۰

قندوز به سرخط خبرها بازگشت

چهارشنبه ۱۵ میزان ۱۳۹۴ ساعت ۱۶:۵۲
قندوز به سرخط خبرها بازگشت

مسؤولان امنیتی می گویند که صبح امروز میدان اصلی شهر قندوز و فرماندهی پولیس این شهر مورد حملات موشکی طالبان قرار گرفته است.
سید سرور حسینی؛ سخنگوی فرماندهی پولیس قندوز به خبرگزاری جمهور گفت: صبح امروز تعدادی از مخالفین با حملات موشکی شان میدان اصلی شهر و مقر فرماندهی پولیس را دوباره هدف قرار داده اند.
وی افزود که پس از حملات موشکی طالبان، درگیری شدید میان نیروهای امنیتی و گروه طالبان رخ داده که در نتیجه آن، ۸ طالب کشته شده است.
به گفته آقای حسینی، به نیروهای امنیتی آسیبی نرسیده است.
این درگیری پس از آن صورت می گیرد که پس از سقوط شهر به دست طالبان عملیات هوایی و زمینی در آن ولایت پس از یکبار توقف صبح امروز دوباره آغاز شده است.
با این حال، عملیات هوایی نیروهای ناتو در پی بمباران شفاخانه داکتران بدون مرز در قندوز متوقف شده است.
حمله دوباره تروریست های طالبان به شهر استراتژیک قندوز نشانگر آن است که سلطه بر این شهر همچنان در اولویت راهبرد نظامی تروریزم قرار دارد و طالبان از چند جهت تمایل دارند سلطه خود بر قندوز را مستحکم کنند:
۱. یکی از اصلی ترین انگیزه های این گروه تروریستی برای سلطه بر قندوز، کارکرد راهبردی این شهر مهم برای نقشه های بعدی تروریست ها و حامیان خارجی آنها به منظور توسعه تروریزم به سراسر شمال است.
درست به همین دلیل هم بود که همزمان با سقوط شهر قندوز و سلطه سه روزه طالبان بر این شهر، بلافاصله مناطق دیگری در بغلان، تخار و بدخشان و به دنبال آن سر پل نیز ناامن شدند و ولسوالی هایی به دست طالبان افتادند.
حتی اگر هیچ انسجام سازمانی و برنامه ریزی راهبردی در عقب ریزش دومینویی ولسوالی های شمالی پس از سقوط قندوز وجود نداشته باشد، نفس همزمانی این رویدادها با رویداد سقوط قندوز نشان دهنده آن است که عوامل نفوذی یا هواداران محلی تروریزم و طالبان به نبرد قندوز به مثابه نبرد سرنوشت نگاه می کنند و امیدوار اند با تحکیم تسلط طالبان بر قندوز، آنها نیز بتوانند از یک پشتوانه نظامی و امنیتی نیرومند برخوردار شوند تا بتوانند ادامه پروژه ناامن سازی و توسعه تروریزم در شمال را با خاطری آسوده به پیش ببرند.
بعد از آنکه قندوز سقوط کرد ولسوالی های اشغال شده در ولایت های همجوار هم سقوط کردند و این دو امر، از نقطه نظر راهبردی، ارتباط معناداری دارند.
با این حساب، با جرأت می توان نتیجه گرفت که حمله مجدد طالبان به شهر قندوز نشان دهنده آن است که آنها هیچگاه از قندوز دست نخواهند کشید.
۲. اهمیت دوم قندوز برای تروریست ها، وجود مرز مشترک میان این ولایت با کشور تاجیکستان است. بندر راهبردی شیرخان و دریای آمو که مرز میان افغانستان و تاجیکستان را تشکیل می دهد در همین ولایت قرار دارد؛ بنابراین، سلطه تروریست ها بر شهر قندوز، نخستین و مهم ترین گام برای صدور تروریزم از افغانستان به آسیای میانه است که به نظر می رسد در دستور کار حامیان منطقه ای و بین المللی طالبان و تروریزم قرار دارد و هدف از آن، درگیر کردن روسیه با تروریزم در درون محدوده سلطه و نفوذ آن کشور است.
بنابراین، تلاش مکرر طالبان برای اشغال قندوز، از یک حمایت نیرومند خارجی نیز برخوردار است و اهداف استراتژیک و بنیادی را دنبال می کند.
۳. موضوع سوم نیز این است که طالبان از دیرباز به قندوز نگاهی راهبردی و عمیق داشته اند. بربنیاد گزارش ها، قندوز آخرین شهری بود که نیروهای طالبان در سال ۲۰۰۱ پس از سقوط آن رژيم توسط نیروهای خارجی، آن را رها کردند و اینک پس از ۱۴ سال از آن رویداد، قندوز یکبار دیگر نخستین شهری می شود که طالبان آن را اشغال می کنند و یا مستمرا به دنبال اشغال آن هستند.
۴. در این میان، مساله چهارمی نیز وجود دارد و آن، نفوذ عمیق و گسترده ای است که طالبان و همپیمانان خارجی آنها در قندوز دارند.
بر اساس گزارش ها، با وجود آنکه اکنون دیگر هیچ پرچم سفیدی بر فراز زندان، اداره پولیس و میدان ترافیک شهر قندوز به نشانه سلطه طالبان، برافراشته نیست؛ اما طالبان همچنان در زیر پوست شهر حضور دارند.
خانه ها انباشته از جنگجویانی است که اینک در هیات غیر نظامیان بی دفاع، حضور خود را در شهر حفظ کرده اند.
طی ۱۰ روز گذشته نیز جنگ همچنان در محدوده شهری قندوز باقی مانده و اینها همه نشان دهنده آن است که تروریست ها مانند یک انبار باروت، امنیت شهر را در شعاع تهدید خود قرار داده اند.
به این ترتیب، قندوز تا زمانی که در سرخط استراتژی امنیتی و نظامی تروریست ها جای دارد، همچنان در سرخط خبرها باقی خواهد ماند.
عبدالمتین فرهمند- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


به اشرف غنی و عبدالله جا شرم است
پربازدیدترین