۰

آزادی تدمر؛ تسریع سیر سقوط داعش

شنبه ۱۴ حوت ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۰۱
نشانه هایی وجود دارد که بر پایه آنها حامیان اصلی داعش نیز از این گروه، قطع امید کرده اند. در آستانه آزادی موصل، عادل الجبیر؛ وزیر امور خارجه رژيم سعودی در سفری بی سابقه، راهی بغداد شد تا شرایط روابط ریاض- بغداد را بعد از سقوط داعش، بررسی کند.
آزادی تدمر؛ تسریع سیر سقوط داعش


شهر باستانی تدمر سوریه پس از سه ماه از اشغال دوباره توسط داعش، آزاد شد.
نیروهای ارتش سوریه با پشتیبانی هوایی روسیه و جنگنده های سوریه موفق شدند پنجشنبه، شهر «تدمر» واقع در ریف شرقی حمص را از سیطره داعش آزاد کنند.
در همین حال، شبکه روسیا الیوم گزارش داد که داعشی ها از بخش وسیعی از تدمر گریخته اند و منازل و راه ها را بمبگذاری کرده و نیروهای ارتش سوریه و همپیمانان شان در حال پاکسازی مناطق غربی شهر هستند.
فرمانده کل ارتش سوریه نیز با انتشار بیانیه‌ای از آزادسازی کامل شهر باستانی تدمر و اطراف آن خبر داد.
با توجه به شکست های متواتر گروه داعش در سوریه و نیز در شهر موصل عراق، رهبری این گروه در شرایط سختی قرار دارد و گفته می شود که روند خروج نیروهای داعش از این گروه تشدید شده است.
چندی قبل، ابوبکر بغدادی؛ رهبر داعش نیز در سخنانی بی سابقه، به شکست این گروه اعتراف کرده بود.

تدمر سه ماه پیش، درست در شرایطی که نیروهای ارتش سوریه سرگرم آزادسازی شهر استراتژيک حلب بودند، یکبار دیگر به دست داعش، سقوط کرد. در آن زمان، انگیزه این اقدام کاملا روشن بود: حامیان بین المللی تروریزم، داعش را بار دیگر به جان تدمر انداختند تا نگاه های ارتش سوریه و متحدان آن را از حلب به سمت تدمر، منحرف کرده و به این ترتیب، از سقوط سریع حلب به دست دولت سوریه، جلوگیری کنند و از جانب دیگر، زمینه های تقویت جبهه در حال شکست تروریست ها در حلب را فراهم سازند.

ارتش سوریه و متحدانش اما در اقدامی تاکتیکی، تسلط تدمر را به داعش رها کردند تا حلب را از سلطه تروریزم خارج سازند.

اینک که داعش در سراشیبی سقوط قرار دارد و سنگرهای اولیه اش از سوریه تا عراق را یکی پس از دیگری واگذار می کند، زمان مناسبی برای بازپس گیری تدمر هم بود. داعش این بار ظاهرا به آسانی تدمر را ترک کرد و این همان چیزی است که نشان می دهد داعش دیگر توان حفظ سرزمین های تحت سلطه اش را ندارد.

از این نقطه می توان تصور کرد که این روزها رهبران و حامیان بین المللی این گروه تروریستی، چه فشارهای سخت و سنگینی را متحمل می شوند. در موصل، داعش در حال محاصره قرار دارد و حلقه محاصره این گروه تروریستی روز به روز تنگ تر می شود. بخش های وسیعی از پایتخت داعش در عراق، آزاد شده و رهبران این گروه به تروریست های تحت فرمان شان دستور داده اند تا به کوه ها و حاشیه های شهر، پناه ببرند.

از جانب دیگر، نشانه هایی وجود دارد که بر پایه آنها حامیان اصلی داعش نیز از این گروه، قطع امید کرده اند. در آستانه آزادی موصل، عادل الجبیر؛ وزیر امور خارجه رژيم سعودی در سفری بی سابقه، راهی بغداد شد تا شرایط روابط ریاض- بغداد را بعد از سقوط داعش، بررسی کند.

ترکیه نیز به دنبال چرخش به سمت مواضع روسیه و ایران در سوریه از یکسو و نیز وقوع انفجارهای تروریستی مرگبار منسوب به داعش در داخل خاک آن کشور از جانب دیگر، مستقیما وارد عرصه نبردهای میدانی سوریه شد و شبه نظامیان تحت حمایت خود را در برابر داعش به نبرد فرستاد.

امریکای به رهبری ترامپ هم هرروز قول مبارزه نابودگرانه با داعش را می دهد؛ هرچند به عقیده منتقدان، ترامپ علیرغم وعده های اولیه اش مبنی بر ارائه استراتژي نابودی داعش در یک ماهه نخست ریاست جمهوری اش، هنوز قادر به این کار نشده؛ اما بر بنیاد گزارش ها، وزیر دفاع دولت ترامپ، مأمور مطالعه وضعیت داعش در سوریه و عراق شده تا در نهایت، راهکارهای عملی مبارزه امریکا با این گروه را در اختیار ترامپ قرار دهد.
همه اینها نشانگر سیر سراشیبی سقوط داعش است.

با همه این احوال، وضعیت در افغانستان به نحو ناامیدکننده ای به نفع داعش است. همه روزه خبرهایی از قدرت گیری، نفوذ و سلطه داعش در بخش های بیشتری از شرق تا جنوب، شمال و شمال شرق، منتشر می شود. این در حالی است که دولت همچنان با سکوت و خاموشی پرسش برانگیزی، نسبت به این خبرها بی تفاوت است و در این میان، فرماندهان نظامی داخلی و خارجی، رهبران سیاسی و جهادی و ناظران مسایل امنیتی، مکررا نسبت به خطر بروز ناامنی های گسترده در بهار سال آینده، هشدار می دهند.

آیا این به معنای آن است که پس از سقوط داعش در سوریه و عراق، افغانستان به پایگاه اصلی این گروه تبدیل خواهد شد؟

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین