۳

آیا طالبان به اهداف نظامی شان رسیده اند؟

شنبه ۱ عقرب ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۱۶
طالبان در طول ۲۰ سال عمرشان، دست کم ۱۵ سال را در جنگ فرسایشی با دولت و نیروهای خارجی گذرانده اند؛ چیزی که خود می تواند هدفی برای تضعیف دولت و خارجی ها محسوب شود...
آیا طالبان به اهداف نظامی شان رسیده اند؟


وزیران دفاع و داخله، رئیس عمومی امنیت و فرمانده کل نیروهای خارجی برای بررسی اوضاع امنیتی، از ولایت غزنی دیدار کرده اند.
جنرال جان نیکلسون؛ فرمانده کل نیروهای امریکایی و ناتو در افغانستان در این دیدار گفته که طالبان شش ماه پیش عملیات گسترده نظامی را در افغانستان آغاز کردند؛ اما همه برنامه های شان نقش بر آب شده است.
وی افزوده که نیروهای افغان در همکاری با نیروهای خارجی باید بکوشند از زمستان امسال برای پس گرفتن مناطق از دست رفته استفاده کنند.
نیکلسون گفته که با وجود برخی ناکامی ها، نیروهای افغان نگذاشتند عملیات «عمری» طالبان موفق شود و تأکید کرده :"طالبان شش ماه پیش عملیات شان را آغاز کردند؛ اما به هیچ یک از اهداف شان نرسیده اند. آنان سه بار کوشش کردند قندوز را بگیرند، دوبار بر اشغال لشکرگاه تلاش کردند و همچنین برای تصرف ترینکوت و فراه کوشیدند اما نتوانستند. برای فعالیت نظامیان افغان امسال بهتر از سال گذشته است."

در این شکی نیست که بر بنیاد لیستی که جنرال جان نیکلسون ارائه داده است، طالبان در جریان نبردهای خونین و بی سابقه امسال هم نتوانستند قادر به ایجاد قلمروی ثابت و متمرکز برای اعمال قدرت خود بپردازند و این آرزویی است که از زمان سقوط این رژيم در سال ۲۰۰۱ میلادی تاکنون، بارها به تأخیر افتاده است.

طالبان سال گذشته نیز تلاش کردند با در دست گرفتن کنترل ولایت قندوز در شمال افغانستان، حاکمیت خود را بر بخشی از قلمرو افغانستان، تحکیم و استقرار بخشیده و به دنبال آن، با ایجاد یک مرکز تصمیم گیری و فرماندهی واحد، دامنه سلطه سرزمینی خود را بر سایر بخشها و ولایتهای کشور هم گسترش دهند؛ اما این هدف پس از سه روز سلطه مستقیم آن گروه بر ولایت استراتژيک قندوز، با شکست مواجه شد و این گروه که بر بنیاد برخی ادعاها حتی قصد داشتند رهبری خود را نیز به قندوز منتقل کنند، از رسیدن به این آرزو، ناامید شد.

پس از آن، حمله گسترده و کم سابقه ای از جانب این گروه بر ولایت جنوبی غزنی، راه اندازی شد که به گفته مقام های استخباراتی افغانستان، ملا اختر منصور؛ رهبر آن زمان گروه طالبان که به تازگی جانشین ملا عمر شده بود، مستقیما برای مدیریت عملیات غزنی، به ولسوالی اندر آن ولایت، حضور پیدا کرد؛ اما سرانجام حمله غزنی هم بعد از چند روز، مهار گردید.

تلاش های طالبان اما متوقف نشد. آنها پارسال و امسال، چندین عملیات نظامی گسترده و بی سابقه را در هلمند، غزنی، ارزگان، قندوز، فراه و سایر مناطق به راه انداختند، به این امید که بتوانند برای ایجاد یک مرکز جغرافیایی در داخل افغانستان برای اعمال سلطه و حاکمیت و احیای رژيم امارت، به توفیقی دست پیدا کنند؛ اما همه این تلاش ها با وجود موفقیت های کوتاه مدت اولیه و پس از تحمیل تلفات سنگین بر نظامیان دوطرف و همچنین آسیب های مدهش به غیر نظامیان و مردم عادی، سرانجام به شکست انجامیدند.

از این منظر، حق کاملا با فرمانده امریکایی نیروهای خارجی است که ادعا می کند طالبان در رسیدن به اهداف شان برای اشغال اراضی، ناکام مانده اند؛ اما پرسشی که این فرمانده خارجی، آگاهانه یا غیر عامدانه از پرداختن به آن، امتناع می کند این است که اساسا اهداف نظامی طالبان چیست؟ و پرسش دوم اینکه آیا صرفاً عدم موفقیت این گروه در نرسیدن به اهداف نظامی شان لزوماً به معنای شکست این گروه و توقف کامل این تلاش ها در آینده است یانه؟

واقعیت این است که در مورد اهداف نظامی طالبان، هیچ تصور قابل تبیینی وجود ندارد. طالبان در طول ۲۰ سال عمرشان، دست کم ۱۵ سال را در جنگ فرسایشی با دولت و نیروهای خارجی گذرانده اند؛ چیزی که خود می تواند هدفی برای تضعیف دولت و خارجی ها محسوب شود. این نبردها به اندازه ای طولانی و پردامنه بوده که آشکارا به شکست نیروهای خارجی و عقب نشینی آشکار آنها از مأموریت رزمی شان در افغانستان بدون رسیدن به اهداف تعیین شده اولیه منجر شد و بدتر از آن اینکه آثار ویرانگر آن بر بدنه نیروهای امنیتی افغانستان نیز به ویژه در بخش تلفات تأثرآور و تکان دهنده این نیروها کاملا مشهود بوده است. علاوه بر اینها تلفات وحشت آور غیر نظامیان و ویرانی زیرساختهای ملی و توقف پروژه ها و برنامه های زیربنایی دولت و حامیان خارجی آن در زمینه هایی چون ملت سازی، دولت سازی، پیشرفت، رفاه، امنیت و شکوفایی اقتصادی، اجتماعی و توسعه سیاسی نیز عملا با بن بست مواجه شده اند.

بنابراین، همین موارد به یک معنا می تواند اهدافی برای طالبان و حامیان خارجی آنها بوده و از این منظر، آنها به اهداف خود رسیده اند.

در مورد اینکه ممانعت از توفیق این گروه در رسیدن به اهداف خود، به معنای ناتوانی آن از پیگیری مجدد این اهداف در آینده است نیز تردیدهایی جدی وجود دارد؛ چه در سال های گذشته، چنین چیزی مشاهده نشده است.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


Iran, Islamic Republic of
خداییش تصویر بالا رو که می بینم، اون حرومزاده ی طالب که زبون شو در آورده شبیه شمر لعنتی هستش. خدایا مردم مظلوم افغانستان را از شر این شمرها و ابن سعدهای زمانه خلاص کن.
Iran, Islamic Republic of
خلایق هرچه لایق افغانستان با اون تعصبات بیهوده قومی و مذهبی لایق اشخاصی مانند دکتر نجیب و کرزای وغنی نبود وفعلا با آمدن طالبان سالیان سال با جنگ وناامنی وعقب افتادن کشور از دنیای به روز تکنولوژی وصنعتی درجا خواهد زد
پربازدیدترین