۰

امریکا به روایت کرزی

نرگس اعتماد
جمعه ۳۰ عقرب ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۲۸
اهمیت مواضع تازه آقای کرزی در این است که این موضع گیری های او نسبت به اظهارات مشابه در گذشته، از صراحت بیشتر و بهتری برخوردار است و همین امر نیز میزان صداقت این مواضع را نسبت با موارد مشابه آن در گذشته، افزایش می دهد.
امریکا به روایت کرزی

حامد کرزی؛ رییس جمهور پیشین از سیاست امریکا در قبال افغانستان به شدت انتقاد کرده است.
وی تصریح کرد که در ملاقات های خصوصی، مقامات غربی، تصدیق می کردند که پناهگاه های تروریزم در پاکستان است؛ ولی سعی می کردند بر آن پرده بیاندازند و حتی از افغانها خواهش می کردند که در این مورد سکوت کنند و وقتی که او صحبت کردن را در این مورد آغاز کرد روابط متشنج شد.
آقای کرزی افزود:«من به جز بلندکردن صدا راه دیگری برای نجات افغانستان از بی اعتدالی، خشونت و بدرفتاری حضور قوای خارجی نداشتم و باید با صدای بلند فریاد می زدم و با استفاده از حربه بیان برای جلوگیری آنها هشدار می دادم.»
کرزی گفت که او احساس کرد که امریکا منافع وسیعتری دارد و او سعی می کرد که در تلاش های امریکا برای رسیدن به منافع خودش، منافع افغانستان پایمال نشود.
به گفته وی، بعد از این حوادث او در مورد نیت امریکا شک پیدا کرد و از این رو پیمان امنیتی را امضا نکرد.
او افزود:«من نمی توانم آن را کاملاً ناکام بخوانم؛ ولی می توانم بگویم این ماموریت چیزی را که ما توقع داشتیم برای ما نیاورد.»
اهمیت مواضع تازه آقای کرزی در این است که این موضع گیری های او نسبت به اظهارات مشابه در گذشته، زمانی که او ریاست جمهوری افغانستان را بر عهده داشت از صراحت بیشتر و بهتری برخوردار است و همین امر نیز میزان صداقت و باورپذیری این مواضع را نسبت با موارد مشابه آن در گذشته، افزایش می دهد.
یک قاعده قبول شده ذهنی این است که رؤسای جمهور پیشین به دلیل همین افشاگری ها و موضع گیری های صریح و بی پرده و بی ملاحظه بعدی است که به یکباره محبوب قلوب می شوند و نسبت به زمانی که بر سر قدرت هستند، مورد تحسین بیشتری قرار می گیرند؛ زیرا آنها اکنون که سمتی ندارند مجبور نیستند تحت نفوذ این یا آن قدرت خارجی، برای هر اظهار نظری مصالح و ملاحظاتی فراتر از آنچه خود مد نظر دارند در نظر بگیرند و بر این اساس، اظهارات خود را به مثابه رییس جمهور یک کشور بزرگ و به نمایندگی از میلیون ها نفر مورد سانسور و دستکاری قرار دهند.
با این حال، اظهار نظرهای هر رییس جمهوری سابق و در این مورد خاص آقای کرزی، با وجود حسن صراحت و پیراستگی از مصالح و منافع کلان کشوری و رهایی از تیغ سانسور، یک نقص بزرگ نیز دارد و آن اینکه این اظهار نظرها متاسفانه دیگر چیزی را تغییر نمی دهد.
آقای کرزی اگر هرروز به تعبیر خودش، صدای خود را بلند کند و فریاد بزند، میراث سیاسی او همان چیزی است که مردم افغانستان و ناظران مسایل سیاسی می دانند و می شناسند.
به عنوان نمونه امضای او در پای سند استراتژیک با امریکا برای یک تاریخ همچنان خواهد ماند و مردم نمی توانند فراموش کنند که این لویه جرگه فرمایشی و غیر مشروع او بود که برای پیمان امنیتی ای که هنوز تا آن زمان متن آن آماده نبود مشروعیت کذایی و دروغین ایجاد کرد.
این او بود که به رغم دیدن همه انحراف ها و دوگانه رفتاری های امریکا و غرب در افغانستان، تا آخرین فرصت ممکن با حمایت آنها در قدرت ماند و هیچگاه در برابر مردم افغانستان، از آنچه امریکا در افغانستان می خواهد و تباین و تناقض این خواسته با منافع بزرگ ملی افغانستان، چیزی نگفت.
با این حال، می توان از امریکایی که کرزی معرفی می کند، در تعامل آن کشور با حکومت تازه افغانستان، درس هایی گرفت.
کارگزاران حکومت وحدت ملی اکنون با تکیه بر این تجربیات سلف خویش، می توانند راه و رویکرد خویش را خود برگزینند؛ این که از میان تضاد و تباینی که منافع و اهداف حضور امریکا در افغانستان با منافع ملی افغانستان دارد، کدامیک را برمی گزینند: امریکا یا افغانستان.
تا اینجای کار به نظر می رسد به رغم تجربه تلخ کرزی از دوگانه رفتاری امریکا در ماموریت مشکوک افغانستان، حکومت وحدت ملی، بنا را بر جلب رضایت امریکا به هر قیمتی گذاشته است.
اشرف غنی در نخستین اقدام کاری خود، پیمان به بن بست خورده امنیتی با امریکا را امضا کرد؛ این در حالی بود که ده ها معضل بنیان برانداز و ویرانگر داخلی از تروریزم و ناامنی، تا فساد اداری، سوء مدیریت، تعویق نتایج انتخابات، تشکیل کابینه و بی ثباتی سیاسی، مواد مخدر، حملات راکتی پاکستان و...، کشور را تا آستانه تلاشی و فروپاشی پیش برده بود.
این نشان می دهد که منافع امریکا خط سرخ کارگزاران حکومت وحدت ملی است و آنها هیچگاه نمی خواهند یا نمی توانند حداقل به اندازه کرزی، نسبت به آنچه امریکا می خواهد و انجام می دهد با شجاعت و مسئولیت، چالش و پرسش کنند.
نرگس اعتماد- خبرگزاری جمهور
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *

پربازدیدترین