۰

معمای جلریز؛ کابوس همیشگی مسافران

چهارشنبه ۷ میزان ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۳۸
اگر دستهایی در سطح کلانتر در عقب ناامنی های جلریز قرار نداشته باشند، دولت نسبت به امنیت این مسیر، آگاهانه بی توجهی می کند و جان هزاران مسافری که از مناطق هزاره نشین مرکزی به کابل آمد و شد می کنند، اصلا برای دولت، اهمیت و موضوعیت ندارد.
معمای جلریز؛ کابوس همیشگی مسافران


در روزهای اخیر، موج تازه‌ای از گروگان‌گیری در مسیر ولسوالی جلریز در شاهراه نمبر ۲ میدان وردک – بامیان در روزهای اخیر آغاز شده است.
غلام‌حسین ناصری؛ عضو مجلس نمایندگان می‌گوید که یکی از عوامل چالش‌آفرین در شاهراه نمبر ۲ در ساحه‌ جلریز ولایت میدان خود مأموران پولیس نظم عامه اند.
آقای ناصری گفت که مقام‌های محلی میدان وردک نیز از عملکرد نیروهای پولیس نظم عامه در مسیر جلریز شاکی اند.
او گفت: چنین وضعیتی در این ولایت جریان دارد که در کنار پست‌های پولیس، موترهای مسافربری توقف داده می‌شوند و مسافران آن به گروگان گرفته می‌شوند.
به گفته‌ ناصری، پولیس نظم عامه مستقر در این مسیر هنگام گروگان‌گیری مسافران تنها نظاره‌گر است و در فاجعه‌ خونین سال گذشته نیز کم‌کاری و کوتاهی این نیروها بخشی از مشکل بود.

اعضای مجلس نمایندگان می‌گویند که منطقه‌ ناامن بیش از ۲۰ کیلومتر طول ندارد؛ ولی گروگان‌گیری و ناامنی در این مسیر بر زندگی اکثر ساکنان چندین ولایت مرکزی اثر منفی گذاشته است.
آغاز دوباره موج آدم ربایی و گروگان گیری در مسیر میدان وردک به بامیان که در محدوده جلریز واقع می شود و عمدتا یک قوم خاص را نشانه می گیرد، بار دیگر پرسش ها و ابهام ها در خصوص عوامل ظاهری و پشت پرده این پرونده را افزایش داده است.

آنگونه که نمایندگان مناطق مرکزی در مجلس می گویند منطقه ناامن، محدوده ای فراتر از ۲۰ کیلومتر نیست و در این صورت، دولت محلی به آسانی قادر به تأمین امنیت این منطقه و سرکوب تروریست ها و عوامل ناامنی و آدم ربایی فعال در این محدوده خواهد بود؛ اما به نظر می رسد به جز چند عنصر فرصت طلب مسلح، دست هایی از درون دولت محلی یا دستگاه های امنیتی نیز در این ماجرا کار می کنند که اجازه نمی دهند امنیت هزاران مسافری که در این مسیر، رفت و آمد می کنند، تأمین شود.

نکته قابل تأمل این است که سال گذشته، فاجعه بزرگ و خونینی در این منطقه، رقم خورد که بر بنیاد برخی شواهد و قراین، توطئه بزرگی نیز پشت سر آن فاجعه قرار داشت؛ اما دولت ظاهرا با بی اعتنایی و اهمال از کنار آن رویداد فاجعه بار گذاشت و جلریز را همچنان به کام تروریست ها و عوامل مسلح غیر قانونی واگذاشت.

این امر، بی تردید آنچه این روزها بار دیگر در این مسیر اوج گرفته را چیزی فراتر از یک ناامنی معمول در جاده های کلیدی کشور، قرار می دهد. به بیان روشن تر، حتی اگر دست هایی در سطح کلان تر در عقب ناامنی های جلریز قرار نداشته باشند، این اتهام کاملا وارد است که دولت نسبت به امنیت این مسیر، آگاهانه بی توجهی می کند و جان هزاران مسافری که از مناطق هزاره نشین مرکزی به کابل آمد و شد می کنند، اصولا برای دولت، اهمیت و موضوعیت ندارد. دلیل درستی این اتهام هم این است که دولت سال گذشته، نظاره گر فاجعه تلخ و توطئه آمیز جلریز و قربانی شدن ده ها سرباز امنیتی در جریان آن رویداد به دست تروریست ها بود؛ ولی پس از آن رویداد، نه تنها بار دیگر این مسیر را به حال خود واگذاشت؛ بلکه با واگذاری مسؤولیت تأمین امنیت این محدوده نه چندان وسیع به پولیس امن و نظم عامه، موجبات ناامنی های بیشتر آن را فراهم کرد؛ زیرا بر بنیاد استدلال نمایندگان مناطق مرکزی در مجلس و نیز استناد آنها به نظرات مقام های محلی ولایت میدان وردک در این زمینه، پولیس امن و نظم عامه، نه تنها پاسبان امنیت و پاسدار نظم عمومی در این منطقه نیست؛ بلکه با نظاره گری و بی تفاوتی و بی مسؤولیتی آگاهانه و آشکار، خود به عامل ناامنی و بی نظمی جاری در این محدوده، تبدیل شده است.

به این ترتیب، معمای جلریز همچنان به عنوان کابوس ترسناک مسافران مناطق هزاره نشین باقی مانده و از چندی به اینسو، صدها مسافر مناطق مرکزی در پشت مرزهای جلریز، منتظر باز شدن مسیر برای رفتن به کابل اند.

اینهمه در حالی است که بی تردید، حکومت محلی میدان وردک با استمداد از مسؤولان امنیتی حکومت مرکزی، حداقل این امکان را دارد که امنیت محدوده کوچک جلریز را با استقرار یک قرارگاه اردوی ملی، برای همیشه تأمین کند و به کابوس همیشگی مردم مناطق مرکزی، پایان دهد؛ اما همین اقدام کوچک به دلایل نامشخص و پرسش برانگیزی صورت نمی گیرد تا جلریز همواره، دامگاهی برای تروریست های فاشیست و حامیان درون دولتی آنها بر علیه مردم مظلوم مناطق مرکزی باقی بماند.

بی تردید، شماری از عناصر محلی ولایت میدان وردک هم در ایجاد این وضعیت نقش دارند؛ عناصری که پیشتر با استفاده از موتر پولیس، سعی کرده بودند زخمی های طالبان را برای مداوا به شفاخانه های کابل منتقل کنند!

عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین