۱

طالبان و آرایش نظامی تازه

پنجشنبه ۱۱ سنبله ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۳۱
طالبان هم در گذشته و هم در حال حاضر بارها نشان داده اند که نه تنها به چیزی به نام صلح با دولت افغانستان، فکر نمی کنند؛ بلکه حتی آغاز رسمی چنین روندی را نیز نوعی انعطاف پذیری از موضع ضعف و ذلت می دانند و از آن امتناع می کنند.
طالبان و آرایش نظامی تازه


گروه طالبان، ملا ابراهیم صدر را به حیث فرمانده جدید جنگی خود انتخاب و تأکید کرده که حملات این گروه در افغانستان افزایش خواهد یافت.
طالبان گفته اند که گزینش ملا صدر که زمانی از نزدیکان ملا عمر؛ رهبر پیشین طالبان بود، پیام مقابله و جنگ طلبی طالبان را به گوش کسانی می‌رساند که در صدد کشاندن این گروه به مذاکرات صلح با حکومت افغانستان هستند.
مقام‌های طالبان گفته اند که صدر یک فرمانده میدان دیدۀ طالبان است که پس از فروپاشی رژیم طالبان در صفوف آن گروه شهرت کسب کرده است.
پیشتر کریم اتل؛ رئیس شورای ولایتی هلمند گفته بود که ۸۰ درصد آن ولایت زیر سلطه طالبان است.
چندین ولسوالی دیگر نیز در ماه روان میان طالبان و نیروهای امنیتی دست به دست شده است و به گفتۀ مقام‌های وزارت دفاع افغانستان، سربازان افغان هم اکنون در ۱۵ ولایت درگیر جنگ با طالبان اند.

گزینش مسؤول نظامی تازه از سوی طالبان، آشکارا نشان دهنده این حقیقت است که این گروه تروریستی، برای جنگ های بیشتر آمادگی می گیرد. این یعنی اعلام شکست چندین باره روند شکست خورده صلح به رهبری و ابتکار دولت افغانستان.

این پیامی روشن برای کسانی است که هنوز تصور می کنند گفتگوهای سیاسی صلح میان دولت افغانستان و گروه تروریستی طالبان، تنها راه پایان دادن به شرایط کنونی است و هیچ گزینه دیگری برای این هدف وجود ندارد.

طالبان اما هم در گذشته و هم در حال حاضر بارها نشان داده اند که نه تنها به چیزی به نام صلح با دولت افغانستان، فکر نمی کنند؛ بلکه حتی آغاز رسمی چنین روندی را نیز نوعی انعطاف پذیری از موضع ضعف و ذلت می دانند و از آن امتناع می کنند.

از جانب دیگر، آرایش نظامی تازه این گروه تروریستی، آموزه ای مهم و کاربردی برای دشمنان آن از جمله دولت افغانستان است که به جای صرف هزینه، زمان و انرژي فراوان برای به حرکت درآوردن دوباره یک روند راکد و به بن بست خورده به نام گفتگوهای صلح با آشتی ناپذیرترین گروه تروریستی‌، بر تقویت و گسترش جبهه جنگ و سرکوب و انهدام کامل بنیادها و مراکز نه چندان ناشناخته این گروه، تمرکز کند.

موج حملات سنگین و شدید نظامی که اخیرا از جانب گروه تروریستی طالبان در نقاط مختلف کشور راه اندازی شده، نشان می دهد که این گروه امروزه بیش از هر زمان دیگری به نظامی گری و جنگ های رویارو نسبت به دیگر روش ها، اقبال نشان می دهد و این یعنی جنگ های جاری در کشور، با محاسبات دقیق و استراتژيک کارگزاران طالبان، هدایت و مدیریت شده و به پیش برده می شود.

در مقابل، دولت افغانستان همچنان از عدم هماهنگی میان نیروها و نهادهای مختلف امنیتی، نبود یک استراتژی جامع، حساب شده، فراگیر، عملیاتی و نیرومند نظامی برای مقابله با تروریزم و عدم پشتیبانی مستمر و به موقع از نیروهای نظامی مشغول نبرد با تروریزم رنج می برد.

سقوط پی در پی ولسوالی های حساس و راهبردی کشور، دست به دست شدن چندین ولسوالی در تخار و قندوز ظرف چند ساعت میان تروریست ها و نیروهای دولتی، واگذاری پرسش برانگیز مناطق آزادشده به تروریست ها بعد از چند روز و تحمیل تلفات تکان دهنده بر نیروهای امنیتی از سوی گروه تروریستی طالبان، همگی نشانگر آن است که طالبان در مقایسه با دولت افغانستان، با برنامه ریزی، استراتژي، محاسبه و پشتوانه های نیرومند و مستمر، وارد عرصه شده و معرفی مسؤول جنگ جدید از جانب این گروه هم به معنای آن است که استراتژیست های این جریان تروریستی، با دقت برای تشدید تحرکات نظامی شان، برنامه ریزی و هدف گذاری می کنند.

این در حالی است که در جبهه مقابل طالبان در دولت افغانستان، علی رغم آشکار بودن ناکارآمدی مهره ها و مسؤولان امنیتی، اثبات مکرر قصور یا تقصیر شماری از مسؤولان مرکزی و محلی امنیتی در شکست جبهه های نبرد در قبال تروریزم و وارد آمدن تلفات سنگین به نیروهای امنیتی و... در کمال ناباوری شاهد کمترین تمهیدی برای توبیخ مقام های مسؤول یا تلاش برای اصلاح و بهبود امور نیستیم و این بی تردید، تأثیر منفی ویران کننده ای روی روحیه و انگیزه سربازان مشغول نبرد می گذارد و بدتر از آن اینکه به دشمن تروریستی، امکان می دهد با استفاده از معضل عدم هماهنگی فراگیر و پیوسته میان نیروها و نهادهای امنیتی، تشتت، بی برنامه گی و نبود یک استراتژي پایدار و تعریف شده در جنگ و نیز اهمال و بی توجهی نسبت به نیازهای شدید و آنی نیروهای حاضر در خطوط مقدم نبرد یا گرفتار شده در محاصره دشمن، با قدرتی هرچه تمام تر نقشه های شوم خود را بی کمترین مانع و مزاحمی، عملیاتی کند.

با توجه به این وضعیت، حتی انتظار نمی رود که دولت افغانستان و استراتژیست ها و تصمیم گیران امنیتی، با آنالیز شخصیت، ایده ها، تفکرات، سوابق سیاسی- نظامی و توانایی شخصی مسؤول نظامی تازه طالبان و تأثیر آن روی معادلات میدانی جنگ در افغانستان، اقدام به تغییر تاکتیک ها و راهبردهای خود کنند و این عمیقا ناامیدکننده و دردناک است.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


مساپر
Sweden
طالبان و باداران آنها هرگز نمیتوانند که با جنگ های قبیلوی دل مردم ما را بدست آورند. زیرا با قتل ها و کشتار های شان طالبان امتحان خود را داده اند. مردم ما از آن کرده بسیار هوشیار تر اند که به همه چیز درک کنند. زیرا در دین مقدس ما اسلام گفته شده است که از قتل و ویرانگری دوری کنید.
پربازدیدترین