۰

افغانستان میدان جنگ نیابتی امریکا و روسیه

چهارشنبه ۲۸ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۳۴
افغانستان کشوری است که از دیرباز به این سو مورد طمع و توجه ابرقدرت های شرق و غرب بوده و در هیچ مقطعی از تاریخ، بدون وابستگی به یکی از قطب های شرقی با غربی قدرت، حیات سیاسی مستقل یا میانه و متوازنی را تجربه نکرده است
افغانستان میدان جنگ نیابتی امریکا و روسیه




مجلس سنا از آغاز جنگ نیابتی امریکا و روسیه در افغانستان به شدت ابراز نگرانی کرده و از رهبران حکومت وحدت ملی می‌خواهد که اجازه ندهد تا افغانستان با سرنوشت سوریه مواجه شود.
سناتوران با اشاره به تشدید ناآرامی ها در ولایت های غربی هرات، فراه و نیمروز می گویند احتمال دارد که این ناآرامی ها یک دسیسه تازه برای ادامه جنگ نیابتی امریکا و رسیه در افغانستان باشد.

فضل‌هادی مسلمیار؛ رییس مجلس سنا در نشست روز سه شنبه این مجلس با اشاره به تشدید ناآرامی ها در ولایات غربی گفت: "با وجود کمبودها باید از نیروهای امنیتی حمایت کنیم؛ زیرا پشت این بحران های امنیتی دست استخبارات منطقه و جهان خواهد بود. رهبران حکومت باید متوجه باشند که افغانستان مثل سوریه نشود".

حسیب الله کلیمزی؛ معاون دوم مجلس سنا نیز تضاد منافع امریکا و روسیه را در افغانستان نگران کننده خواند و هشدار داد که اگر حکومت راه حل منطقی را در پیش نگیرد، افغانستان با سرنوشت سوریه مواجه خواهد شد.

این نخستین بار نیست که از احتمال رویارویی امریکا و روسیه در افغانستان، ابراز نگرانی می شود. واقعیت این است که این رویارویی دستکم در سایر نقاط جهان از سالها پیش آغاز شده و با ورود مستقیم روسیه به جنگ سوریه، قدرتنمایی های هسته ای این کشور در برابر گسترش ملموس ناتو به سمت مرزهای این کشور و حتی اخیرا طرح ادعای دخالت روسیه در انتخابات ریاست جمهوری امریکا، ابعاد تازه ای پیدا کرده است.

صرفنظر از این مسئله، افغانستان کشوری است که از دیرباز به این سو مورد طمع و توجه ابرقدرت های شرق و غرب بوده و در هیچ مقطعی از تاریخ، بدون وابستگی به یکی از قطب های شرقی با غربی قدرت، حیات سیاسی مستقل یا میانه و متوازنی را تجربه نکرده است و همین اکنون هم با حذف روسیه از معادلات استراتژيک جهان و به تعبیری ظهور قرن امریکایی، میزبان هزاران نظامی غربی با رهبری مرکزی ایالات متحده است.

از جانب دیگر، با توجه به بازتعریف و بازسازی نمودار جغرافیایی «روسیه نو» از جانب ولادیمیر پوتین که به روایت دقیق تر، چیزی نیست جز احیای دگرباره همان روسیه زمان اقتدار شوروی پیشین، افغانستان هم میتواند در چارچوب منطقه نفوذ روسیه نو قرار بگیرد و به این ترتیب، حضور ناتو و نیروهای نظامی غربی به رهبری امریکا در افغانستان، از جانب استراتژیست های روسی‌ به حیث خطری بالقوه برای این حوزه نفوذ، تعریف و تعبیر شود.

موضوع مهم دیگری که روسیه را وادار می کند دامنه تقابل های آشکار اخیر خود را به افغانستان نیز گسترش دهد، توسعه گستره تروریزم بین المللی است که از اعلام جنگ مستقیم با روسیه و متحدان آن در منطقه، هیچ ابایی ندارد و همین امر، این گمانه را در نزد روس ها و سایر منتقدان رویکرد غرب و ناتو و امریکا در برابر این گروه ها و شبکه های تروریستی بویژه در سوریه و عراق، تقویت کرده است که دست سازمانهای استخباراتی و اطلاعاتی غرب در عقب پروژه ترویج و توسعه تکفیر و ترور و جنگ افروزی های مبتنی بر فرقه گرایی خونین قومی- مذهبی قرار دارد.

وجود شواهد غیرقابل انکاری از حمایت بی دریغ و سخاوتمندانه رژيمهای متحد و دست نشانده غرب در خاورمیانه از جریانهای تکفیری و تروریستی هم، فرضیه دخالت امریکا و ناتو در استفاده از پروژه تروریزم تکفیری برای درهم کوبیدن رقبا و دشمنان سنتی خود در منطقه را بیش از پیش، تقویت کرده است.

با در نظرداشت این موضوعات، احتمال حمایت روسیه از یکی از طرفهای جنگ جاری در افغانستان، نه تنها دور از انتظار نیست؛ بلکه چه بسا می تواند به عنوان روشی از تقابل روسیه با ناتو و امریکا در زمین افغانستان، تلقی شده و جدی گرفته شود. تمایل روسیه به حمایت از طالبان برای متوقف کردن «پروژه داعش» در افغانستان و جلوگیری از موفقیت برنامه انتقال روشمند ناامنی به شمال افغانستان و از آنجا به کشورهای آسیای میانه، سرزمین های قفقاز و در نهایت خود روسیه، چیزی نیست که قابل انکار باشد. گزارش هایی وجود دارد که روسیه بخشی از طالبان را بطور جدی حمایت می کند.
روسیه پیش از این، آشکارا از چنین برنامه ای سخن گفته بود؛ هرچند طالبان ظاهرا آن را رد کردند.

با این جمع بندی، اگر نگرانی سناتوران درست باشد، تقابل روسیه و امریکا، به چالشی جدی و جدید در حوزه امنیت افغانستان تبدیل خواهد شد و دولت افغانستان در مدیریت این بحران، تنگناها و محدودیت های سختی در پیش خواهد داشت.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین