۱

چرا روسیه مخالف خروج نیروهای امریکایی است؟

پنجشنبه ۷ دلو ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۵۷
کرملین حداکثر تلاش خود را به خرج می دهد تا دولت به رهبری ترامپ در امریکا را به توسعه همکاری های استراتژيک دو ابرقدرت در عرصه هایی که پیشتر محل نزاع و مناقشه بوده است از جمله افغانستان، دلگرم و ترغیب کند
چرا روسیه مخالف خروج نیروهای امریکایی است؟


روسيه مخالفت‎ خود را با خروج نيروهاى امريکايى از افغانستان ابراز کرده است.
اگرچه روسیه پیش از این پایگاه های نظامی امریکا در افغانستان را پرسش برانگیز خوانده بود؛ اما پس از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ؛ رییس ‌جمهوری تازه امریکا و احتمال بهبود روابط واشنگتن و مسکو، روسیه هشدار می ‌دهد که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان باعث بدتر شدن اوضاع امنیتی این کشور و حتی فروپاشی نظام سیاسی این کشور خواهد شد.

ضمير کابلوف؛ نمايندۀ ويژۀ روسيه در امور افغانستان در این باره می ‌گوید که حکومت تازه امریکا به رهبری دونالد ترامپ، تاکنون درباره چگونگی ادامۀ حضور و یا خروج نیروهای امریکایی از افغانستان با مسکو گفتگو نکرده است؛ اما هرگاه نیروهای امریکایی از این کشور خارج شوند، همه چیز نابود خواهد شد.
در حال حاضر ۹۸۰۰ سرباز امریکایی در افغانستان مستقر هستند که گفته می شود بیشتر آنان مشغول آموزش و مشورت دهی به نیروهای امنیتی افغانستان می ‌باشند.

این موضع روسیه در خصوص مأموریت نظامی امریکا در افغانستان، در حالی بیان می شود که چالش روسیه و ناتو در دیگر مناطق درگیر نبرد به ویژه سوریه، اوکراین و دیگر جمهوری های تحت سلطه شوروی سابق در اروپای شرقی، تازگی ندارد؛ اما روس ها به ندرت در زمینه آینده ماموریت ناتو در افغانستان اظهار نظر می کنند و آن را به چالش می کشند.

به نظر می رسد که دلیل این امر، نزدیکی دیدگاه ها و اشتراک نسبی منافع ناتو و روسیه در ماموریت نظامی به رهبری امریکا در افغانستان است.

روسیه که در برخی از قلمروهای تحت کنترل خود مانند چچن، حوزه قفقاز و بخش هایی از آسیای مرکزی، درگیر چالش ها و تهدیدهای بالفعل و بالقوه تروریستی است که از سوی افراط گرایان تکفیری ایجاد می شود، حضور ناتو و امریکا در افغانستان را به مثابه سدی بازدارنده در مقابل گسیل سیل آسای تروریست ها از افغانستان به آسیای مرکزی و چچن، مغتنم می شمارد.
روسیه بدون شک می داند که جدایی طلبان فعال در چچن دست کم به لحاظ فکری و ایدئولوژیک با افراط گرایان تکفیری در آسیا، خاورمیانه و افغانستان، ارتباط دارند.

از سوی دیگر، روس ها می دانند که این امر کاملا ممکن است که عربستان سعودی و سایر رژيم های عرب از جهادی های تندرو تکفیری به عنوان یک اهرم انتقام از مسکو به دلیل حمایت این کشور از نظام بشار اسد در سوریه استفاده کنند و به همین دلیل، یکی از نقاطی که روسیه نگران است از آن آسیب ببیند، افغانستان است.

بنابراین، در صورت استمرار اینگونه تهدیدها و نگرانی ها، روسیه به حضور ناتو در افغانستان، چراغ سبز نشان خواهد داد و در زمینه به چالش کشیدن این حضور، اندکی محتاطانه تر عمل خواهد کرد.

موضوع مهم دیگر، روی کار آمدن دولت جدید به رهبری دونالد ترامپ در امریکا است؛ دولتی که مسکو امیدوار است از سیاست های تنش آفرینانه و ضد روسی دولت های پیشین امریکا به نحو قابل توجهی فاصله بگیرد و به مواضع روسیه در عرصه بین المللی، نزدیک شود.

به همین منظور، کرملین حداکثر تلاش خود را به خرج میدهد تا دولت به رهبری ترامپ در امریکا را به توسعه همکاریهای استراتژيک دو ابرقدرت در عرصه هایی که پیشتر محل نزاع و مناقشه بوده است از جمله افغانستان، دلگرم و ترغیب کند؛ رویکردی که بدون تردید یکی از لوازم آن، نشان دادن حسن نیت و تمایل به همکاری روسیه با امریکا درباره مأموریت ناکام و ناتمام امریکا در افغانستان خواهد بود.

در این میان، انگیزه سومی هم میتواند روی این موضع مسکو، تأثیر گذاشته باشد و آن، عدم تمایل یا توان روسیه برای بازگشت دوباره به افغانستان به سبک یک حضور نظامی اشغالگرانه است؛ زیرا روسها از واکنش های منفی گسترده ای که نسبت به مداخلات اخیر این کشور در امور داخلی افغانستان، نشان داده شد، به خوبی دریافتند که مردم افغانستان هنوز و علیرغم تلخی ها و مرارت های ناامیدکننده ای که از امریکا دیده اند، نسبت به روسیه بدبین و از سیاست های سلطه گرانه پیشین آن در قبال کشورشان، خشمگین و متنفر و منزجرند. با این حساب، این کاملا به نفع مسکو است که امریکا با ادامه مأموریت نظامی جاری اش، از یکسو از سقوط و فروپاشی دولت مرکزی کابل، جلوگیری کند و از سوی دیگر، به عنوان مانع بازدارنده ای نه چندان کارآمد و مؤثر در برابر رشد و توسعه افراطی گری و تروریزم تکفیری و اشاعه آن به مناطق نفوذ روسیه عمل نماید.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین