۰

فلوجه، اسرار تضاد جنگ غرب با داعش

احمد مرجانی نژاد
دوشنبه ۳۱ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۲۳:۱۵
حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق، طي قماري بزرگ، همه دارايي هاي سياسي خود را در سبد تداوم عملیات آزادسازی فلوجه گذاشت و در آزمون قهرمان شدن و يا سرنگوني و خائن شدن، شركت كرد...
فلوجه، اسرار تضاد جنگ غرب با داعش

سرانجام ارتش عراق ( یگانهای بازسازی شده ارتش عراق، متشکل از طوایف و گروههای مختلف عراقی) طي حمايت و مشاركت نیروهای الحشدالشعبی (بسیج شیعی) و بسیج عشایری (عمدتا اهل تسنن) طي حمله روز جمعه ۲۸خردادماه ۱۳۹۵، بازپس گیری شهر فلوجه را اعلام کردند. آنان مقر حكومت داعش، ساختمانهای شهرداری، پلیس و سازمانهای امنیتی را تحت كنترل خود درآوردند. مبارزين فاتح عراقي، بلافاصله بر فراز مقر حكومت داعش، پرچم عراق را به اهتزاز درآوردند. اينك بيش از ۷۰ % شهر تحت کنترل نیروهای دولتی عراق است.

رازهاي پيروزي در فلوجه
آمریکاییها، هم بمب افکن و هلیکوپترهای خریداری شده توسط ارتش عراق را در موعد مقرر تحويل ندادند و هم اصرار داشتندکه پوشش عملیات عليه داعش در فلوجه، باید توسط آنها انجام شود.
رهنمود اصراري نظاميان آمريكايي به حكومت حيدرالعبادي و همه رهبران عراق اين بود كه نيروهاي مسلح عراقي در اسرع وقت بايد فلوجه را ترك و به سمت موصل حركت كنند. لذا نيروهاي آمريكايي در همکاری با ارتش عراق در عملیات فلوجه، تعلل و كوتاهي عمدي بعمل آوردند و نظامیان عراقی مجبور شدند مواضع داعشی ها در فلوجه را با مسلسل های سنگین گلوله باران كنند.
حامیان «مقتدی الصدر» در بغداد دست به شورش زدند و به منطقه سبز، حریم حفاظت شده حکومت مرکزی، یورش بردند، وضعيتي كه دولت را مجبور کرد یگانهای ویژه ارتش خودرا در این منطقه مستقر نمايد و نتواند از آنها در عملیات فلوجه استفاده کند. لذا یگانهای ویژه الحشدالشعبی عهده دار انجام وظایف یگانهای ویژه ارتش عراق شدند. طي فشار آمريكا، پيشمرگه های کرد به اين بهانه که در صورت خروج نیروهای شان از مناطق کردنشین ممکن است امنیت این مناطق از سوي داعش مورد تهديد قرار گيرد، در عملیات فلوجه مشارکت ننمودند و اين چراغ سبزي براي داعش بود تا بدون احتياط و با تمام توان در فلوجه بجنگد.
رسانه های گروهي تحت نفوذ کشورهای غربي، عربی، ترکیه، طي راه اندازی جنگ رواني رسانه ای، به ايجاد فضای مصنوعي و مسموم «درگيري هاي مذهبي» پرداختند و در صدد بودند، ضمن ايجاد تفرقه در صفوف مبارزين، نیروهای اهل تسنن را از مشارکت در عملیات باز دارند و یا حتی آنها را وادار به شورش کنند.
شرايط براي دولت و مجلس عراق آنچنان تنگ و حساس گرديده بود كه هر آن واهمه هاي نانوشته «کودتا» در بغداد احساس مي شد. با لحاظ شرایط مذكور، حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق، طي قماري بزرگ، همه دارايي هاي سياسي خود را در سبد تداوم عملیات آزادسازی فلوجه گذاشت و در آزمون قهرمان شدن و يا سرنگوني و خائن شدن، شركت كرد. البته در تصميمگيري خاتمه دهي به عمليات آزادسازي فلوجه، مشورت دهي هاي همپیمانان «جبهه مقاومت» نقش قابل توجهي داشت. مستشارانی که به وی اطمینان داده بودند در صورت حمايت سياسي و نظامي، آنها قادر به شكست دادن و حتي نابودي داعش هستند.
آقاي العبادي، عليرغم اصرار، توصيه ها و مشورتهاي آمريكاييها، با اعتماد به نظر مستشاران و مربيان ايراني، كمك نيروهاي مردمي نظير الحشدالشعبي، توانست زمينه هاي موفقيت فتح فلوجه را فراهم سازد. نقشه عملیات طوري طراحي شده بود که علاوه بر ورود سریع به شهر، کمترین آسیب به غیرنظامیان وارد شود و حساسیتهای قومی و مذهبی که بیم آن می رفت، تحقق نيابد.
اينك، نخست وزير عراق آقاي العبادي، نياز و حس وحدت ملي را در قلوب مردم عراق، زنده كرده است. اگرچه پاکسازی فلوجه از نيروهاي شيطاني به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت ولی مسلماً در مرحله بعدي، آقای العبادی و هم پیمانانش، به تصفیه حساب با خائنين، خالي كنندگان پشت نیروهای خط مقدم و به هم زنندگان تداوم عملياتها، خواهند پرداخت تا با پاکسازی پشت جبهه، مرحله بعدی عملیات که همان آزادی موصل است را ادامه دهند. در حالي كه پس از فتح فلوجه، حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق، اعلام كرد: «هدف بعدي حمله به مقر نيروهاي داعش در موصل و آزادسازي اين شهراست»
شهر مهم موصل، واقع در شمال عراق، بزرگترین پایگاه حكومت داعشي ها محسوب میگردد. پیش از حمله نيروهاي داعشي، بیش از یک میلیون تن جمعيت داشت و اکنون هم که تحت کنترل داعشي ها قرار دارد، صدها هزار تن زندگی میکنند. البته پیشبینی میشود، حمله به موصل بسیار مشکل خواهد بود. اگرچه اکثر جمعیت شهر موصل را اهل تسنن تشكيل ميدهند، ولي مسلما در حمله به موصل نيز علاوه بر ارتش عراق، نيروهاي مسلح دولت خودمختار کُرد، شبه نظامیان شیعه، نيروهاي مسلح عشاير سنی مذهب نيز مشارکت خواهندكرد.

تحليل:
پس از حذف داعش در عراق، محتملاً:
الف – نیروهای مختلف مبارز عراقي

۱- درگیر رقابت هاي تعيين رهبری و حاكميتي خواهند شد.
۲- همکاری هایي فراتر از مسائل فرقه ای و مذهبی، ميان نيروهاي مختلف، شکل خواهد گرفت.

ب- نيروهاي داعش
تا یکسال قبل، نيروهاي داعش، در سوریه و عراق بر سر زمینی به وسعت ٢٠٠ هزارکیلومتر مربع با جمعيتي حدود ۸ ميليون تن حكمراني مي نمودند، اما امروز حدود ۵۰% سرزمینهای تصرف شده را از دست داده اند. عليرغم حكومت و اقتدار داعش در مناطقي نظير موصل، استان نینوا، بخشی از استان الانبار و برخی از استانهای شرقی سوریه، بعد از حملات به شمال حلب، كليه گروههاي تروريستي همسو، مجبور به عقب نشيني به سمت مرز ترکیه کرده اند.
طبق محاسبات غربي ها، داعش ظرفيت انتقال به نقاط مختلف جهان اسلام را داراست. در راستاي فشار به كشورهاي متخاصم رقيب، گروه مذكور و نيز گروه هاي تروريستي مشابه را تحت عناوين متفاوت، ميتوان به مناطق حساس همانند ليبي، سودان، يمن و يا مناطق راهبردي نظير افغانستان، آسياي ميانه و قفقاز گسيل كرد.

ج- مواضع منطقه اي و بين المللي
۱- رژیم بشار اسد و متحدانش ( ج.ا.ايران، روسيه، حزب الله لبنان) در سوریه به مقابله جدي با داعش می پردازند، ضمن آن كه در شمال سوريه، اكراد مسلح مبارز، نقش مهمی در مقابله با داعش ایفا مي كنند. در اين جبهه، غرب به رهبري آمريكا، برحسب تمايلات و مطالبات محافل صهيونيسم بين الملل، ضمن آنكه درصدد سرنگوني عوامل و سيستم پايداري جبهه مقاومت در منطقه است. در راستاي تحقق طرح هاي ايجاد درگيريهاي مذهبي و قومي از طريق همسويي برخي كشورهاي عربي به رهبري رژيم آل سعود و نيز دولت حزب عدالت و توسعه تركيه، خواهان تداوم درگيري در منطقه، تضعيف جهان اسلام، ترسيم چهره نامطلوب و تروريستي از اسلام در منطقه و جهان است.

۲- اگر داعش در سوریه مغلوب و متواري گردد، از منظر غربیها این یک شکست کامل تلقي نمي گردد، در حالیکه چنانچه داعش در عراق بازنده و شكست بخورد، از منظر غربي ها و متحدانش یک پیروزی محسوب خواهد شد. بنابراین مي توان ابراز داشت: جنگ عليه داعش، توصيف گر دو نبرد کاملاً متفاوت است: نبرد با داعش در عراق و سوريه، دو جنگ خونین علیه یک هدف، اما با مقاصد سیاسی مخالف یکدیگر و شاید هم غیرقابل سازش، همدیگر را قطع میکنند.

۳- غرب به رهبري آمريكا، مدعي است در جبهۀ سوریه، مخالف و دشمن داعش است، ولی همزمان با رژیم دمشق ( بشاراسد) نیز دشمن و به خصومتش ادامه ميدهد. در حاليكه در عراق نيز ارتش و شبه نظامیان کُرد (پیشمرگه ها) جزو متحدان آمریکا و اروپا، ارزيابي و تلقي ميگردند.
احمد مرجاني نژاد – مترجم رسمي، پژوهشگر مسائل بين الملل
خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین