۲

پس از کریمیه، ناگورنو قره باغ

پنجشنبه ۱۸ ثور ۱۳۹۳ ساعت ۱۸:۰۴
پوتین سوار بر اسپ، موفقیت‌های اخیر خود در کریمیه به احتمال زیاد به فکر مصالحه نیست. شماری از مقامات دولت اوباما می‌گویند که پوتین می‌خواهد روابط روسیه با غرب را بهبود بخشد و معامله بر سر قفقازجنوبی آسان‌ترین راه برای انجام این کار است. اما این طرز تفکر از واقعیت بسیار به دور است..
پس از کریمیه، ناگورنو قره باغ

در اوایل ماه می، دولت اوباما از تلاش‌های جدیدی برای حل و فصل مناقشه ناگورنو قره باغ بین ارمنستان و آذربایجان پرده برداشت. این نه نخستن تلاش است و به احتمال زیاد آخرین هم نخواهد بود. اما در پی الحاق کریمیه به روسیه، به نظر می‌رسد ایالات متحده قصد دارد این جنجال طولانی را، که مسکو برای حفظ نفوذ خود در منطقه به آن دامن زده است، حل کند.
در آستانه فروپاشی اتحادجماهیرشوروی، مناقشه بین ارمنستان و آذربایجان زمانی آغاز شد که اقلیت ارامنه ساکن در استان ناگورنوقره باغ آذربایجان برای پیوستن به ارمنستان بسیج شدند. مسکو هر دوطرف را مسلح ساخت و آنها را در برابر یکدیگر به بازی گرفت. و بدین ترتیب، یک منازعه محلی بر سر یک منطقه با ۹۰ هزار باشنده، به یک جنگ منطقه‌ای تبدیل شد. برای نزدیک به شش سال، کشورهای تازه استقلال یافته ارمنستان و آذربایجان برسر قلمرو جنگیدند که حاصل آن ۳۰ هزار کشته و یک میلیون پناهنده‌ی جدید بود. درنهایت، ارمنستان پیروز شد، و ناگورنوقره باغ و هفت منطقه‌ی دیگر را از کنترل آذربایجان خارج کرد.
پایان جنگ اما به معنای پایان کشمکش نبود. هردوطرف مرتب آتش بس سال ۱۹۹۴ را نقض کرده اند، و درگیری‌های مرگبار هر هفته اتفاق می‌افتد. مسکو، با افشای اطلاعات به ارمنستان و فروش اسلحه به هردو طرف، آنها را به جنگ تشویق کرده است. علاوه بر این، روسیه هزاران سرباز در ارمنستان دارد، دفاع هوایی این کشور و کنترل عناصر کلیدی اقتصاد و زیرساخت های آن به دست آنها است. تا زمانی که مسکو در پشت ایروان ایستاده باشد، باکو نمی‌تواند با همسایه خود به صلح برسد.

مسکو به نوبه خود بی‌ثباتی موجود را به عنوان راهی برای حفظ کنترل بر قفقاز جنوبی به نفع خود می‌بیند. برای نمونه، اختلافات حل نشده حضور دوام‌دار نیروهای روسی را در ارمنستان تضمین می‌کند و تا زمانی که نیروهای روسیه در این کشور حضور دارند، ارمنستان نمی‌تواند با غرب نزدیک شود. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، در پاییز گذشته سرژسارکیسیان، رئیس جمهور ارمنستان را به مسکو فراخواند. بلافاصله پس از آن، سارکیسیان گفت که ارمنستان از شورای همکاری شرقی اتحادیه اروپا خارج می‌شود و به جای آن به اتحادیه‌ی گمرکی مسکو می پیوندد.
دهه‌ها است که واشنگتن برای حل و فصل مناقشه ناگورنو قره باغ از طریق سازمان امنیت و همکاری اروپا کوشش می‌کند، که ریاست آن را ایالات متحده امریکا، روسیه و فرانسه به گونه نوبتی به پیش می‌برند. اما این تلاش‌ها تاکنون با موفقیت‌هایی همراه نبوده است. درگذشته، ارمنستان برحفظ ناگورنوقره باغ قاطعانه تاکید می‌کرد، در حالی که، به دیگر مناطق آذری زیرکنترل خود به عنوان برگ برنده در گفتگوهای صلح نگاه می‌کرد. اما امروز رهبران ارمنستان حتی مصالحه جزئی ارضی را رد می‌کنند. آذربایجان، به نوبه خود، به جامعه بین‌المللی اعتماد ندارد و می‌خواهد با تقویه قدرت نظامی خود ارمنستان را مجبور به ترک سرزمین‌های اشغالی کند و می‌شود گفت که دخالت‌های روسیه، تاحدی مسئول سخت شدن موقف دو کشور است.
اساسا، تلاشهای صلح به این دلیل شکست خورد که ایالات متحده، ارمنستان و آذربایجان را به عنوان دو طرف اصلی مناقشه می‌دانست و نقش روسیه را در طولانی ساختن آن نادیده می‌گرفت. به عنوان مثال، وزیران خارجه و مذاکره کنندگان ویژه امریکا از رؤسای جمهوری ارمنستان و آذربایجان انتقاد می‌کردند که "مردم خود را برای پذیرش صلح" آماده نساخته اند و نمی‌خواهند به توافق برسند. آنها میلیون‌ها دالر را برای ایجاد روابط بین دو جامعه سرمایه گذاری کرده اند، اما هرگز یک استراتژی برخورد با مسکو را شکل نداده اند. تا زمانی که وقایع کریمیه اتفاق نیفتاده بود، واشنگتن نقش مسکو در درگیری‌های قومی را نادیده می‌گرفت.
حالا که روسیه به دلایل دیگر با غرب درافتاده است، هیچ دلیلی برای مبهم نگهداشتن این موضوع وجود ندارد. روسیه آماده استفاده از نیروی نظامی (مانند اوکراین و گرجستان) است و از فرآیندهای انتخاباتی و نهادهای جامعه مدنی (چنان‌که از شهروندان روسیه در انتخابات اخیر آذربایجان، گرجستان و لتوانیا حمایت کرد) برای به دست آوردن اهداف خود استفاده می‌کند و غرب باید به مقابله بپردازد.
اما آیا این مذاکرات به نتیجه می‌رسد؟ برخی از عوامل برای رسیدن به صلح مساعد است. به نظر می‌رسد شماری از قدرت‌های همسایه از حل و فصل مسئله حمایت می‌کنند. بیانیه اخیر رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه در مورد درد و رنج ارامنه در دوران امپراتوری عثمانی ممکن است اشاره به سوی یک طرح بزرگتر ترکیه برای توسعه روابط با ارمنستان باشد. ایران، که درگذشته از ارمنستان حمایت کرده است، طوری در هرج و مرج اقتصادی خود گرفتار است که به نظر می‌رسد علاقه ای به تضعیف روند صلح ندارد. علاوه بر این، جمهوری آذربایجان در ماه دسمبر، پروژه خط لوله‌ی ۴۵ میلیارد دالری، برای انتقال گازطبیعی از قفقاز جنوبی به اروپا را راه اندازی کرد. آذربایجان، اروپا و شرکتهای سرمایه‌گذار می‌خواهند از هرگونه درگیری‌ای که مانع توسعه این پروژه شود جلوگیری کنند.
عوامل دیگر ممکن است کمتر مطلوب باشند. پوتین سوار بر اسپ، موفقیت‌های اخیر خود در کریمیه به احتمال زیاد به فکر مصالحه نیست. شماری از مقامات دولت اوباما می‌گویند که پوتین می‌خواهد روابط روسیه با غرب را بهبود بخشد و معامله بر سر قفقازجنوبی آسان‌ترین راه برای انجام این کار است. اما این طرز تفکر از واقعیت بسیار به دور است..
درنتیجه، حالا که امریکا برنامه‌های خود برای آغاز مجدد مذاکرات در مورد ناگورنو قره باغ را اعلام کرده است، این کشور باید سرزنش رهبران ارمنستان و آذربایجان را متوقف کند و به‌جای آن برای جلب حمایت روسیه تلاش کند، به عنوان مثال، با شناسایی منافع روسیه در این منطقه. ایالات متحده امریکا می‌تواند، بی سروصدا توافق کند که در مقابل رفتار خوب روسیه، به دنبال جلب دیگر کشور‌های هم‌مرز روسیه به ناتو نخواهد بود، و یاخروج نیروهای روسیه از ارمنستان شرایط توافق صلح نیست. حکومتهای پی درپی امریکا، چه جمهوری‌خواه و یا دموکرات، میلی به چانه‌زنی بر سر چنین مسائل استراتژیک با روسیه نداشته اند. درعوض، آنها تاکید بر اصول ("حاکمیت دولتی"، "عدم استفاده از زور"، "ترویج دموکراسی") را ترجیح داده اند. این همه باید خاتمه بیابد. روسیه ثابت کرده است که به این ارزش‌ها علاقه‌ای ندارد.
ایالات متحده همچنین باید از سیاست انقره حمایت کند، که باز شدن مرز میان ارمنستان و ترکیه را به پیشرفت روند صلح ناگورنو قره باغ ربط می‌دهد. افزایش بازرگانی بین ارمنستان و ترکیه یک تحول مثبت خواهد بود که می‌تواند ایروان را از وابستگی به مسکو برهاند. اما این تجارت تنها در حالتی آغاز می‌شود که ارمنستان از بخش قابل توجهی از سرزمینهای اشغالی کنار بکشد.
تلاش دولت اوباما برای حل و فصل این مناقشه یک نشانه مثبت است. این نشان می‌دهدکه دولت امریکا نیاز به جلوگیری از تشکیل کریمیه‌های دیگر در جمهوریهای سابق شوروی را درک می‌کند. نتیجه این تلاش‌ها تنها در حالتی چیزی بیشتر از گرفتن عکس‌های یادگاری خواهد بود که واشنگتن در مورد روسیه جدی باشد. دهها هزار نفر از مردم در قفقاز کشته شدند و بیش از یک میلیون بی‌خانمان شده اند. این کشمکش زمینه نفوذ قابل توجه روسیه را در این منطقه فراهم کرده است. هدف اصلی باید معکوس کردن این روند باشد.
نویسنده: برندا شفر
برگردان به فارسی: عماد عابدی

منبع:
http://www.foreignaffairs.com/articles/۱۴۱۳۸۵/brenda-shaffer/nagorno-karabakh-after-crimea
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *


یه مسلمان
Iran, Islamic Republic of
به امید آزادی قره باغ و الحاق دوباره آن به آذربایجان و بازگشت به آغوش اسلام
اللهم عجل لوليک الفرج
یه ایرانی
Iran, Islamic Republic of
یاشاسئن آذربایجان
یاشاسئن تورک
یاشاسئن قزوین
به مغولستانی
Iran, Islamic Republic of
در پکن هم چهارتا تورک پیدا میشن (کارکنان سفارت ترکیه و آزربادمجان، قیزقیزستان و قازقازستان و...) پس یاشاس ماشاس رو به پکن هم اضافه کن
خان آقا
Iran, Islamic Republic of
ان شااله در آینده نزدیک قره باغ از اشغال ارمنی داشناک آزاد خواهد شد ارمنستان اشغال گر بیش از 20درصد اراضی آذربایجان را اشغال نموده است البته ارمنستان عددی نیست با حمایت دولت کثیف روسیه انجام داده است
Iran, Islamic Republic of
به دعای موش و گربه بارون نمیاد
sahar
توهم پانترکی
شاهنامه
به امید ازادی اذربایجان اشغالی وبازگشت شهرهای ایرانی به ایران بزرگ واهورایی و شکست موغل های حاکم بر اذربایجان اشغالی .
اهر
خاک بر سر تون که از توهمات نمی تونید خلاص شوید آذربایجان یک کشور مستقل و عضو سازمان ملل،شورای اروپا،اکو،کنفرانس اسلامی،مشترک المنافع،اتحادیه کشورهای ترک زبان و دارای حقوق برابر با ایران در نظام بین المللی است. با درآمدهای نفت و گاز و جلب سرمایه خارجی با توجه به عمر دو دهه استقلال پیشرفت تحسین برانگیزی داره.
محسن
گویا شما بویی از ادب و تربیت نبرده اید.

این از نوع حرف زدنتان ...
آن هم از کامنت نوشتن شما با نام های گوناگون ...

مگر مجبورید با نام های گوناگوه مانند: یه مسلمان،یه ایرانی و اهر کامنت بنویسید ؟؟؟

از این کار چه هدفی دارید ؟؟؟
Iran, Islamic Republic of
پیشرفت این کشور ترکی در قانونی کردن همجنسبازی و مبارزه با حجاب اسلامی بزرگترین پیشرفت‌های تحسین برانگیز (البته برای هرزگان) است.
البته قلاده طلایی از جانب هم اسرائیل را هم فراموش نباید کرد.
محسن
بهترین راه برای پایان دادن به مناقشه ی طولانی مدت قره باغ،به رسمیت شناختن جمهوری آرتساخ (قره باغ) از سوی ارمنستان، جمهوری آذربایجان و جامعه جهانی است.
مردم ارمنی تبار این منطقه (جمهوری آرتساخ) خواهان پیوستن به ارمنستان و یا جمهوری آذربایجان نیستند و خواسته ی آنها داشتن کشوری مستقل است.
اینکه کشورهای آذربایجان و ارمنستان بکوشند تا این منطقه را به خاک خود الحاق کنند درست نیست و باید حق انتخاب را به مردم این جمهوری نوپا داد تا سرنوشت خویش را رقم بزنند.
خان آقا
Iran, Islamic Republic of
آقای بیشعور این خواسته شما دور از عقل است قره باغ خاک آذربایجان است اقلیت ارمنی نمی تواند دولت در دولت تشکیل دهد اراضی اشغال شده قره باغ توسط ارمنستان را باز پس می گیریم اگر غیرت ترکی در رگ دولت مردان باکو وجود داشته باشد
Iran, Islamic Republic of
مگر ترک ها هم غیر تمندن، اگه عرضه داری گلی به سر خودمون بزن کاری به قره باغ و کشور دیگه نداشته باش
Iran, Islamic Republic of
خای آغا جان
آذربایجان در طول تاریخ به سرزمین‌های زیر ارس گفته میشد. خره باغ هم سرزمین ارمنی‌ها از زمان باستان تاکنون است هنگامی که قبایل قزلباش هنوز در آلتای و اورخون مغولستان بودند و شمالغرب ایران را اشغال نکرده بودند.
ماکو
Iran, Islamic Republic of
تنها راه کشتن تک تک اون ارامنه است راههی جز گرفتن انتقام نداریم
Iran, Islamic Republic of
فرهنگ مهاجران آلتای چیزی جز جنایت نیست. از تیمور و چنگیز تا جنایات سلجوقی( قبیله قیزیق) چیگین‌های صفوی و آغامحمدخان قاجار و عثمانی‌ها (قبیله‌ی قایی)
ناشناس
Iran, Islamic Republic of
ایران دشمن اصلی مسلمانان و تورک هاست به زودی قره باغ و اذربایجان جنوبی آزاد میشه کشور جعلی ایران نابود خواهد شد
Iran, Islamic Republic of
ایران نابود میشه ؟خخخخخخخ شما نابود میشن ایران پابرجاست
Iran, Islamic Republic of
مسلمان چه ربطی به تورک داره؟ لابد مسلمانی‌ای که توش عرقخوری حلاله و همجنسبازی مستحبه و حجاب حرامه منظورته؟!
با بخش دوم حرفات موافقم. با آزاد شدن شمالغرب ایران از لوث پسمانده‌های قزلباش ایران بزرگ بازسازی خواهد شد.
رضا
Iran, Islamic Republic of
آذربادمجان چه صیغه ایه؟! خخخخخخخخخخخ
بی خیال باو، همش واس ماست!
زنده باد ایران .
ترکان و مغولان را اولان باتور خوش است!
Iran, Islamic Republic of
متاسفم با کسانی مثل شما هموطن شدم
علی
Iran, Islamic Republic of
ترکها فاشیست و نژاد پرست هستند خدایی قره باغ ارمنی هستند و باید رفراندوم در اونجا آزادانه برگزار شود.خردوغان ترک مثل خر هیچ عقل تو کلش نی با همه کل کل می‌کنه کردهای ترکیه نصف ترکیه رو شامل میشن اونا رو قتل عام می‌کنه...درود بر لر و کرد
تورک اصیل اذربایجان
Iran, Islamic Republic of
خخخخخخخخخ عزیزم تو دیگه چرا مگه لر هم ادمه خخخخخخ تو متون تاریخی ما تورکها امده که از لرهایه زبان نفهم شاهان و امپراتوران تورک به عنوان خرررر و اسب و گاها قاطر در گوهستانهایه سخت العبور استفاده میکردن طوری که بعد از گذاشتن پالان بر دوش لرها سوارشان میشدن و از کوه بالا میرفتن لره خرررررر خخخخخخخخخ لره بی وطن لره بی تاریخ لره پاپتی لره رعیت و رعیت زاده خخخخخخخ لرهم ادم شده خنده داره لره بو کندو
Iran, Islamic Republic of
جفتک‌اندازی فقط به یک طرف نیست به همه طرف میشه جفتک انداخت.
به یونانی، آشوری، فارس، کرد، ارمنی و حالا هم لر!
بنیامین
Iran, Islamic Republic of
سلام من کرد هستم
نظرات رو تا جایی که بود خوندم
نظر شخصی خودم
۱. من شخصا علاقه به هم محله ایم دارم به همشهریم دارم به هموطنان دارم اما تا جایی که خدایم رو ازم دور نکنه ارزش هویت خداست و لا بقیه ش ساخته های دست بشره
۲. از وقتی تفکرات فاشیستی ، کمونیستی ، لیبرالیست و ملی گرایی ( بی حساب کتاب از اروپا ) وارد خاور میانه شد ما که چند هزار سال باهم زندگی کردیم نمیتوانیم با هم بسازیم مشکل از کجاست مشکل تغییر تفکرات ماست دوری از دینی که سفارش عشق و معرفت و همزیستی و عدم تفاوت بین انسان مگر به عمل صالح
۳. یه خواهش از شهدا هزینه نکنید نام شهدای دفاع مقدس بالاتر از قوم و نژاد و زبان هستش همه ملت هزینه دادن باید به تک تک شون افتخار کرد هر لحظه
دغدغه شهدا خدا بود و اسلام و امام همین و بس تمام
۴. به همدیگه توهین نکنید شاید حضوری همدیگه رو ببینید شرمنده بشید
۵. من کرد هستم ولی حتی لحظه ای به این فکر نمیکنم که مثلا برای کمونیست های ypjو یا هر کس دیگه ای برم بجنگم تو سوریه
خدا رو شاکرم تو این کشور تو این برهه زمانی با شما هستم انشااله همه عاقبت بخیر بشیم
خدا همه کمونیستی، فاشیستها و لیبرالها رو به راه راست هدایت کنه
خدا عمری بده نابودی اسرائیل رو ببینیم
آکو
Iran, Islamic Republic of
سلام من کرد هستم
نظرات رو تا جایی که بود خوندم
نظر شخصی خودم
۱. عثمانی نماینده کرد زبان غلط کرده از یه عده کمونیست حمایت کرده من شخصا علاقه به هم محله ایم دارم به همشهریم دارم به هموطنان دارم اما تا جایی که خدایم رو ازم دور نکنه ارزش هویت خداست و لا بقیه ش ساخته های دست بشره
۲. از وقتی تفکرات فاشیستی ، کمونیستی ، لیبرالیست و ملی گرایی ( بی حساب کتاب از اروپا ) وارد خاور میانه شد ما که چند هزار سال باهم زندگی کردیم نمیتوانیم با هم بسازیم مشکل از کجاست مشکل تغییر تفکرات ماست دوری از دینی که سفارش عشق و معرفت و همزیستی و عدم تفاوت بین انسان مگر به عمل صالح
۳. یه خواهش از شهدا هزینه نکنید نام شهدای دفاع مقدس بالاتر از قوم و نژاد و زبان هستش همه ملت هزینه دادن باید به تک تک شون افتخار کرد هر لحظه
دغدغه شهدا خدا بود و اسلام و امام همین و بس تمام
۴. به همدیگه توهین نکنید شاید حضوری همدیگه رو ببینید شرمنده بشید
۵. من کرد هستم ولی حتی لحظه ای به این فکر نمیکنم که مثلا برای کمونیست های ypjو یا هر کس دیگه ای برم بجنگم تو سوریه
خدا رو شاکرم تو این کشور تو این برهه زمانی با شما هستم انشااله همه عاقبت بخیر بشیم
خدا همه کمونیستی، فاشیستها و لیبرالها رو به راه راست هدایت کنه
خدا عمری بده نابودی اسرائیل رو ببینیم
Iran, Islamic Republic of
تن " هاشمی رفسنجانی" در قبر لرزید.

قره باغ آزاد و کشور آذربایجان از دالان زنگه زور به نخجوان و ترکيه وصل شد. حالا ترک تازی ترک ها از شرق اروپا شروع می شود تا غرب چین ادامه خواهد داشت. ترک ها در برخی کشور هاي اروپايي مانند بوسنی و آلمان و...اقلیت و اتنيک هستند ولی از بلغارستان و مقدونیه و قبرس حکومت آنها شروع می شود و از میانه آسیا و شمال ایران و از کناره های دریای خزر می گذرد که توسط استان هاي ترک نشین قوم ترک خزر در کشور های آذربایجان، ایران، روسیه، ترکمنستان و قزاقستان احاطه شده است و به همین دلیل دریای خزر می گویند.

اگرچه در جنگ سی سال پیش آذربایجان با ارمنستان آقای هاشمی رفسنجانی به پیروی از سیاست های غلط یلتسین و بعد پوتین استراتژی های ترک ستیزی خود را در حمایت از ارمنستان نشان داد و با حذف نخست وزیری ایران و کنار گذاشتن میر حسین موسوي حتی در مقطعی هم دولت وی نام دریای خزر را خودسرانه از کتاب ها درسی مدارس حذف و پس از تذکرات سازمان های بین المللی برگرداند و همين سياست های ترک ستیزی توسط دوستان وی مانند حسن روحانی و جواد ظریف ادامه یافت. ولی ایشان با اتخاذ این سیاست های جاهلانه ایران را نیز حدود سی سال در گرداب روسیه و عقب ماندگی اقتصادی و سياسي نگه داشت. چرا که پیوستن ایران به امپراتور بالقوه ترک از شرق اروپا تا غرب چين یا همان ایغور ها هم به نفع ایران بود و هم به نفع ایرانی.

حالا باز دیر نشده است بهتر است ایران با توجه به جمعیت بالقوه و بالفعل ترک زبان خود عضو ائتلافی کشور های ترک زبان باشد که با تشکیل اتحادیه کشور های ترک که دارای نشان و تشکیلات است و مرکز آن در ترکیه قرار دارد در صدد برپایی جاده ترک به جای جاده ابریشم هستند.
Iran, Islamic Republic of
ایران اینقدر بدبخت شده بیاد زیر پرچم ترکیه؟!
لابد بخاطر جمعیت بالقوه و بالفعل مگس‌ها در کشور باید عضو راسته حشرات هم بشه؟!
پربازدیدترین