۰

عبدالله؛ پشت سر خطا، پیش رو خطر

يکشنبه ۵ جدی ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۴۴
از پیش شرطهای اساسی عبدالله در مشارکت و حضور در قدرت، ایجاد اصلاحات گسترده و فراگیر سیاسی و انتخاباتی بود، در طول این مدت، هیچ کار در خور توجهی برای بهبود بخشیدن به تصویر تاریکی که در نتیجه انتخابات بدنام و شرم آور ریاست جمهوری سال ۹۳ در ذهن مردم، نقش بسته، انجام نداده اند.
عبدالله؛ پشت سر خطا، پیش رو خطر

عبدالله عبدالله؛ رییس اجرایی می گوید که تجربه ناکام انتخابات گذشته در آینده دیگر تکرار نخواهد شد.
آقای عبدالله در دیدار با اعضای کنگره ملی جوانان، با بیان این مطلب گفت:"انتخابات شفاف و عادلانه خواسته‌ تمام مردم افغانستان و جامعه جهانی است. به این خاطر به‌هیچ صورت اجازه نمی‌دهیم تجربه ناکام انتخابات گذشته در آینده تکرار شود".

تردیدی وجود ندارد که برگزاری یک انتخابات شفاف، پاک، ملی، معیاری، فراگیر و حداکثری، خواسته بسیاری از مردم افغانستان است و آقای عبدالله نیز شاید به این جهت که در انتخابات پیشین ریاست جمهوری، ضربه سنگینی خورد و علیرغم برخورداری از آرای بالای مردم، از رسیدن به قدرت بازماند، نفع خود را در حمایت از یک انتخابات شفاف و واقعی می داند؛ اما برای آقای عبدالله، این خواسته در حال حاضر، چیزی فراتر از یک رؤیاپردازی عمیقا خوش بینانه نیست. این چیزی است که انتظار می رود آقای عبدالله بهتر از هرکس دیگری آن را درک کند؛‌ زیرا او از نزدیک، در جریان فرایند مبهم اصلاحات و تغییرات در قوانین و نهادهای انتخاباتی بوده و می داند که تا چه میزان اراده و نظر او و تیم سیاسی حامی وی، در این فرایند مورد توجه واقع شده و تا چه حد، شاهد یک نمایش مضحک و غیر واقعی برای سرگرم کردن مردم و منتقدان هوادار اصلاحات بوده است و در نهایت، آنچه رقم خورده، چیزی جز ادامه و استمرار همان سیستم فاسد و ناکارآمد پیشین که تماما در خدمت هسته مرکزی قدرت و صحنه گردانان اصلی سناریوی انتخابات اعم از ساکنان دیروز و امروز ارگ در داخل و سفارتخانه ها و نمایندگی های دیپلماتیک خارجی از بیرون، نیست.
اگر چنین باشد، در آینده نتایج عملی این فرایند بار دیگر ثابت خواهد کرد که آقای عبدالله، از این مسیر دشوار نیز ناکام و بی دستاورد بازگشته و این، تیم مقابل او خواهد بود که همچنان ابتکار عمل را در این زمینه در دست خواهد داشت.

از جانب دیگر، آقای عبدالله و تیم او که از پیش شرطهای اساسی شان در مشارکت و حضور در قدرت، ایجاد اصلاحات گسترده و فراگیر سیاسی و انتخاباتی بود، در طول این مدت، هیچ کار در خور توجهی برای بهبود بخشیدن به تصویر تاریکی که در نتیجه انتخابات بدنام و شرم آور ریاست جمهوری سال ۹۳ در ذهن مردم، نقش بسته، انجام نداده اند.

ماه ها بن بست و انسداد و ایستایی سیاسی در عرصه ایجاد اصلاحات انتخاباتی، چه بسا بر ابعاد ناامیدی و سرخوردگی مردم در این خصوص افزوده و آنها را نسبت به هر رویداد مرتبط با انتخابات و اصلاحات سیاسی، بی باور کرده است.

بنابراین، ورای انتظارات و خیالپردازی های آقای عبدالله در مورد آینده انتخابات و دموکراسی در کشور، گذشته آغشته با خطا و آینده آکنده با خطر انتخابات در افغانستان، جای هیچگونه رؤیاپردازی را در این زمینه باقی نمیگذارد و این میراث شومی است که بی تردید، بسیاری از مردم و رأی دهندگان در افغانستان، امروزه آقای عبدالله را یکی از اصلی ترین مسؤولان آن می دانند.

در این شکی نیست که آقای عبدالله نه تنها در تقلب های گسترده انتخاباتی، دست نداشت؛ بلکه خود قربانی این تقلب ها و نتیجه فاسد و آلوده برآمده از آن شد؛ اما اینکه او نتوانست از حقوق رأی دهندگانش با شجاعت و قاطعیت دفاع کند و بدتر از آن، علیرغم توافق و تعهد سیاسی مکتوب در این زمینه، موفق نشد فرایندی پیچیده و مطمئن از اصلاحاتی را کلید بزند که از تکرار نتیجه فاجعه بار و ناامیدکننده انتخابات فاسد و بدنام ریاست جمهوری سال ۹۳ در آینده، پیشگیری کند. این ثابت میکند که او درخصوص هر رویداد ناامیدکننده سیاسی و انتخاباتی دیگر در آینده، مسؤول شناخته خواهد شد.

این البته صرفاً انتظار مردمی که به آقای عبدالله امید بستند، به او تکیه کردند و از او حمایت نمودند، نیست؛ بلکه اصلاحات عمیق و بنیادی و فراگیر سیاسی و انتخاباتی، قمار بزرگی بود که چشم انداز آینده زندگی سیاسی خود آقای عبدالله را نیز مشخص می کرد.

اگر آقای عبدالله نتوانسته باشد از این آزمون دشوار اما مهم و حیاتی، سربلند و پیروز بیرون بیاید، بی تردید، او این قمار را باخته و در این بازی کلیدی و تعیین کننده، آینده سیاسی خود را هم باخته است.

هم اکنون نشانه های روشنی از ناکامی آقای عبدالله در حال آشکار شدن است. ورود مستقیم عطامحمد نور در رایزنی های فشرده و سرنوشت ساز با اشرف غنی، یکی از مهمترین این نشانه هاست. شاید یکی از نتایج ناخواسته و غیرمستقیم این روند، کنار گذاشته شدن داکتر عبدالله از بازیهای قدرت باشد و این یعنی پایان حیات سیاسی کسی که نتوانست پشتوانه حمایت های میلیونی مردم اش را به خوبی قدر بداند و از آن، مسؤولانه صیانت کند.
فاطمه موسوی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین