۰

عربستان و مبارزه با تروریزم در افغانستان

سه شنبه ۲۷ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۰۳
رژیم سعودی، بیشتر از آن که به دولت و مردم افغانستان کمک می کند به طالبان کمک می کند و بخش عظیمی از نیازهای مالی این گروه و سایر گروههای تروریستی در افغانستان را در اختیار آنان قرار می دهد.
عربستان و مبارزه با تروریزم در افغانستان


عبدالله عبدالله؛ رییس اجرایی در سفر رسمی سه روزه به عربستان سعودی با محمد بن نایف؛ معاون اول شورای وزیران و وزیر داخله سعودی دیدار کرد.
چگونگی تامین امنیت و ثبات در افغانستان و مبارزه با تروریزم بخشی از موضوعات مورد بحث در این دیدار بوده است.
رئیس اجرایی در این دیدار همچنین گفته که دولت و مردم افغانستان به عنوان قربانیان اصلی تروریزم با تمام توان و به صورت گسترده با آن مبارزه کرده و توقع دارند که برای مبارزه با این پدیدۀ شوم و مرگبار، هماهنگی های جدی و قاطع در سطح منطقه نیز ایجاد گردد.
عبدالله همچنین گفته که حکومت افغانستان، به گفتگوهای صلح، متعهد است و در این عرصه خواستار همکاری های دولت سعودی می باشد.

محمد بن نایف؛ ولیعهد سعودی نیز ضمن اعلام آمادگی کشورش برای تامین صلح و ثبات در افغانستان ادعا کرده که کشورش در راستای مبارزه با تروریزم نیز گامهای متین و محکمی برداشته و به این پدیده به عنوان یک خطر و تهدید جدی نگاه می کند!

درخواست عبدالله از عربستان برای کمک به تأمین صلح و ثبات و مبارزه با تروریزم در افغانستان در حالی مطرح می شود که پیش از این نیز افغانستان تلاش کرده است از نفوذ سنتی عربستان سعودی بر طالبان و پاکستان در راستای برقراری رابطه با طالبان و تامین صلح در کشور استفاده کند.

در مقابل، پاسخ سران عربستان سعودی همواره مثبت بوده است؛ اما آنچه عملا شاهد هستیم نشانگر آن است که عربستان سعودی نه تنها نخواسته در زمینه تامین صلح و برقراری مذاکره میان دولت افغانستان و طالبان، کاری انجام دهد بلکه براساس اسنادی که اخیراً افشا شده عربستان سعودی سالانه مبالغ هنگفتی پول در اختیار طالبان می گذارد.

این در حالی است که عربستان سعودی دست کم می تواند بر پاکستان به عنوان اصلی ترین حامی تروریزم فعال در افغانستان، اعمال نفوذ کند و آن کشور را وادار به حمایت از روند صلح افغانستان نماید؛ اما به نظر می رسد در این زمینه نیز تاکنون اقدامی عملی از جانب سران سعودی، انجام نشده است.

واقعیت این است که عربستان سعودی و پاکستان، هیچگاه به اندازه ای با افغانستان دوست نبوده اند‌ که این دوستی، منجر به زدودن ریشه های تروریزم، بنیادگرایی مذهبی و افراطی گری ایدئولوژیک مبتنی بر نگرش تحکم آمیز سلفی گری تکفیری در این کشور شود.

با اینهمه دولت های مختلف افغانستان به ویژه در ۱۵ سال اخیر همواره سعی کرده اند عربستان سعودی را برتر از این مقام قرار دهند و از آن در راستای تامین صلح استمداد بجویند؛ غافل از آنکه نه مردم و افکار عمومی افغانستان و نه دریافت ها و تحلیل های کارشناسان، چنین انتظاری را واقعبینانه و عملی نمی دانند.

حضور استراتژیک این کشور در افغانستان، برخلاف خواست و تمایل جمعی مردم افغانستان است و از نظر منافع ملی نیز به تشدید جنگ منافع قدرتهای رقیب منطقه ای و بین المللی در کشور ما منجر شده و این به هیچ وجه به سود مصالح علیای افغانستان نخواهد بود.

در این میان، تنها چیزی که شاید بتواند اندکی نگاه ها نسبت به عقبه عملکردهای عربستان سعودی در قبال صلح و امنیت و ثبات و مبارزه با تروریزم در افغانستان را تغییر دهد و به شکلگیری باورهای تازه در زمینه نقش رژيم ریاض در حل بحران های جاری در افغانستان بیانجامد، این است که رژیم سعودی، مسؤولیت خود در زمان استقرار و سلطه رژيم طالبان بر افغانستان در زمینه حمایت از تروریزم را بپذیرد و مهمتر از آن اینکه به حمایت های مستمر و جاری خود از جریانهای تکفیری و تروریستی در منطقه و جهان، پایان دهد؛ انتظاری که البته با توجه به سیاست های کنونی رژيم ریاض، خیال محالی بیش نیست و بی تردید، تحقق آن در آینده نزدیک، غیرممکن خواهد بود. رژیم سعودی، بیشتر از آن که به دولت و مردم افغانستان کمک می کند به طالبان کمک می کند و بخش عظیمی از نیازهای مالی این گروه و سایر گروههای تروریستی در افغانستان را در اختیار آنان قرار می دهد.
باتوجه به نفوذ پروژه داعش در افغانستان و نقش مهمی که عربستان در ایجاد و حمایت از داعش دارد؛ و همچنین اخطاری که اخیراً جنرال دوستم مبنی بر اعزام 7500 داعشی طی ماههای آینده به شمال کشور داد؛ داکترعبدالله و هیئت همراه وی باید تذکرات لازم را به سعودی ها بدهند.

محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین