۰

آینده صلح و جنگ افغانستان به روایت اوباما

شنبه ۸ جوزا ۱۳۹۵ ساعت ۱۴:۰۸
طالبان شناسی رییس جمهوری امریکا در واقع، ریشه در روابط پیچیده، درهم تنیده و چند لایه ای دارد که ایالات متحده از سال ها پیش تاکنون با همه جریان های فعال و تاثیرگذار در افغانستان از جمله طالبان داشته...
آینده صلح و جنگ افغانستان به روایت اوباما

باراک اوباما؛ رییس جمهوری امریکا گفته است که بعید به نظر می رسد طالبان در شرایط کنونی رغبتی به گفتگوهای صلح با افغانستان داشته باشند.
او که در حاشیه اجلاس جی هفت (هفت کشور صنعتی جهان) در جاپان سخن می گفت، افزود طالبان یک گروه خشن و جنایتکار است و پالیسی این گروه تداوم برنامه های گذشته آن خواهد بود و آنها به خشونت ادامه خواهند داد.
او گفت: هیچ انتظاری وجود ندارد که طالبان دست کم در کوتاه مدت دست از خشونت بردارند و به فعالیتی که طی دو دهه انجام داده اند نقطه پایان بگذارند.
رییس جمهوری امریکا پیش‌بینی کرد که رهبر جدید طالبان ــ هیبت الله آخندزاده ــ نیز راه رهبران گذشته طالبان را تعقیب خواهد کرد و در این صورت، جنگ طالبان و دولت افغانستان دوامدار خواهد بود.
او گفت که طالبان کسی را به عنوان رهبر تعیین می کنند که رویکرد گذشته این گروه را اعمال کند.
اوباما افزود:"نباید انتظار داشت که رهبر جدید طالبان یک لیبرال دموکرات باشد".
این موضع گیری رییس جمهوری امریکا در مورد رویکرد رهبر جدید گروه طالبان نسبت به معادله جنگ و صلح افغانستان، بی تردید، بسیار واقع بینانه تر از اظهار نظرهای خوش بینانه عناصر وابسته به دولت افغانستان است؛ کسانی که پس از هر تحولی، امیدهای از دست رفته شان نسبت به روند شکست خورده، راکد و منفعلانه صلح، احیا می شود؛ اما در نهایت، آنچه هرگز تغییر نمی کند مواضع راهبردی گروه طالبان نسبت به این روند است.
رییس جمهوری امریکا بهتر از هر کس دیگری می داند که طالبان چه گروهی است، چه رویکردهایی دارد، سوابق جنایی و عملکردهای تروریستی آن چیست، چه مسیری را می پیماید و در نهایت، عناصری که یکی پس از دیگری به رهبری این گروه تروریستی برگزیده می شوند، از چه شاخصه ها، ویژگی ها و سوابقی برخوردار اند.
طالبان شناسی رییس جمهوری امریکا در واقع، ریشه در روابط پیچیده، درهم تنیده و چند لایه ای دارد که ایالات متحده از سال ها پیش تاکنون با همه جریان های فعال و تاثیرگذار در افغانستان از جمله طالبان داشته و اکنون پس از حضور نظامی امریکا در افغانستان در سال ۲۰۰۱ میلادی این روابط، ابعاد گسترده تر و پیچیده تری نیز پیدا کرده است.
با این توضیح، بدیهی است که باراک اوباما نسبت به هر کسی دیگر، محق است که درباره رویکردها، راهبردها، رهبران و آینده گروه طالبان، اظهار نظر کند؛ اما آنچه در این میان، وجود دارد این است که کسی از رییس جمهوری ایالات متحده، انتظار تحلیل سیاسی روابط درونی گروه طالبان را ندارد.
او پیش از آنکه «کارشناس» مسایل مربوط به طالبان باشد، رییس جمهوری کشوری است که از ۱۵ سال پیش تاکنون به منظور برانداختن قدرت سازمان یافته دولتی، درهم کوبیدن نیرو و توان نظامی و انهدام کانون های فرماندهی و رهبری طالبان به عنوان یک گروه «تروریستی» به افغانستان لشکرکشی نظامی کرده است؛ بنابراین، او و دولتی که آقای اوباما رهبری آن را بر عهده دارد، نسبت به هر مرجع دیگری مسؤولیت دارد تا در خصوص هر تحولی که در ساختار رهبری و فرماندهی گروه طالبان به وقوع می پیوندد، راهبردهای کاربردی و مشخصی را تدوین، تبیین، ارائه و عملیاتی کند.
آقای اوباما وقتی می داند که طالبان یک گروه «خشن و جنایتکار» استو جنگ این گروه با دولت افغانستان، دوام دار خواهد بود و لذا انتظار ندارد که رهبر جدید این گروه؛ هیبت الله آخندزاده یک لیبرال دموکرات باشد؛ بنابراین، در برابر باید استراتژي روشن ایالات متحده در جنگ علیه تروریزم را نیز ارائه و عملیاتی کند؛ استراتژي‌ای که بر پایه آن، هم طالبان و هم حامیان خارجی آنها به این نتیجه برسند که پیروزی در جنگ، امکان پذیر نیست و شکست و سرکوب و نابودی و انهدام هسته های نظامی و تروریستی این گروه، سرنوشت محتوم و ناگزیر در انتظار آن است.
باراک اوباما همچنین می داند که کشتن رهبران طالبان –حتی اگر فرضیه مرگ ملا منصور توسط پهپادهای امریکایی را درست قلمداد کنیم- رویکردی نیست که موجب تضعیف بنیادی این گروه و کاستن از قدرت آن در سازمان دهی و انجام حمله های مرگبار تروریستی و پیشبرد جبهات جنگ منظم در سراسر افغانستان گردد.
با این وصف، انتظاری که از ایالات متحده و رییس جمهوری این کشور، وجود دارد این است که به جای تحلیل و آنالیز سیاسی رویکردها و راهبردهای رهبران طالبان، راهبرد کاربردی امریکا به عنوان فرمانده جبهه ضد ترور دارای نیروی نظامی در افغانستان را ارائه و عملیاتی کند.
در غیر این صورت، بر اساس آنچه اوباما پیش بینی کرده مردم افغانستان، همچنان قربانی خون ریزی ها و جنایت های هولناک گروه طالبان خواهند شد؛ بی آنکه جهان و امریکا کمترین مسؤولیتی را در قبال این امر بر عهده بگیرند.
محمدرضا امینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین