۰

مناطق قبایلی پاکستان، لانه تروریزم

جمعه ۱۳ حوت ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۳۴
بر اساس برآوردها حدود ۷ میلیون نفر تنها در مناطق قبیله نشین پاکستان زندگی می کنند و این در حالی است که آنها همزمان، از طریق شبکه ای از ارتباطات، پیوندها و قرابت های قومی و فامیلی، بستگان نزدیکی نیز در این سوی مرز دارند.
مناطق قبایلی پاکستان، لانه تروریزم


حکومت پاکستان طرح هایی را تصویب کرده که بر اساس آن مناطق نیمه خودمختار قبایلی تحت قیمومیت دولت مرکزی قرار می گیرد.
با این اقدام، حاکمیت خودمختار این مناطق پایان یافته و زمینه برای توسعه صلاحیت‎های محاکم ملی پاکستان در آنجا فراهم می‎شود.
سرتاج عزیز؛ مشاور ویژه نخست وزیر و رئیس کمیته شش نفری اصلاحات، گفت که این برنامه اصلاحی طی پنج سال آینده عملی شده و با تطبیق آن، مناطق قبایلی به ایالت همسایه خیبر پشتونخواه مدغم می‎شوند.
سرتاج در جلسه کابینه گفت، می‎خواهد این مناطق به روند سیاسی پاکستان بپیوندند تا محرومیت قبایل پایان یابد.
اما برخی از احزاب ملی‌گرای پشتون درباره این فیصله کابینه پاکستان ابراز نگرانی کرده‎اند.
در پی این تصمیم، غفور لیوال؛ سرپرست وزارت اقوام و قبایل افغانستان نیز گفت که سلب خودمختاری مناطق قبیله‌ای پاکستان بر سرنوشت "خط دیورند" تاثیری نخواهد داشت و تأکید کرد که دولت افغانستان این خط مرزی را به رسمیت نمی‌شناسد.

موضعگیری وزارت سرحدات و قبایل افغانستان در قبال این تصمیم دولت پاکستان و سرنوست خط دیورند با توجه به رویکرد دیرینه کابل در باره خط مرزی دیورند، کاملا قابل انتظار بود؛ اما صرف نظر از اینکه آیا اساسا این تصمیم دولت پاکستان، دیورند را برای همیشه، از موضوع بحث و مناقشه خارج می کند یاخیر، دست کم به لحاظ امنیتی این انتظار وجود دارد که مناطق قبایلی پاکستان که از دیرباز به اینسو، لانه های امن تروریزم بین المللی بوده است، از این پس، تحت سلطه و قیمومیت دولت پاکستان درآید و وضعیت سیاسی، اجتماعی، امنیتی و قضایی حاکم بر آن، قانونمند گردد.

این چیزی است که هم به نفع امنیت ملی پاکستان است و هم می تواند روزنه های تازه ای را در برابر امنیت و ثبات در سراسر منطقه باز کند؛ منطقه ای که سال هاست از ناحیه تروریست های بین المللی فعال در مناطق قبیله نشین پاکستان، امنیت و آرامش و ثبات و پایداری خود را از دست داده و دستخوش ناامنی های مستمر و ویرانگر شده است.

مناطق قبیله نشین پاکستان، جدا از قلمرو تمامیت ارضی پاکستان نیستند؛ اما از نظر سیستم مدیریت سیاسی، تحت اداره و قیمومیت هیچیک از ایالت های پاکستان قرار نمی گیرند و از دیرباز به اینسو بر پایه سنت ها و قوانین سنتی محلی رایج در میان مردمان ساکن این مناطق، اداره می شده است.

جمعیت غالب این منطقه را پشتون ها تشکیل می دهند که در دو سوی مرز میان افغانستان و پاکستان، زندگی سنتی مبتنی بر سنت های دیرینه قبایل دارند و بر پایه همین نظام اجتماعی و فرهنگی قبایلی، ارتباطات قومی، قبیله ای و خویشاوندی تنگاتنگ و درهم تنیده ای با همدیگر برقرار کرده اند.

بر اساس برآوردها حدود ۷ میلیون نفر تنها در مناطق قبیله نشین پاکستان زندگی می کنند و این در حالی است که آنها همزمان، از طریق شبکه ای از ارتباطات، پیوندها و قرابت های قومی و فامیلی، بستگان نزدیکی نیز در این سوی مرز دارند.

بنابراین، از همین اکنون حساسیت های زیادی از سوی سران قبایل و احزاب و تشکل های سیاسی پشتون نسبت به این تصمیم دولت پاکستان، نشان داده شده است.

یک رهبر سیاسی- قومی پشتون این تصمیم را نگران کننده توصیف کرده و یکی دیگر از آنها آن را مستقیما تلاشی برای تضعیف پشتون ها و تسری قیمومیت پنجابی ها بر پشتون ها و «دشمنی با قوم پشتون» ارزیابی نموده است.

با این حال، هستند شماری دیگر از رهبران قومی پشتون که این تصمیم را به منزله پایان دوران تاریک محرومیت، فقر، فراموشی و خشونت شایع در این مناطق، قلمداد کرده و از آن استقبال کرده اند.

از نظر آنها این تحول در قانون اساسی پاکستان، مناطق قبیله نشین را از مزایای توسعه، پیشرفت، خدمات دولتی، امنیت و ثبات، عدالت و... برخوردار می سازد و راه را برای حضور مؤثر پشتون ها در پارلمان و سایر دستگاه های حکومت مرکزی و محلی هموار می کند.

به این ترتیب، انتظار می رود تصمیم مهم دولت مرکزی پاکستان، با اصلاحات مورد نیاز در قانون اساسی آن کشور و همراهی پارلمان همسو با حکومت مستقر در اسلام آباد، به یک تاریخ خودمختاری فراقانونی قبایل سرکش آنسوی مرز پایان دهد و در نتیجه آن، سرچشمه ها، خاستگاه و پرورشگاه های اصلی تروریزم بین المللی در منطقه، تحت حاکمیت قانون و عدالت قرار بگیرند؛ هرچند پیش بینی نمی شود که اسلام آباد در عملیاتی سازی این تصمیم، راه آسانی در پیش داشته باشد.

عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین