۰

ریاست جمهوری ترامپ و امیدهای کرزی

يکشنبه ۳ دلو ۱۳۹۵ ساعت ۱۷:۵۴
کرزی که هرگز تجربه خوب و خاطره انگیزی از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما ندارد، در قدم اول از روی کار آمدن یک چهره جمهوری خواه در واشنگتن، خوشنود گشته است.
ریاست جمهوری ترامپ و امیدهای کرزی


حامد کرزی؛ رییس جمهور سابق کشور به دونالد ترامپ پیشنهاد کرده که به سیاست های کشورش در قبال افغانستان، نگاهی عمیق داشته باشد و اشتباهات ۱۵ سال گذشته را اصلاح کند.
کرزی گفته؛ بطور قطع، مشکلی وجود دارد که طی ۱۵ سال گذشته و با وجود تلاش های بسیار و نتایج خوب اولیه مان، هنوز نتوانسته ایم طالبان و دیگر گروه های افراطی را شکست دهیم.
وی افزوده: امریکا باید با روسیه، چین و هند مذاکره و سیاست مؤثر جدیدی اتخاذ کند و گفته: تمایل ترامپ برای همکاری با روسیه در امر مبارزه با تروریزم می تواند نتایج مؤثری را در منطقه به وجود آورد.
به باور کرزی، برخی متحدان امریکا مانند پاکستان، خود در شکست سیاست های واشنگتن نقش داشته اند؛ زیرا این کشور از طریق سازمان اطلاعاتی اش (آی اس آی) در سازماندهی مجدد طالبان پس از سقوط شان نقش عمده ای داشت.
کرزی گفته که با «پیمان امنیتی مشترک» میان افغانستان و امریکا مخالف نیست؛ اما باید شرایط دیگری نیز به این پیمان اضافه شود.

این مواضع کرزی در شرایطی بیان می شود که جهان به نحو بی سابقه ای در برابر به قدرت رسیدن یک فرد در امریکا، واکنش منفی نشان داده است و روز گذشته میلیون ها نفر در بیش از ۶۰۰ راه پیمایی اعتراضی در شهرهای بزرگ و مهم جهان، ریاست جمهوری دونالد ترامپ را محکوم کردند و به آن اعتراض نمودند.

با این وصف، کرزی شاید از زمره معدود کسانی باشد که می توان گفت از ریاست جمهوری دونالد ترامپ خوشحال شده و نسبت به توابع و منافع آن برای آینده سیاسی خود، امیدوار گشته است.

کرزی که هرگز تجربه خوب و خاطره انگیزی از دوره ریاست جمهوری باراک اوباما ندارد، در قدم اول از روی کار آمدن یک چهره جمهوری خواه در واشنگتن، خوشنود گشته است.

او در این زمینه انتظار دارد که دوران خوش ریاست جمهوری جورج بوش جمهوری خواه یکبار دیگر در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ نسبت به سیاست های کاخ سفید در قبال افغانستان احیا شود و به این ترتیب، به مهره های مورد اعتماد امریکای آن دوران، فرصتی دوباره برای رسیدن به قدرت در افغانستان فراهم شود.

نکته دیگری که امیدهای کرزی نسبت به بهبود چشم انداز سیاسی اش در دوران دونالد ترامپ را تقویت می کند، موضع منفی ترامپ نسبت به جنگ افغانستان است. ترامپ وضعیت کنونی جنگ امریکا در افغانستان را بسیار بد، توصیف کرده؛ اما نگفته است که چه برنامه ای برای بهبود این وضعیت دارد.

با این حال، نفس انتقاد ترامپ از سیاست های دولت پیشین امریکا در باره افغانستان، برای کرزی یک نقطه امید محسوب می شود؛ زیرا این دقیقا همان چیزی است که کرزی نیز پیش از این، بارها آن را مطرح کرده است.

موضوع امیدوارکننده دیگر برای کرزی، مواضع همسو با روسیه دونالد ترامپ است. کرزی که با طرد شدن از دامن امریکای به رهبری باراک اوباما، تلاش کرد به دامن چین، روسیه و هند پناه ببرد و به این ترتیب، آینده سیاسی خود را دوباره بسازد، بی تردید، بیش از هر کس دیگری از موضع نرم و سازشکارانه ترامپ در مورد روسیه، خوشنود می شود و به این ترتیب، انتظار دارد که همزمان بتواند از حمایت دولت جدید امریکا و دولت های کنونی روسیه، چین و هند برای دست یافتن دوباره به مدارج بالای قدرت در افغانستان، دست پیدا کند.
با این تفاسیر، نصایح برادرانه کرزی به ترامپ هم بیشتر ناشی از خواب هایی است که او برای آینده سیاسی خود دیده است.

با این حال، او به نحو مزورانه ای، یک حقیقت تلخ و ناامیدکننده را نادیده می گیرد و آن، نقش و سهم گسترده و محوری خود او در ناکامیها و تلخکامی های غیرقابل جبران ۱۴ سال گذشته در افغانستان است.

او شاید فراموش کرده باشد؛ اما مردم افغانستان هرگز از یاد نبرده اند که یکی از عوامل اصلی و اثرگذار در تدوین یک پیمان امنیتی بد با امریکا، قدرت گیری دوباره طالبان، بازگشت آنها به بازی های سیاسی و امنیتی، ناکامی پروژه مبارزه با تروریزم، تشجیع و تشویق پاکستان به اعمال سیاست های ضد افغانستانی اش و ناکامی های وسیع دیگر در سایر عرصه ها از مبارزه با فساد و مواد مخدر تا دولت سازی، ملت سازی، مردم سالاری، بازسازی و احیای اقتصادی و... کرزی و بازی های دوگانه مبتنی بر ریاکاری خاص خودش بود و مردم و دولت کنونی افغانستان هنوز هم با میراث های شوم کرزی در این عرصه ها می جنگند و هزینه می دهند.
انتظار می رود دونالد ترامپ ضمن آنکه به نصایح کرزی گوش می دهد، از این وجه ماجرا هم غافل نشود.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین