۰

سوریه؛ عرصه رویارویی ابرقدرت ها

سیدعلی حسینی
يکشنبه ۲۵ دلو ۱۳۹۴ ساعت ۲۱:۰۷
انتظار می رود به زودی شاهد رویارویی مستقیم ارتش سوریه با نیروهای ترکیه باشیم. فرقی نمی کند که این رویارویی زمینی باشد یا هوایی؛ آنچه اهمیت دارد این است که ترکیه‌ مستقیما اقدام به تجاوز نظامی به سوریه کرده است.
سوریه؛ عرصه رویارویی ابرقدرت ها


فدریکا موگرینی؛ مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفته که جامعه جهانی با آنچه که وی آن را لحظه‌ای‌ سرنوشت‌ساز در رابطه با سوریه خوانده، روبرو است.
خانم موگرینی در آستانه آخرین دور از نشست رهبران جهان در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت که رهبران جهان باید توافق شان برای خاتمه درگیری ها در سوریه را ظرف یک هفته و به دنبال آن شروع کمک های بشردوستانه به این کشور، تحقق بخشند.
پیشتر به نقل از مقامات شرکت کننده در این کنفرانس گزارش شد که قدرت‌های جهان در نشست مربوط به سوریه با "پایان همه خصومت‌ها" ظرف یک هفته موافقت کرده‌اند.
از سوی دیگر،‌ ترکیه در روز شنبه و یکشنبه مواضع نیروهای کرد سوریه را زیر آتش توپخانه گرفته است.
مولود چاووش اوغلو؛ وزیر خارجه ترکیه، از احتمال عملیات زمینی این کشور و عربستان سعودی در سوریه خبر داده است.

از عربستان هم خبر می رسد که این کشور، جنگنده هایش را به منظور حمله به سوریه در پایگاهی در ترکیه مستقر کرده است.
به این ترتیب، سوریه می رود تا آماده یکی از مهیب ترین جنگ های پایان تاریخ شود.

هیچ نشانه ای از بهبود وضعیت، در دست نیست. همه چیز حاکی از صف آرایی های تازه نظامی قدرت های منطقه ای و بین المللی برای جنگی خونین و هولناک در زمین سوریه است.

ماجراجویی های اعراب و ترکیه که این روزها به رغم تمام اختلافات و حتی خصومت های تاریخی و ایدئولوژیک شان به متحدانی نزدیک بر علیه مردم سوریه، تبدیل شده اند، به معنای آن است که دست های نیرومندی آنها را به این اقدامات تحریک آمیز و ویرانگر، تهییج و تشویق می کند.

اگرچه در این میان، بعضا صداهای امیدبخشی مانند گفتگوی تلفنی پوتین و اوباما نیز شنیده می شود؛ اما چیزی در عرصه میدانی سوریه، تغییر نکرده است.

ترکیه عملاً با ارتش و کردهای سوریه درگیر است تا مانع از قطع شریان های کمک رسانی خود به گروههای تروریستی مورد حمایت اش در حومه حلب شود.

انتظار می رود به زودی شاهد رویارویی مستقیم ارتش سوریه با نیروهای ترکیه باشیم. فرقی نمی کند که این رویارویی زمینی باشد یا هوایی؛ آنچه اهمیت دارد این است که ترکیه‌ مستقیما اقدام به تجاوز نظامی به سوریه کرده است.

از نظر رژيم اردوغان، مبارزان کرد سوری «تروریست» اند و باید نابود شوند؛ اما ظاهرا امریکا چنین نظری ندارد.
پیش از این، کردها از کمک های نسبی امریکا هم برخوردار بوده اند؛‌ اما اخیرا آنها به روسیه نزدیک شده اند.

گفته می شود یک نمایندگی سیاسی از احزاب مبارز کرد سوری، به تازگی در مسکو افتتاح شده و به دنبال آن، روسیه خواستار مشارکت نمایندگان کرد در نشست های صلح مربوط به سوریه شده است؛ اما ترکیه به شدت با آن مخالفت می کند.

پیش بینی می شود رویارویی مستقیم ترکیه و کردها به سرعت، به داخل مرزهای ترکیه مخصوصا در شهرهای کردنشین این کشور نیز گسترش پیدا کند.

در آن صورت، دیگر عملا مرزی میان ترکیه و سوریه وجود نخواهد داشت؛ زیرا اعتبار سیاسی مرزهای جغرافیایی، با گلوله باری های هدفمند و تجاوزکارانه ترکیه علیه سوریه، عملا از میان رفته است.

با این حال، در صورتی که ترکیه و اعراب وارد جنگ زمینی در سوریه شوند، آنگاه بهتر می توان نسبت به آینده بازی خونین جاری در سوریه، داوری کرد.

دولت دمشق، صریحا اعلام کرده است که تا آزادی کامل سوریه، خواهد جنگید؛ اما همزمان بر تعهد خود مبنی بر شرکت در نشست های صلح هم تاکید کرده است.

این پیامی آشکار به کشورهای حامی تروریزم است که می خواهند زیر نام تامین کمک های بشردوستانه با برقراری آتش بس فوری و سراسری در سوریه، به تروریست های تحت حمایت خود، جانی تازه ببخشند و از آنسو برنامه های خود برای اشغال سوریه و براندازی دولت دمشق را مورد تجدید نظر قرار دهند؛ اما دمشق که اکنون در سراشیبی پیروزی قرار گرفته و تا ۱۵ کیلومتری مرز ترکیه نیز پیش رفته است، مصمم است تا کار تروریست ها را تمام کند. این درست همان چیزی است که اعراب، ترکیه، امریکا و اروپایی ها را به شدت نگران و آشفته کرده است.

امریکا و اروپا، روسیه را مسؤول این وضعیت می دانند و ترکیه و اعراب نیز به نیابت از امریکا و اروپا در حال نشان دادن چنگ و دندان به دولت دمشق اند.

در این میان، تنها نتیجه ای که به نظر می رسد بیش از هر چیزی امکان پذیر و عملی خواهد بود، سخنان هشدارآمیز اخیر مدودف؛ نخست وزیر روسیه است که گفت اگر جنگ در سوریه متوقف نشود می تواند به وقوع جنگ جهانی سوم، منجر شود.
سیدعلی حسینی- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین