۰

نشست آستانه و نقش نامشخص امریکا در آینده سوریه

چهارشنبه ۲۹ جدی ۱۳۹۵ ساعت ۲۱:۱۹
حتی اگر نماینده امریکا در نشست آستانه شرکت داده شود، بازهم نقش امریکا در آینده سوریه، نامشخص باقی خواهد ماند و این، مسیر سیاست های عملی واشنگتن است که آن را تعیین خواهد کرد.
نشست آستانه و نقش نامشخص امریکا در آینده سوریه


ایران و روسیه در مورد مشارکت امریکا در نشست صلح سوریه نظرات متفاوتی را ابراز کرده‌اند.
روز چهارشنبه، علی شمخانی؛ دبیر شورای‌ عالی امنیت ملی ایران، گفت که "به دلیل مخالفت ایران با مشارکت امریکا در اجلاس آستانه، هیچگونه دعوت مشترکی برای حضور امریکا از سوی سه کشور مبتکر برگزاری اجلاس به عمل نیامده است."
شمخانی در واکنش به گزارش‌های حاکی از دعوت از امریکا برای حضور در اجلاس صلح سوریه در آستانه گفت: "به طور قطع امریکا در فرآیند گفتگوها و جمع‌بندی اجلاس آستانه نقشی نخواهد داشت؛ اما احتمال دعوت کشور میزبان از امریکا به عنوان ناظر در اجلاس وجود دارد."

پیشتر محمدجواد ظریف؛ وزیر خارجه ایران هم در باره حضور امریکا در نشست آستانه، گفته بود:"ما آنها را دعوت نکرده ‌ایم و مخالف حضور آنها هستیم."
ساعاتی پیش از آن اما سرگئی لاوروف؛ وزیر خارجه روسیه گفته بود که دولت او از نمایندگان دولت آینده امریکا دعوت کرده در نشست آستانه شرکت کنند.

مواضع دوگانه ایران و روسیه در مورد حضور نماینده امریکا در نشست آستانه درباره آینده سیاسی سوریه، آشکارا بیانگر تضاد منافع و راهبردهای این دو قدرت هم پیمان در برابر دولت آینده امریکا می باشد.

روسیه که از همان ابتدا متهم به حمایت های گسترده از دونالد ترامپ بوده و اکنون با ادعاهای پی در پی سازمان های اطلاعاتی و جاسوسی امریکا مبنی بر نقش مؤثر این کشور روی نتایج انتخابات ریاست جمهوری امریکا، درگیر است، انتظار دارد با روی کار آمدن دولت به رهبری دونالد ترامپ، شاهد فصل جدیدی از رابطه میان کرملین و کاخ سفید باشد؛ رابطه ای که بر پایه آن، امریکا نقش روسیه را به عنوان یک طرف بازی در مناسبات مهم بین المللی به رسمیت بشناسد و اذعان کند که به تنهایی قادر به اداره امور جهان نیست.

برای ایرانی ها اما اینگونه نیست. رییس جمهوری افراطی امریکا، تهدیدهای صریحی را علیه ایران مطرح کرده و آینده برجام –برنامه جامع اقدام مشترک- که به امضای دولت به رهبری امریکا رسیده است را نیز به چالش کشیده است.

از جانب دیگر، موضع ترامپ در خصوص مسایل جاری میان ایران و رژيم های عرب منطقه، اسراییل و... تغییری چندانی نسبت به رویکردهای دیرینه دولت های امریکا در گذشته نکرده و از این منظر نیز آمدن ترامپ برای ایران، نه امیدی برمی انگیزد و نه تهدیدی را برمی چیند.
به همین دلیل است که مقام های ایرانی، با حضور امریکا در نشست آستانه مخالف اند و آن را برخلاف جهت تعیین شده برای این مذاکرات ارزیابی می کنند.

با این وجود، به نظر می رسد ترکیه به عنوان ضلع دیگر مذاکرات آستانه هم مانند روسیه در پی کسب نظر مثبت دولت به رهبری ترامپ نسبت به سیاست های جاری خود است و تمایل دارد که امریکا به عنوان یک بازیگر مهم، وارد مذاکرات آستانه شود.

این رویداد در عین حال، به ترکیه به عنوان نماینده ای از قطب مخالف بحران سوریه که آشکارا از تروریستها حمایت می کند، در صدد براندازی دولت دمشق است و با سیاست های اصولی ایران و روسیه در سوریه، مشکل دارد، امکان می دهد که موقف خود را تقویت کند و با حمایت امریکا، اهداف خود در روند این مذاکرات را با قدرت و اطمینان بیشتری پیگیری نماید.

با توجه به این تحلیل، پیشبینی می شود که امریکا یا به عنوان ناظر و یا به مثابه یک طرف اصلی و اثرگذار، در مذاکرات آستانه درباره سوریه، حضور پیدا کند؛ اما این امر، لزوماً به معنای تعیین نقش این کشور در معادلات جاری و آینده سوریه نیست؛ زیرا در صورتی که دولت به رهبری ترامپ بخواهد همان سیاست هایی را در سوریه ادامه دهد که دولت اوباما دنبال می کرد و مبتنی بر سلطه گرایی امریکایی بود و نخستین پیامد آن می بایست برکناری بی قید و شرط دولت ملی سوریه می بود، نه تنها ایران که روسیه هم آن را برنخواهد تافت.

ترامپ پیش از این گفته است که در سوریه، منطقه پرواز ممنوع ایجاد می کند و هزینه این اقدام را از کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس، تأمین خواهد کرد؛ چیزی که آشکارا با سیاست فعلی روسیه و ایران در سوریه، در تضاد قرار دارد.
ترامپ در عین حال، اخیرا دخالت روسیه در سوریه را اشتباه و موجب ویرانی های وسیع عنوان کرده بود.

با توجه به این مواضع، روسیه با دعوت از امریکا در نشست آستانه، در حال ترغیب دولت ترامپ برای پذیرش سیاست های مسکو در مورد سوریه است نه اعطای امتیاز به آن، در مسیر خلاف خواست ها و منافع محور ایران و روسیه؛ بنابراین، حتی اگر نماینده امریکا در نشست آستانه شرکت داده شود، بازهم نقش امریکا در آینده سوریه، نامشخص باقی خواهد ماند و این، مسیر سیاست های عملی واشنگتن است که آن را تعیین خواهد کرد.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین