۰

لزوم همکاری امنیتی افغانستان با هند، روسیه و ایران

آذر صدیقی
سه شنبه ۲۶ اسد ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۲۱
دولت هند علاوه بر ساخت سد و پروژه های عمرانی، بالگردهای نظامی در اختیار افغانستان گذاشته است؛ مسکو نیز برای نشان دادن حسن نیت خود در ماههای گذشته ده هزار اسلحه کلاشینکف در اختیار نیروهای امنیتی افغانستان گذاشته است....
لزوم همکاری امنیتی افغانستان با هند، روسیه و ایران

در حال حاضر دولت افغانستان با کمبود تسلیحات نظامی و دفاعی برای رویارویی با تروریست ها مواجه است و باید به نوعی این کمبودها را احتمالاً از طریق هند و روسیه تامین کند. دولت هند علاوه بر ساخت سد و پروژه های عمرانی، بالگردهای نظامی در اختیار افغانستان گذاشته است؛ از سویی دولت مسکو برای نشان دادن حسن نیت خود در راستای همکاری با دولت کابل در ماههای گذشته ده هزار قبضه اسلحه کلاشینکف در اختیار نیروهای امنیتی افغانستان گذاشته است.
روسیه از حضور روزافزون آمریکا و ناتو در افغانستان بیمناک است. نیروهای ناتو و آمریکا بیش از ۱۴ سال در افغانستان حضور داشته اند اما در این مدت نه تنها صلح و ثبات در افغانستان بوجود نیامده است بلکه گروه تروریستی داعش نیز فعالیت های خود را در افغانستان افزایش داده و این خود می تواند مرزهای روسیه را با تهدیدات تروریستی مواجه سازد.
علاوه بر تهدید داعش، افزایش بیش از حد موادمخدر در روسیه که از مرز افغانستان وارد این کشور می شود مقامات روس را بر این داشته تا بطور جدی با پدیده تروریسم و قاچاق موادمخدر در افغانستان مبارزه کند.
روسیه و افغانستان عزمی جدی برای مبارزه با تروریسم و موادمخدر در منطقه دارند و در این میان تبادل اطلاعات امنیتی بین دو کشور می تواند به کاهش پدیده تروریسم و کاشت موادمخدر افغانستان کمک کند. علاوه بر روسیه، ایران نیز در راستای مبارزه با تروریسم با دولت کابل همکاری تنگاتنگی دارد و در روزهای اخیر نشستی با حضور استانداران استانهای همجوار ایران و افغانستان در استان خراسان رضوی برگزار شد و «رحمانی فضلی» وزیر کشور جمهوری اسلامی ایران نیز در این نشست حضور یافت تا راههای مبارزه با تروریسم، مبارزه با قاچاق موادمخدر و نیز افزایش همکاریهای اقتصادی و تجاری بین دو کشور مورد بررسی قرار گیرد.
مقامات دو کشور مجموع نشست های برگزار شده بین ایران و افغانستان را مثبت ارزیابی کرده اند. با ساخته شدن راه آهن خواف-هرات سطح مبادلات تجاری ایران و افغانستان در مرزهای شرقی کشورمان به بالاترین میزان خود خواهد رسید و از سویی هند می تواند از طریق بندر چابهار و از طریق کشورمان به آسیای میانه دسترسی پیدا کند. از سویی دیگر هند با کشور روسیه نیز همکاریهای استراتژیکی دارد و هدف و غایت همکاری های هند، ایران و افغانستان رسیدن به بازارهای آسیای میانه و در نهایت روسیه و اروپا است.

طرح تحول اقتصادی –امنیتی در منطقه با همکاری هند، ایران، افغانستان و روسیه در صورتی اجرایی خواهد شد که امنیت در افغانستان تامین شود و در همین راستا در ماههای گذشته نشست مشترک امنیتی ایران، افغانستان و روسیه در کابل برگزار شد. مشاور امنیت ملی افغانستان نیز با سفر خود به مسکو در تلاش است حمایت روسیه را برای همکاریهای امنیتی-دفاعی در حوزه افغانستان جلب نماید و با حمایت تسلیحاتی روسیه از دولت افغانستان، این کشور می تواند بر تروریست ها فایق آید.
در این بین، رقابتی پنهان بین روسیه با کشورهای عضو ناتو در افغانستان وجود دارد و بدون شک بر مناسبات افغانستان با کشورهای عضو ناتو تاثیرگذار خواهد بود. ماه گذشته اجلاس سران ناتو در «ورشو» پایتخت لهستان با حضور «اشرف غنی» و «عبدالله عبدالله» برگزار شد و در این نشست مقرر شد ناتو تا سال ۲۰۲۰ سالانه ۵ میلیارد دلار کمک مالی برای پشتیبانی از نیروهای امنیتی افغانستان اختصاص دهد. این اقدام ناتو دولت مسکو را بر آن داشته که همکاری های تسلیحاتی خود با افغانستان را برای نابودی گروه تروریستی داعش در این کشور افزایش دهد و عرصه را بر تروریستها در منطقه تنگ نماید.

آذر صدیقی- ارسالی به خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین