده و سوریه ای که تمدن های کهن بشری را در آغوش خود جای داده بود اینک به ویرانه ای مصیبت زده تبدیل شده و میراث های بی بدیلی از فرهنگ و تمدن و تاریخ مشترک بشری در این کشور، به وسیله تروریست های وحشی نابود شده است.

با اینهمه، پایگاه اصلی داعش همچنان در رقه سوریه قرار دارد. بنابراین، اگر ائتلاف امریکایی و عربی ضد داعش، در پی مبارزه واقعی با تروریزم است این ائتلاف باید شامل کشور سوریه و سایر متحدان این کشور که به صورت واقعی با داعش مبارزه می کنند نیز می شد.

از جانب دیگر، این ائتلاف نماد یک قدرتنمایی زورگویانه است که با بسیاری از اصول و ضوابط بین المللی که خود قدرت های بزرگ، وضع و جعل کرده اند در تضاد قرار دارد.

باراک اوباما؛ رییس جمهوری پیشین امریکا در حالی در آن زمان گفت که در سوریه نیز به پایگاه های داعش حمله خواهد کرد که در این زمینه هیچ اشاره ای به لزوم کسب مجوز رسمی از دولت مشروع و ملی سوریه نکرد. دولت ترامپ هم ظاهرا همین شیوه را ادامه می دهد.

از جانب دیگر، کشورهایی در مورد نابودی کامل داعش، در نشست واشنگتن گرد هم آمدند که هرکدام بر اساس اصول حقوق و روابط بین الملل، برای نابودی داعش در سوریه نیازمند کسب مجوز از دولت دمشق هستند؛ اما علیرغم این ضرورت، هیچیک از این کشورها با دولت سوریه روابط دوستانه ندارند. بنابراین، چگونه می خواهند وارد حریم حاکمیت ملی یک کشور مستقل شوند و در درون مرزهای آن، به نام مبارزه با داعش، جنگ و آتش افروزی راه اندازی کنند؟

از همان ابتدا انتظار می رفت دولت سوریه در این ائتلاف، نقشی کانونی و محوری داشته باشد؛ اما نه تنها این کار انجام نشد؛ بلکه امریکا به عربستان سعودی دستور داد اردوگاه هایی را برای آموزش گروه های تروریستی فعال در سوریه ایجاد کند.
این بدان معنا بود که به بهانه داعش، در پی تضعیف و براندازی دولت سوریه هستند و این امر، صداقت ائتلاف ضد داعش را عمیقا زیر سؤال می برد.

عدم شرکت ترکیه در این ائتلاف هم سؤال برانگیز بود و این امر، نشان دهنده دوگانگی اهداف و نیات این ائتلاف را نشان می داد.

ترکیه با نپیوستن به این ائتلاف، بدون آنکه به شرکای غربی و عربی اش پشت کرده باشد، همچنان یک شریک نیرومند برای داعش باقی ماند و مرزها، منابع مالی، نیروی انسانی، سلاح، تجهیزات و مراکز آموزشی اش را در اختیار داعش گذاشت تا نقشی را که پاکستان در جریان حمله امریکا به افغانستان بازی کرد، ترکیه در مورد داعش بازی کند.

به این ترتیب، ترکیه همچنان مرکزی امن برای داعش بود؛ اما حقیقت، زد و بند پنهانی قدرت های بزرگ با ترکیه بر سر داعش، به منظور حفظ سایه تهدید این گروه تروریستی بر فراز منطقه به هدف استمرار دخالت همیشگی امریکا و همپیمانانش در امور داخلی کشورهای عرب و مسلمان خاور میانه بود.

اینک اما به نظر می رسد پروژه داعش رو به شکست نهاده است. روسیه، ایران، عراق، سوریه و لبنان، قدرت هایی هم پیمان برای شکست پروژه داعش هستند. در چنین شرایطی، ائتلاف امریکایی به اصطلاح ضد داعش، یکی از دو گزینه را باید انتخاب کند: نجات پروژه داعش از شکست یا نجات ائتلاف ضد داعش از شرمساری تاریخی.

به نظر می رسد امریکا و هم پیمانانش، دومی را برخواهند گزید. یکی به این دلیل که نجات داعش دست کم در سوریه و عراق، دیگر امکان پذیر نیست؛ حتی اگر در افغانستان چنین نباشد و دوم اینکه اگر ائتلاف امریکایی، مقهور نقش آفرینی روسیه و متحدانش در مبارزه با داعش شود، ائتلاف سازی امریکایی برای همیشه رنگ خواهد باخت و از قدرت و اثرگذاری و اعتبار آن، کاسته خواهد شد.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین