۰

اوباما، افغانستان و یک میراث بحث برانگیز

جمعه ۱ دلو ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۴۴
اوباما در حالی که با وعده کاهش نیروهای نظامی امریکا در افغانستان، روی کار آمد، در پایان کار، نه تنها قادر به انجام این تعهد نشد؛ بلکه مجبور گردید با افزایش دوباره نیروهای امریکایی، حضور آنها را تا آینده ای نامشخص، تمدید کند.
اوباما، افغانستان و یک میراث بحث برانگیز


باراک اوباما؛ رئیس جمهوری امریکا، در آخرین تماس تلفنی با رهبران حکومت وحدت ملی افغانستان از تلاش‌ آنها برای مبارزه با فساد و ایجاد حاکمیت قانون قدردانی کرد و از آنها خواست تا به همکاری برای گسترش وحدت ملی و صلح پایدار ادامه دهند.

در این تماس تلفنی که روز چهارشنبه، ۲۹ جدی انجام شده، اوباما ضمن قدردانی از همکاریهای کابل–واشنگتن، از تلاش‌های رهبری افغانستان برای مبارزه با فساد و ایجاد حاکمیت قانون قدردانی کرد.

اشرف غنی؛ رئیس جمهور نیز از "همکاری مؤثر و حمایت دوام‌دار" آقای اوباما با دولت افغانستان سپاسگزاری کرده و گفته که دولت آقای اوباما به‌ویژه در حمایت‌های فنی و مالی در عرصه‌های امنیتی و توسعه افغانستان و در مبارزه با تروریزم نقش کلیدی داشته‌است.
عبدالله عبدالله؛ رییس اجرایی نیز از همکاری‌های امریکا قدردانی کرده و گفته که "ملت و مردم افغانستان دوران ‌این همکاری‌ها را به‌دیده احترام و تقدیر می‌نگرند".
آقای اوباما همچنین تسلیت و همدردی خویش را به‌خاطر حملات تروریستی اخیر افغانستان، به رئیس‌ رهبران حکومت و مردم افغانستان ابراز کرده است.

صدر و ذیل همین خبر نشان میدهد که وضعیت در افغانستانی که به کمک امریکا شکل گرفت، به شدت دوگانه، بی ثبات و پیشبینی ناپذیر است. یکسوی این وضعیت، امیدی وجود دارد که بی تردید در پی حمایتهای وسیع امریکا از دولتهای مختلف فعال در افغانستان به وجود آمد؛ امیدی که با سقوط رژيم سیاه و نفرت انگیز طالبانی آغاز شد و با برگزاری روندهای مهم و سرنوشت ساز ملی مانند انتخابات، شکلگیری نهادهای دولت مدرن، توسعه آموزش، گسترش فعالیت های رسانه ای و تأمین آزادی های نسبی سیاسی، اجتماعی و مدنی ادامه پیدا کرد و تقویت شد؛ اما در جانب دیگر این شرایط، یأس تلخ و زجرآوری قرار دارد که با دخالت های وسیع امریکا در روندهای مهم ملی مربوط به مردم افغانستان که در نهایت، به تولد گونه جدیدی از نظام سیاسی به نام حکومت وحدت ملی منجر شد، ایجاد شد.

اینکه آقای اوباما در آغاز این گفتگوی تلفنی، از تلاش های رهبران حکومت ستایش می کند و آنها را به توسعه صلح پایدار و وحدت ملی، ترغیب می نماید؛ اما در پایان، رویدادهای غم انگیز سه شنبه خونین اخیر را به دولت و ملت افغانستان تسلیت می گوید، بیانگر وضعیت دوگانه و غیر قابل جمعی است که با دخالت های امریکا در افغانستان به وجود آمده است.

امریکای به رهبری اوباما نه توانست میراث ناکامل جورج بوش را در افغانستان تکمیل کند تا بر پایه آن، صلح و امنیت و دموکراسی و رفاه در کشور، تأمین گردد و ریشه تروریزم از افغانستان و منطقه برکنده شود و نه با ایجاد حکومت وحدت ملی به مثابه الگوی تازه ای از حکومت داری، قادر به مهار آسیب ها و نقطه ضعف های آشکار و بارز بر جا مانده از دوره سیاست های سلف خود جورج بوش شد.

جان کری؛ وزیر امور خارجه دولت اوباما به عنوان معمار اصلی حکومت وحدت ملی، چندین بار در طول دوران مأموریت خود، تلاش کرد تا به دوگانگی ذاتی و بحران آفرین این حکومت، پایان دهد؛ اما عملا تا این لحظه که لحظات وداع دایمی او از سمت وزارت خارجه دولت اوباما است، بحران ساختاری حکومت وحدت ملی، کماکان به قوت خود باقی است؛ بحرانی که در عمل، دموکراسی، قانون اساسی، صلح پایدار، مردم سالاری واقعی، انتخابات، مبارزه با فساد و... را به چالش کشیده و هرروز بر ابعاد و عمق و دامنه آن، افزوده می شود.

از جانب دیگر، اوباما در عرصه مبارزه با تروریزم و مهار ناامنی های رو به توسعه افغانستان هم برخلاف وعده های اولیه اش، کاری در خور عنایت و شایسته، انجام نداد.

او نه توانست به تعهداتش در قبال امنیت و مبارزه با تروریزم در افغانستان وفادار بماند و نه خواست قدرت های منطقه مولد ترور و هراس افکنی و ناامنی های سازمان یافته در افغانستان را وادار به تعدیل و تغییر نگاه و مواضع خود در برابر امنیت و صلح در افغانستان و منطقه کند.

او در این زمینه به اندازه ای منفعلانه و کنش پذیرانه عمل کرد که در نهایت، عرصه برای مانورهای سیاسی- امنیتی قدرت هایی مانند روسیه و پاکستان و چین بر سرنوشت آینده افغانستان هم فراهم شد.

اوباما در حالی که با وعده کاهش نیروهای نظامی امریکا در افغانستان، روی کار آمد، در پایان کار، نه تنها قادر به انجام این تعهد نشد؛ بلکه مجبور گردید با افزایش دوباره نیروهای امریکایی، حضور آنها را تا آینده ای نامشخص، تمدید کند.

اینهمه در شرایطی است که به گفته جان نیکلسون؛ فرمانده نیروهای ناتو و امریکایی در افغانستان، هم اکنون ۲۲ گروه تروریستی مختلف در افغانستان و پاکستان فعال هستند و در بهار سال آینده خورشیدی، امکان جنگ ها و خون ریزی های افزون تر و سقوط شهرها، جدی تر از گذشته است.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین