۰

تصمیم دیر اما درست والی بلخ

پنجشنبه ۳ حمل ۱۳۹۶ ساعت ۱۸:۵۵
تصمیم دیر اما درست والی بلخ

عطامحمد نور؛ والی بلخ می گوید که او با هم‌پیمانان و هم‌سنگران خود درباره نامزدی اش در انتخابات ریاست جمهوری آینده، رایزنی کرده است.
آقای نور در مراسم ویژه نوروز در زیارتگاه سخی در مزار شریف، گفت که کارهای بزرگی در پیش دارد و به میدان رقابت‌های بزرگ سیاسی گام می‌نهد.
والی بلخ گفت:" آنچه را که به مردم ام وعده داده ام و داده بودم به منظور گرفتن حق شان و رسانیدن اینها به کرسی‌ها به آرمان شان بر وفق مرادشان، به منظور شریک ساختن کادرهای توانای دیگر در رهبری ولایت، در حصۀ استعفای خودم بعداً به این زودی‌ها و روزهای نزدیک تصمیم خواهم گرفت".

والی بلخ، یکی از شروط استعفایش را عملی‌شدن تعهدات رییس جمهور عنوان کرد و گفت: "ما انتظار تطبیق کامل مذاکرات که با جلالتمآب رئیس جمهور صورت گرفته و تعهدی که داشته اند، داریم و همچنان خواهان تطبیق موافقتنامه‌ با جمعیت اسلامی که خامۀ آن ترتیب شده است، هستیم و می‌باشیم".

هنوز هیچ تصوری نسبت به توافقات و تعهدات متقابل آقایان نور و غنی وجود ندارد؛ به همین دلیل نمیتوان نسبت به تصمیم های آینده والی بلخ، بازتاب ها و پیامدهای آن، با قاطعیت و اطمینان، گمانه زنی کرد.

با این حال، این نکته تقریبا روشن است که آقای نور برای ورود به عرصه بازی های بزرگتر سیاسی، دیگر به نفع این یا آن بازیگر سیاسی، از خودگذری نشان نخواهد داد.

به بیان دیگر، آنچه از والی بلخ در مورد حمایت قاطعانه، همه جانبه و کلیدی او از نامزدی داکتر عبدالله در انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۳ و پیشتر از آن، شاهد بودیم، از این پس، بار دیگر تکرار نخواهد شد.

بنابراین، حداقل یکی از پیامدهای حضور جدی، مستقیم و از پیش اعلام شده عطامحمد نور به عرصه فعالیت های بزرگ سیاسی، کمرنگ شدن افق آتیه سیاسی داکتر عبدالله است.

به تعبیر دیگر، یکی از عوامل اصلی تصمیم والی بلخ برای نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری و کناره گیری اش از مقام ولایت بلخ، ناامیدی او از موفقیت نقشی است که قرار بود داکتر عبدالله با استفاده از سرمایه سیاسی غیر قابل تکرار و بی بدیل حمایت های بی دریغ و همه جانبه آقای نور بازی کند.

داکتر عبدالله موفق نشد. به تعبیر والی بلخ، او در نقشی که در سایه حمایت های سخاوتمندانه والی بلخ و همسنگران او، به وی واگذار شده بود، ناتوان، بی اراده و منفعل ظاهر شد و به همین دلیل، پیش از آنکه خود به عنوان یک بازیگر فعال و کنشگر ظاهر شود، به آسانی از سوی دیگر بازیگران عرصه پیچیده سیاست و قدرت در افغانستان به بازی گرفته شد.
به همین دلیل، اکنون والی بلخ به این نتیجه رسیده است که خود رأسا وارد عرصه شود؛ تصمیمی که به باور برخی منتقدان، دیر اما درست گرفته شد.

به باور آنها اگر عطامحمد نور، با توجه به شناختی که از اراده، بینش و برنامه سیاسی و سابقه کاری عبدالله داشت، زودتر از این، به نتیجه ای که اکنون رسیده است، می رسید، شاید وضعیت، اکنون از اساس متفاوت می بود.

با این حال، انتظار می رود توافقاتی که گفته می شود در نتیجه رایزنی های فشرده ماه های اخیر میان اشرف غنی و عطامحمد نور به دست آمده، به توابع و پیامدهایی منتهی شود که در پرتو آن، بتوان بخشی از ضربه ای که کنش پذیری های غیر قابل دفاع عبدالله، عامل آن بود را جبران کرد یا دست کم نادیده گرفت. یکی از این توابع و پیامدها، ورود مستقیم و جدی والی بلخ به عرصه رقابت های انتخابات ریاست جمهوری آینده است؛ تصمیمی درست اما دیرهنگام که یکی از مهم ترین پیامدهای آن، حذف عبدالله از عرصه بازی های سیاسی از نشانی شناخته شده حزب جمعیت اسلامی افغانستان خواهد بود.
فاطمه موسوی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین