۰

داعش، پاکستان و گزینه های افغانستان

چهارشنبه ۸ جدی ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۲۳
در مورد ارتباط پاکستان با داعش نیز به عقیده آگاهان، شواهد و قراین محکمی وجود دارد. یکی از مهمترین نشانه های موجود در این زمینه،‌ بیعت تروریست های وابسته به طالبان پاکستان با داعش است.
داعش، پاکستان و گزینه های افغانستان


مشاور امنیت ملی می‎گوید که اکثر داعشی ها از پاکستان به افغانستان آمده‎اند.
حنیف اتمر؛ مشاور امنیت ملی گفته است که نشانه‎هایی وجود دارد که داعشیان از خاک پاکستان وارد افغانستان می‎شوند.
آقای اتمر گفته که اگر پاکستان یا کشور دیگری به این گروه، دستگاه حمایتی و پناهگاه ایجاد کند، تهدیدی جدی برای افغانستان و منطقه خواهد بود.
وی افزوده: "اگر آنان در پاکستان پناهگاه پیدا کردند، به یک مشکل برای افغانستان و منطقه مبدل خواهند شد. متأسفانه نشانه‎هایی وجود دارد که آنان از پاکستان می‎آیند. از ۱۰۰ جنگجوی داعشی در ننگرهار ۸۰ نفر آن پاکستانی بوده‎اند و زمانی‎که تحت فشار نظامی قرار گرفته به آن سوی خط فرضی دیورند رفته و دوباره آمده‎اند."

اتمر از همه کشورهای جهان و منطقه خواسته تا در امر مبارزه با تروریزم از موضع افغانستان حمایت و دفاع کنند و اگر حمایت هم نکنند موقف افغانستان تغییر نخواهد کرد.
به گفته وی، پیدایش داعش در افغانستان نیست و نباید در مبارزه با این گروه، افغانستان تنها گذاشته شود.

کارشناسان هم می گویند که بدون هیچ تردیدی، پاکستان یکی از مجاری اصلی گسیل تروریزم به افغانستان است و تروریست های داعش نیز از فرصت ها و امکاناتی که پاکستان در اختیار آنها می گذارد برای حضور در افغانستان به صورت گسترده استفاده می کنند.

در مورد ارتباط پاکستان با داعش نیز به عقیده آگاهان، شواهد و قراین محکمی وجود دارد. یکی از مهمترین نشانه های موجود در این زمینه،‌ بیعت تروریست های وابسته به طالبان پاکستان با داعش است.
طالبان پاکستان در واقع، نخستین جریان افراطی مسلح بود که در منطقه جنوب آسیا، پرچم داعش را برافراشت و با آن اعلام وفاداری کرد.

اگرچه حکومت پاکستان، جریان طالبان پاکستان را یک گروه «تروریستی» می خواند و مدعی است که این گروه، از سوی حلقاتی در داخل افغانستان، حمایت می شود؛ اما واقعیت این است که طالبان پاکستان نیز شاخه ای از یک کلیت بزرگتر به نام طالبان است که در همدستی و همبستگی با طالبان افغانستان، در مناطق قبایلی پاکستان، پرورش یافته و با استفاده از امکانات، نیرو، تجهیزات و زمینه های آموزشی سازمان های نظامی و جاسوسی آن کشور، رشد یافته و قدرت گرفته است.

اینکه در برخی موارد، منافع سازمان های جاسوسی پاکستان با عملکردهای طالبان پاکستان در تقابل قرار می گیرد و این امر، موجب بروز رویدادهای تروریستی از سوی این گروه بر علیه منافع پاکستانی ها می گردد، لزوما به معنای آن نیست که طالبان پاکستان یک جریان تروریستی غیر پاکستانی یا ضد پاکستانی است.

با توجه به این توضیح، کارشناسان مسایل امنیتی منطقه، تأکید می کنند که داعش هم از آنجا که بیش از ۸۰ درصد نیروهای آن، پاکستانی هستند و از جانب دیگر، از طریق مرزهای زمینی پاکستان، وارد مناطقی در شرق و جنوب افغانستان شده و از آنجا اقدام به خرابکاری و ایجاد ناامنی در کشور ما می کنند، پیش از آنکه با مراکز اصلی این گروه در عراق و سوریه، پیوندی داشته باشد، یک گروه تروریستی برساخته پاکستان و برخاسته از آن کشور است؛ بنابراین، مبارزه با این گروه تروریستی پاکستانی از سوی دولت افغانستان نیز می بایست با توجه به این عنصر مهم، صورت بگیرد.

یکی از گزینه های اصلی و کاربردی دولت افغانستان در مبارزه با داعش، تقویت استحکامات مرزی در مناطق شرقی و جنوبی کشور است؛ چیزی که بی تردید تا حدود زیادی مانع از استفاده گسترده پاکستان از مرزهای طولانی موجود میان دو کشور به منظور حمایت از گروه های تروریستی در داخل کشور می شود.

کارشناسان می گویند که در این مورد خاص، دولت افغانستان با دشواری های معمول در خصوص مبارزه با سایر جریان های تروریستی، مواجه نیست؛ زیرا گفته می شود اعضای داعش به همراه خانواده های خود از پاکستان وارد مناطق مرزی افغانستان شده و در آنجا مستقر می شوند. آنها یا پاکستانی اند و یا ازبک و چچنی و عرب. به این ترتیب، شناسایی این افراد، نباید برای مرزبانان و مأموران امنیتی افغانستان، کار دشوار و سختی باشد.

نکته مهم دیگر، استفاده از منابع و امکانات محلی در زمینه شناسایی اعضای داعش است. طبق گزارش ها نیروهای داعش در ننگرهار و سایر مناطق کشور، با مردم محلی، بدرفتاری می کنند و مردم از آنها به شدت ناراضی اند؛ بنابراین، این گروه برخلاف طالبان و سایر جریان های ستیزه جو، از زمینه های فرهنگی و اجتماعی محلی و بومی برای گسترش حضور خود برخوردار نیستند و اگر دولت بخواهد به آسانی قابل شناسایی هستند.

راهکار دیگر، تقویت تلاش های دیپلماتیک، با ارائه اسناد و شواهد کافی، به منظور محکومیت بین المللی پاکستان به دلیل حمایت از گروه تروریستی داعش است؛ چیزی که به نظر می رسد دولت قصد دارد در مورد حمایت پاکستان از طالبان، انجام دهد.

و در نهایت، آخرین گزینه افغانستان برای مقابله با داعش، تحت فشار قرار دادن کشورهای غربی از جمله امریکا و سایر اعضای ناتو به منظور عمل به تعهدات خود در قبال امنیت افغانستان و مبارزه صادقانه و واقعی با تروریزم است؛ مسأله ای که در حال حاضر، از دید بسیاری از ناظران، هرگز رضایت بخش نیست.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین